Je to pravda ze pride automaticky bez potreby podania ziadosti?
Ano, akurat vcera mi prisiel, nikde som nic neziadala, je to uplne automaticky.
@lelelienka a preukaz poistenca? Viem ze poistenie ide automaticky po matke len ideme v pondelok na 1.poradnu a nemam ho este tak ci tiež pride automaticky
Po narodení je dieťatko počas prvých 60 dní dočasne poistené v zdravotnej poisťovni mamičky. Počas tejto doby môže mamička, alebo otecko kedykoľvek podať prihlášku na vznik zdravotného poistenia do ľubovoľnej zdravotnej poisťovne.
@alenah31 a keď ju nechcem meniť?
Tak podáš vo svojej poisťovni
tak podáš prihlášku v tej, v ktorej si poistená ty. Prihlášku ale podať musíš - štát nevie kde chceš mať dieťa poistené - dieťa má poistenie rovnaké s matkou - to automatické - len 60 dní od narodenia.
Od 1. augusta 2022 začala platiť zmena zákona, podľa ktorej je narodené bábätko automaticky poistené v zdravotnej poisťovni matky. Ak mu neplánujete poisťovňu zmeniť, nie je potrebné vypisovať žiadnu prihlášku.
Informáciu o jeho narodení dostaneme z Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Následne ho zaevidujeme ako nášho poistenca, vydáme mu preukaz poistenca a pošleme vám ho poštou na adresu trvalého pobytu bábätka.
tak potom super - my sme to naposledy riešili v 7/2021 a vtedy sa musela podať prihláška hoci dieťaťu poisťovňa ostala rovnaká.
@autorka preukaz poistenca mi tiez prisiel automaticky do par tyzdnov, nemusela som podavat ziadnu ziadost ani nic riesit
Ano