Príspevok pri narodení dieťaťa, keď matka nemá trvalý pobyt na Slovensku

kicksk
23. apr 2015

Ahojte,
Ja som budúci otec občianstvo SK, pracujem SK, trvalý pobyt SK, ona budúca matka občianstvo CZ, pracuje SK, trvalý pobyt CZ. Žijeme spolu na SK. Nie sme ešte zobratí, ale čakáme malé 🙂 a budúca mamička bude rodiť (ak sa všetko podarí) v CZ.
Chcel by som sa Vás opýtať, ako to budeme mať s príspevkom pri narodení dieťaťa, kedže žijeme na SK ale polovička nemá trvalý pobyt na SK. Ako to bude s občianstvom a vecami okolo toho. Som s toho zmätený, čo všetko mame povybavovať aj ohľadom otcovstva.
Ďakujem Vám všetkým vopred za rady.

lubina
23. apr 2015

@kicksk ten formalny pobyt nie je z hladiska EU prava dolezity, ide o to kde sa osoba zdrziava viac ako 185 dni v roku a kedze tvoja partnerka pracuje na SK predpokladam, ze to bude SK kde sa zdrziava viac...preto prispevok pri narodeni dietata by mal byt vyplateny na SK

kicksk
autor
23. apr 2015

@lubina Diky, ja sa pýtam kvôli tomu, že som čítal, že rozhoduje trvalí pobyt. A ten ma v CZ. A áno žijeme spolu už skoro 3 roky na SK.

lubina
23. apr 2015

ZAbudla som k obcianstvu, dieta bude mat dvojite obcianstvo, kedze ty si obcan SR, tak podla slovenskeho zakona tvoje deti budu mat obcianstvo SR a takuto istu upravu maju aj v CR, cize dietatko bude mat obidve obcianstva, len treba vybavit obidva rodne listy.
A k otcovstvu, treba ist na Matriku, v mieste kde sa dieta narodi a tam spolocne vyhlasit, ty a partnerka, ze ty si tec dietata

lubina
23. apr 2015

@kicksk ale partnerka pracuje na SK, plati tu prispevky na socialne poistenie a aj sa tu zdrziava ....len by si mala vybavit pobyt, uz len kvoli roznym papierovackam, je dobre mat pobyt...a kludne moze mat aj ten v CR, aj ked je to viac menej len formalne

kicksk
autor
23. apr 2015

Keď, už Vás tu mam :D tak ako to je z vybavovačkami okolo trvalého pobytu pre Česku, lebo ja som pomáhal vybavovať trvalý pobyt Američanovi a to boli strašne muka.

lubina
23. apr 2015

@kicksk ale obcan Cr je obcan Eu a vybavit pobyt pre obcana EU je nieco ine ako pre "neobcana" EU 😀 . S vybavenim pobytu pre obcana CR nie je problem 🙂