Prosím o radu ohľadom rodičovského a pracovného pomeru

tanicka333
15. jan 2013

Dobrý večer,chcela by som poprosiť veľmi pekne o radu,nakoľko neviem ako mám postupovať :o( Mám dcérku,ktorá má teraz 22. januára 4roky,mala som predlžený, platený, rodičovský príspevok na 1 rok,čiže od 3 rokov do 4 a teraz mi končí. Predĺžili mi na 1 rok,pretože malá máva laryngitídy -ale len v zimnom období + je alergická na bielkovinu krav. mlieka + alergia na 2druhy antibiotik + alergia na brezovité a lipnicovité stromy + alergia na plesne. Tento rok som si opätovne požiadala o predlženie,ale už mi nepredĺžili Mám skúsiť ešte odvolanie,alebo to nechať tak? Hlavne chcem poradiť ako mám postupovať,pretože mi pracovný pomer stále trvá- mám na dobu neurčitú. Chcem ostať na neplatenej rodič. dovolenke, môžem aj keď mi pomer naďalej trvá?? Bude za mňa odvádzať štát odvody, alebo to bude musieť zamestnávateľ, prípadne ja? Kde mám začať ak chcem ostať na tejto neplatenej rod. dovolenke a ako to budem mať ošetrené v práci? dajú mi neplatené voľno,alebo ako sa to rieši? prosím,poradte mi,pretože som nahnevaná troška na zamestnankyne na UPSVR-podala som si žiadosť o opätovné predlženie 24.novembra a do dnešného dňa mi neprišlo vyjadrenie :o( Tak som tam dnes volala,že je 15-stého januára a rodičovský mi končí 23.1. -vraj aj tak mi končí rodičovský 22 + 7dní mám na to či sa zahlasím do zamestnania,alebo na úrad práce. No tak som sa spýtala,že či môžem ostať na neplatenej rodič. dovolenke aj keď som zamestnaná-tak povedali,že to nevedia a že sa mám ísť opýtať na zdravotnú poisťovňu :o( Tak neviem,prosím napíšte mi,ak viete,budem Vám veeeeeeeeeeeeeeľmi vďačná!! ešte raz ďakujem!!

evita68
15. jan 2013

@tanicka333 zavolaj tam ešte raz, nech ti pošlú vyjadrenie, veď po telefone ti to nemôže len tak povedať, treba to písomne.. prípadne tam zájdi..

ak by ti neschválili predlženie zo zdravotných dôvodov, a chceš ostať doma na ,,neplatenej,, musíš o to požiadať písomne zamestnávateľa, ak nebude súhlasiť, máš smolu.. ak bude, tak budeš na neplatenom voľne..
v sociálnej poisťovni nič nebudeš riešiť, v zdravotke pôjdeš nahlásiť ukončenie poberania rodič. príspevku a nahlásiš sa ako osoba, starajúca sa o dieťa do 6 rokov veku.. dieťa ale nesmie chodiť do škôlky viac, ako 4 hodiny denne, inak nebude štát za teba platiť odvody do zdravotnej poisťovne

tanicka333
autor
15. jan 2013

@evita68
No však na ÚPSVR mi povedal,že mi to pošlú v priebehu nasledujúcich dní. Len mi povedala,že mi to nepriznali. Ale tak ja neviem či to je normálne čakať na vyjadrenie viac ako 1,5mesiaca - však schválne som si to posielala skôr aby som sa stihla aj odvolať,ak mi to neschvália,ale teraz už akosi nemám ani chuť. So zamestnávateľom sa budem rozprávať zajtra,tak uvidíme. Ešte sa chcem opýtať,ak bude zamestnávateľ súhlasiť,že môžem ostať na RD, aké záväzky bude mať voči mne,teda či bude musieť niečo za mňa platiť, alebo nič tak ako doteraz, keď som bola na platenej RD? Oni ma budú musieť niekde zahlasiť? Ako to je s dôchodkovým? Pýtam sa radšej na všetko,pretože nechcem aby som niečo zanedbala, aby som mala všetko OK. Ďakujem.

evita68
15. jan 2013

@tanicka333 zamestnávateľ nebude platiť nikde nič..
dôchodkové bude platiť za teba štát, aj zdravotné, pokiaľ urobíš, čo som ti napísala

tanicka333
autor
16. jan 2013

@evita68 ešte som zabudla podotknúť,že manžel pracuje v zahraničnej firme, kt. má sídlo v Čechách. Máme európsky zdravotný preukaz,kde mám nahlásiť túto zmenu? U nás na zdravotnej,alebo v Čechách? Ďakujem.

tanicka333
autor
16. jan 2013

@evita68 Ešte sa chcem opýtať v inej diskusií som čítala,že neplatené voľno môže dať zamestnávateľ iba na 1rok? je to pravda? Ja by som potrebovala na 2 roky. Ďakujem.