Dobrý deň
Ospravedlňujem sa za vytvorenie novej témy ale môj problém je pre mňa dosť zvláštny
Syn sa mi narodil 19.6 2015 (naše prvé dieťa). Dňa 17.7 2015 mi poslala Sociálna poisťovňa 194.40 pod názvom Nemocenská dávka. Pred týmto dátumom som nič nevybavoval v Sociálnej poisťovni ani nikde cez internet. čo to je konkrétne za príspevok?
Cca na začiatku júla mi prišiel papier, že z manželkinej hrubej mzdy vyrátali denný základ 12,95 eura čo mi vychádza na 31 dní 401.45 eura.
Po dožití 28 dní som bol odniesť papiere v mieste bydliska na úrad práce sociálnych vecí a rodiny kde som žiadal o ten jednorázový príspevok na dieťa + prídavky na dieťa.
Začiatkom augusta som bol vybaviť ešte Zdravotnú poisťovňu kvôli kartičke pre malého a do sociálnej poisťovne som bol zaniesť rodní list a vypísal som tam na mieste prihlášku " do systému".
Dňa 14.8 2015 mi prišlo na účet 876.90 eura z úradu práce,sociálnych vecí a rodiny Nitra.
A teraz neviem či je to ten jednorázový príspevok alebo čo to vlastne je. Jednorázový príspevok je 829,86 eura.
Prosím ak niekto viete ako to celé je budem Vám vďačný.
Prajem Vám všetkým pekná deň
Ak SP vyratala manzelke denny vymeriavaci zaklad, tak si zrejme vybavovala materske, nie? A asi mate spolocny ucet, cize to chodi tam. Syn sa narodil predcasne? Akebo manzelka nastupila okolo15.6. na matersku? Vtedy by to sedeli, ze ste dostali alikvotnu ciastku z mesiaca za matersku za jun (chodi nasledujuci mesiac). Myslim, ze materske spada pod nemocenske davky..
@brisingr Dobrý deň, ďakujem pekne za Vašu reakciu.
Ešte ma napadlo, že keď odčítam 23,52 (prídavok na dieťa) za jún a júl tak mi vyjde presne suma 829.86 eura čo je teda ten príspevok po narodení dieťaťa. Kto vlastne posiela tých prvých 37 týždňov tú sumu ktorú vyrátali z toho vymeriavacieho základu? Sociálka , zamestnávateľ alebo úrad pre rodinu? Pretože ešte mi nič nenabehlo.
Ďakujem
@gurmanka Dobrý deň
áno syn sa narodil predčasne. Termín sme mali 30. júla a narodil sa 19.6 2015. Manželka oficiálne nastúpila na materskú 18.6 2015.
Čiže ak Vás dobre chápem tak tá prvá čiastka tých cca 194 euro ktorá mi prišla niekedy v polke júla, je vlastne polovica z tej celkovej sumy cca 400 euro za mesiac jún?
@jakubkooo UPSVaR posiela príspevok pri narodení dieťaťa,prídavky na dieťa a neskôr rodičovský. Čiže tak ako píšeš, tých 876,90€ je ten príspevok plus 2x prídavky. Teraz bude od nich chodiť tých 23€ každý mesiac.
Materské vypláca Sociálna poisťovňa a patrí medzi nemocenské dávky. Keďže vám prišiel papier o výmere, manželka zrejme papier s dátumom nástupu na MD odniesla svojmu zamestnávateľovi a ten to potvrdil a poslal do Sociálnej poisťovne. Materské sa vypláca za dni, predpokladám, že sumu12,95 € si zaokrúhlil, lebo zvykne byť viac desatinných miest. Tak by aj sedelo, že tých 194,40€ je materské za nejakých 15 dní niektorého mesiaca. Záleží od dátumkedy manželka nastupovala na MD.
@liebling98 Áno presne ako píšete, manželka odniesla papier zamestnávateľovi a ten to všetko potvrdil. Áno ten výmer som zaokrúhlil, bolo tam tých desatinných miest veľa. 🙂
Už mi je všetko jasné.
Ďakujem veľmi pekne za Váš čas a objasnenie môjho problému.
Prajem Vám všetkým pekný deň
Super téma. Tiež mám z toho hokej. Ja som teraz prešla na rodičovský. Mala sa narodila 28.12.2014. Pred pár dňami mi prišla ešte časť materskej ako nemocenska davka a nejakých 250 eur cca z upsvr. To je rodičovský za mesiac august? Rodičovský sa vypláca v aktuálnom mesiaci a celý, aj keď som dostala aj časť materskej? Mam 2 deti tak sú v tom zrejme aj prídavky.
@martinka13 Áno, rodičák sa vypláca za celý mesiac, aj keď by Ti napr materská končila 30. júla, tak aj za júl (keďže má 31 dní) by Ti prišiel rodičák v plnej výške. Čiže tých cca 250€ je rodičák plus prídavky na dve deti.
Dobry den, tak tych 876,90 je naozaj ten jednorazovy prispevok od statu. A tych 194,40 € moze byt od mesta...nic ine by ma nenapadlo. NIektore mesta prispievaju pri narodeni dietata. To je jedine, co ma napadlo,ze by to mohlo byt, ak ste to nikam nenahlasovali.