Rada ohľadom materskej

damos195
17. okt 2024

Zdravím, keďže posledné dni riešime s priateľkou jednu tému tak možno nájdem odpoveď tu...

Riešime tému materskej, keďže priateľka je pomaly v 2 mesiaci tehotenstva. V minulom roku mala pracovný pomer od augusta do decembra, potom asi 1,5 mesiaca bola na úrade práce a následne nastúpila do novej práce kde pracovala približne do polovice júla tohto roka. Následne koncom júla otvárala živnosť a keďže je nový živnostník (aktuálne 3 mesiac), tak si odvody do soc. poisťovne neplatí.

Preto sa chcem opýtať, treba platiť do soc. poisťovne aspoň to minimum nemocenského z jej strany, aby jej vznikol nárok na materskú alebo stačí to, že mala zamestnania a splnila podmienku 270 dní nemocenského z posledných 2 rokov?

Prípadne ma napadli ešte 2 varianty a to zrušiť živnosť a ísť na úrad práce (ale tam mám pochyby o tom, že tam bude nejaký nárok na materskú). Alebo tým, že ja som živnostník ju zamestnať pod seba a platiť za ňu odvody....

Bol by som rád ak by ste mi vedeli poradiť a zodpovedať aspoň nejakú z otázok, keďže by som to rád čo najskôr vyriešil.

zalka
18. okt 2024

@damos195 určite už viete cca termín pôrodu, ak k tomu dátumu napr. Termín pôrodu 15.5.2025 bude mať 270 dní poistenia späť tak nič nemusí riešiť. TJ ak od 16.5.2023 do 15.5.25 ma 270 dní poistenia tak problém nemá

damos195
autor
7. nov 2024

@zalka, ahoj ďakujem za odpoved. Ospravedlňujem sa, za neskoršiu odpoved. Ktoré dni sa rátajú len tie ktoré bola zamestnaná alebo aj tie ktoré bola na úrade prace? Rátajú sa tak kalendárne dni takže aj vikendy po dobu kedy bola zamestnaná áno?

zalka
7. nov 2024

@damos195 kalendárne dní kedy trvalo zamestnanie. Čiže aj víkendy.

damos195
autor
8. nov 2024

@zalka takže relatívne viem vyrátať podľa zmlúv koľko bude dni áno? Plus ten úrad prace tak ten sa neráta že?

lenkakravcova
8. nov 2024

@damos195 zavolaj si na sociálnu poisťovňu. Vieš deň pôrodu, spätné si zrátajte dva roky a opýtaj sa koľko dní od toho dátumu má sociálne poistenie.

A či je v ochrannej lehote alebo sa musí aspoň posledné dva mesiace poistiť na dobrovoľné sociálne poistenie (radšej skôr keby rodila predčasne)

zalka
8. nov 2024

@damos195 áno vieš zo zmlúv si napocitat dní, bez up