Priznanie materskej

katarinahajnus
1. mar 2018

Ahojte potrebujem radu máte niektorá skúsenosť?
Do 29.12.2017 som pracovala na polovičný úväzok v čínskom obchode, nakoľko som už bola tehotná v 4 mesiaci. Samozrejme zamestnávateľ o tom vedel. Pričom potreboval znížiť stav predavačiek, tak zmenil firmu a prepustil ma, pretože som bola v novej firme v skúšobnej lehote. Ale prejdime k veci. V Januári som sa bola evidovať na ÚPASVaR a zároveň som si žiadala dávku v nezamestnanosti, ktorú mi priznali a vo Februári mi poslali prvú dávku. Na tehotenskej poradni mi lekár do preukazu napísal už dátum nástupu na materskú je to 2.4.2018.
Chcela by som vedieť, či budem mať nárok stále aj na tú dávku v nezamestnanosti, alebo mi ju zrušia a budem dostávať už iba materskú?
Nemáte niekto skúsenosț? Za rady ďakujem 🙂

zalka
1. mar 2018

@katarinahajnus zrušia a budeš dostávať materskú, nazad na UP sa môžeš prihlásiť po skončení MD, ak tvoj partner požiada o RP alebo MD.
Tak ty si môžeš dobrať zvyšok podpory .
Ty môžeš teraz ísť aj na PN ak by trebalo ...

katarinahajnus
autor
1. mar 2018

@zalka
Ja som si to aj myslela, že zrušia tak ďakujem 🙂

zalka
1. mar 2018

@katarinahajnus bola tvoja hrubá mzda v zamestnaní vyššia ako 456e?

iren88
1. mar 2018

zrušia a iba materskú budeš dostávať. ale možno ti to bude vychádzať aj lepšie 🙂

katarinahajnus
autor
1. mar 2018

@zalka
Nie my sme mali písané na zmluve iba 230€ mesačne v čistom.

katarinahajnus
autor
1. mar 2018

@iren88
No myslím si, že aj viac mi vyjde materská. Koľko to teraz je?

simca06022011
1. mar 2018

materska sa ti rata podla prijmu... ak si ho mala nizky budes dostavat matersku vo vyske rodicovskeho (ziadalo sa o doplatok na UP?? nech napisu ti co vedia) 🙂)) Lebo z 230EUR v cistom, tj minimalka... ledva ledva... z toho je MD 70-75%

zalka
2. mar 2018

@katarinahajnus kedže si bez práce, tak sa dobrovolne poisti na DNP z VZ 456e a dostaneš MD vo výške 342e čo je o dosť viac ako by si dostala z platu .. tam rátam cca 200-220e
aj PN ak by ti trebalo ešte ísť tak by si mala vo výške cca 240e mesačne.