Príspevok po skončení rodičáku

miriss18
31. jan 2021

Ahojte,neviete mi niekto povedat ci existuje nejaky prispevok (len na 3mesiace)kedze v aprili ma maly 3 roky a v maji este dostanem rodicak a do skolky ho vezmu az od septebra?ze skor ho nevezmu?pred materskou som bola zamestnana ale uz niesom.

dollyzv
31. jan 2021

Jedine asi dávka v nezamestnanosti ak máš nárok,alebo dávka v hmotnej núdzi ak spĺňa podmienky..ak bude ešte korona,možno sa ti ujde predĺžený RP

mogaa
31. jan 2021

@miriss18 ak máš nárok na podporu tak podpora a ak nie a stále bude situácia aká je, tak pandemický rodičovský.......ak ale máš nárok na podporu tak nechoď na pandemický rodičovský a následne podporu, lebo kočky potom museli pandemický vrátiť kedže naň bol nárok len ak žena nemala príjem(teda ani nárok na podporu)

esterka54
2. feb 2021

@mogaa nárok na podporu môže mať len ju nesmie poberať....buď si podá žiadosť o podporu nez. nemôže poberať pandemicky rod. Vracala by vtedy keby poberala dve dávky naraz čo nemôže.

fidorka7
3. feb 2021

@esterka54 nemáš pravdu. Už to pochopili aj na sociálnej poisťovni a začalo sa to spätne riešiť a teraz musia baby vracať pandemický RP a soc.poisťovňa im doplatí podporu.

marryen
3. feb 2021

áno potvrduzujem..aj jedna moja známa sa tešila, ako vybabrala zo systémom a bude mať nakoniec aj to aj to. Prišli jej na to a musela vrátiť.

dezert74
4. feb 2021

@marryen
@fidorka7
Práve toto riešim. Sama úradníčka mi povedala ze mi predĺžia pandemicky rodičovský a keď skončí krízový stav a zastavia ho, potom si mam požiadať o podporu. No už keď toto povedia na úrade, tak komu máš veriť? 🙄

janulik270
4. feb 2021

Ak mas narok tak podpora ak si nepracovala pred materskou tak ak situalcia bude nadalej zla mozes pokracovat dalej na rodicovskej.Ak situacia bude ok tak na predlzenu neplatenu

esterka54
5. feb 2021

@fidorka7 mne samej to povedala pani na sociálnej poisťovni keď mám možnosť mám ostať na rodičaku pretože podpora mi môže vyjsť nízka a neoplatí sa mi to.

esterka54
5. feb 2021

@dezert74 aj mne to tak povedali.. To že máš nárok neznamená, že ju musíš aj čerpať.

esterka54
5. feb 2021

@marryen nemôže poberať súčasne dve dávky naraz... Vtom príde bude musieť vracať, ale keď skončí pandemicky rodičovský môže požiadať o podporu v nezamestnanosti bez toho aby musela vracať.... Tak mi to povedala pani na sociálnej poisťovni

esterka54
5. feb 2021

@fidorka7 blbosť úplná

dezert74
5. feb 2021

@esterka54 áno. Presne tak. O podporu nepožiadal. Až po skončení pandemikého rodičaku. Dnes som zase obvolavala úrady.

esterka54
5. feb 2021

@dezert74 Sociálna poisťovňa prizná dávku v nezamestnanosti poistencovi, ktorý získal najmenej dva roky (presne 730 dní) poistenia v nezamestnanosti v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. Pri posudzovaní nároku na dávku v nezamestnanosti Sociálna poisťovňa prihliadne na celkovú dobu poistenia, ktorú poistenec v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie získal. Ako obdobie poistenia v nezamestnanosti sa zohľadňuje aj obdobie materskej a rodičovskej dovolenky za predpokladu, že v tomto období pracovný pomer trval.

V prípade, že požiadate o dávku v nezamestnanosti ešte počas poberania pandemického rodičovského príspevku a nárok na dávku Vám vznikne, vyplácanie tejto dávky sa pozastaví počas obdobia, za ktoré Vám patrí rodičovský príspevok. Dávka v nezamestnanosti sa začne vyplácať až po ukončení pandemického rodičovského príspevku, čo znamená, že sa 6-mesačné podporné obdobie dávky iba posunie.

S pozdravom

Ing. Mária Jamrichová

esterka54
5. feb 2021

@esterka54 vyjadrenie zo sociálnej poisťovne dnes mi to poslala