Ahojte
Dcere diagnostikovali celiakiu ma 2.5 roka - z krvneho vysetrenia jej zistili velmi vysoke protilatky a nakolko mala velke zdravotne problemy okamzite musela ist na dietu - biopsiu lekar nedoporucil nakolko jej zdravotny stav nedovoloval narkozu . Mam narok na prispevok aj v tom pripade ked nemame biopsiu?Ak ano kde sa to vybavuje a kolko to vlastne je ?To potom aj nejake potraviny lekar predpise a objednavaju sa v lekarni ?
Dakujem velmi pekne za kazdu radu
A nemali tiez biopsiu robenu...
@lilysk Moja dcérka má celiakiu, na diéte je vyše roka. Mne sa zdá, že k tomu, aby priznali nárok na kompenzáciu stravovania, je potrebná biopsia, ale najlepšie ti poradia na sociálke. Nám ju robili automaticky, po pozitívnych krvných testoch. Kompenzácia je mesačne nejakých 36e.
Lekár predpisuje určité potraviny. Ak by si mala záujem pošlem ti do správy kódy jednotlivých potravín a množstvo, ktoré môžeš mesačne objednať.
@lilysk prispevok sa vybavuje na UPSVAR e ..oddelenie penaznych kompenzacii. Nikede som citala ze ked su prilis vysoke protilatky tak netreba ani biopsiu.Na predpis muky a cestovin ti treba kod od lekara kazdeho pol roka je treba vybavit preskripciu a obvodny pripadne pediater ti to raz mesacne predpise.
Viete mi niekto poradit ako napisat odvolanie,ak mi nepriznali prispevok na dietne stravovanie,mam celiakiu,no prispevok mi zamietli,ak s tym niekto mate skusenosti prosim poradte mi,dakujem
Zamietli mi lebo mam stupen celiakie marsh 1,ale v zakone sa nikde nespomina,zeby som nemala mat narok,pritom ja mam 162 cm vysku a vazim len 41 kg a dietu drzat musim,nakolko som mala opakovane zapaly po crevach a bolesti,takze vydavky mam tak ci tak na strvu a je to diagnoza na cely zivot,tak neviem podla coho to oni schvaluju,nechapem
odvolala som sa tak uvidime
@slavkadd ahoj pridala by si ma do skupiny pre celiatikov?
Ahoj mám celiakiu 4 mesiace stupeň Marsch 3 b-c a chcela by som sa spýtať ako si mám vybaviť prispevok na dietne stravovanie a ZTP preukaz
Pekný deň, má výška príjmu v rodine vplyv na prizanie príspevku na stravu dieťeťa s potvrdenou celiakiou?
Na kompenzačný príspevok zvýšených výdavkov na diétne stravovanie má poistenec nárok, ak príjem domácnosti nepresahuje trojnásobok sumy životného minima. Suma životného minima počnúc 1.7.2021 je 218,06 € mesačne na jednu plnoletú osobu, 152,12 € mesačne na ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú osobu a 99,56 € na každé nezaopatrené dieťa.
Teda napr. u rodiny, kde sú dvaja dospelí a dve deti je trojnásobok životného minima 3x 569,30 € = 1707,90 €. Čistý príjem domácnosti za posudzovaný kalendárny rok teda nesmie presiahnuť 12-násobok tejto sumy.
@lilysk kamaratka ma celiatika a prispevok vybavovala na socialke,neviem kolko to vychadzalo, a chlieb, pecivo, muku, mlieko...no viacej potravin jej objednavali v lekarni,na predpis to brala....