Príspevok na starostlivosť pre dieťa

petra1910
5. dec 2021

Ahojte žienky. Dávali ste si žiadosť na príspevok na starostlivosť na staršie dieťa, ktoré ešte nedovrsilo 3 roky a narodilo sa vám ďalšie? Momentálne čakám bábo, starší syn má len rok. Som na RP a koncom decembra nastupujem znova na materskú. Viete mi poradiť či o tento príspevok môžem požiadať už vtedy keď nastupujem na materskú? Či sa bude vyplácať aj počas tých 6 týždňov čo budem tehotná ale už na materskej. Alebo sa vypláca len za 6 týždňov čo sa narodí druhé bábo. Lebo niekto mi vraví tak a niekto opak. Máte s tým skúsenosť?

domka222
5. dec 2021

Požiadať oň môžeš až keď sa narodí druhé. Ja idem tiež vybavovať po pôrode. Musíš doložiť rodný list druhého dieťaťa

petra1910
autor
5. dec 2021

@domka222 ďakujem pekne, ja som si to aj myslela že je to tak. Len pár ľudí mi tvrdilo opak. A keďže pracovníci na úradoch sú momentálne strašne milí, radšej sa poradím tu

domka222
5. dec 2021

@petra1910 ja som si bola rušiť rodičovský, lebo som nastúpila na MD a rovno som si pýtala tlačivo. Tak mi dala už aj na prídavky nové a príspevok pri narodení. Povedala, že všetko môžem potom doniesť naraz.

petra1910
autor
5. dec 2021

@domka222 super tak to budem riešiť rovnako. Tiež mi bude treba zrušiť rodičovský keď budem znova na materskej. Tak aspoň že sa to dá všetko naraz. 🙂 A ešte sa ta chcem opýtať, mala si nástup na materskú a rušenie rodicaku v jednom mesiaci? Dostala si rodicak za celý mesiac plus materská podľa dní od nástupu? Lebo keď som končila materskú u synčeka, to bolo v strede mesiaca tak som dostala potom za ten mesiac ešte cely rodicak. Tak či to je aj obrátene takto.

domka222
5. dec 2021

@petra1910 mala by som tento mesiac dostať prvý krát, keďže som nastúpila 7.11. Ale ešte mi ani zo sociálnej neprišiel denný vymeriavací základ na MD, takže je otázne, či tento mesiac príde. A áno mala by si dostať celý za daný mesiac + ešte dni MD v danom mesiaci

petra1910
autor
5. dec 2021

@domka222 aspoň si ma potešila. Mne vychádza nástup teraz 31.12. takže uvidíme hádam to tak bude. No na sociálke majú čas na všetko, neskutočne dlho sa čaká na nejaké vyjadrenie

paulakolla
31. aug 2022

Neviete či o tento príspevok môžem požiadať aj spätne ? (2 mesiace po pôrode).

hzuzana92
16. nov 2022

@paulakolla áno, až 6 mesiacov spätne sa dá požiadať

paulakolla
16. nov 2022

@hzuzana92 ďakujem 🙂, aj som už poriešila