Ahojte. Rada by som Vás poprosila o radu. Máme jedného syna 10m a plánujeme druhé dieťa. Predbežne by sme chceli (ak sa zadarí), že by manžel ostal chvíľu na materskej (potrebuje reset z práce). Ja by som bola doma, do práce nepojdem, lebo po tom, čo mu skončí materská budem ďalej s detmi doma a do práce by som išla až budú obe deti v škôlke. Je možnosť, že by som dostávala príspevok na starostlivosť o dieťa, kým bude mať syn 3 roky manžel bol zároveň doma na materskej?Je rozdieľ, či by bol syn doma so mnou alebo v škôlke? Čo všetko by to obnášalo vybaviť úradne? Akú sumu by sme mohli čakať? Či má vôbec význam nad takýmto niečim špekulovať....
Alebo ešte ma napadlo, je vôbec možné, že by som dostávala rodičovský na druhé dieťa a príspevok na starostlivosť o prvé aj keď budú obe deti so mnou doma a prvé ešte nebude v škôlke?
Manzel môže ísť na materskú ale ty sa musís vrátiť do práce alebo sa zaregistrovať na UP alebo mať aktívnu SZCO. Materské poberá niekolko týždňov. /cca pol roka/
Vtedy bude manžel poberať materské. Na príspevok na opatrovanie nárok nie je. Ak budes mať ďalšie dieta tak ty musís nastúpiť na MD, čiže manžel sa vráti späť do práce ... ty musís vycerpať minimálnu dobu materskej dovolenky a potom ta moze muz zasa vystriedať ... ale ty musis ist pracovať na dieta nemas narok na prispevok na starostlivost ani na to starsie s výnimkou 6 týždnov kde berie 41 cca EUR mesacne navyse...
tak ako to chces ty sa to nedá.... a príspevok na starostlivost sa ani nedáva len tak do rúk matky ale len na základe faktúry z jaslí ci skolky ... a len do sumy nákladov a tiez teda max do sumy 230 EUR ...
ak chce ist manzel na matersku tak nech ide ma na to narok a ty chod spat do prace.
@darina1952
@loginexistuje
Ďakujem, mala som z toho prísevku chaos... Nevedela som, či je to viazané čisto na jasle. Trošku už mimo témy. Ako to funguje ak sa o dieťa do 3r stará napr babka, ktorá je na dôchodku? To potom nedostanú nič?
@zdena12345 ak chceš ísť do práce a dieťa počas dňa nechať so starými rodičmi, tak len budeš naďalej poberať rodičovský príspevok.
@darina1952 jaj, už moc kombinujem🙂
@zdena12345 nápad je to síce výborný, ale sociálna politika SR na takýchto "výmyselníkov" myslela a preto sa dá poberať vždy len jeden druh príspevku - rodina sa posudzuje ako celok a tak nie je možné aby bol jeden rodič s jedným dieťaťom na MD a ten druhý v rovnakom čase na RD.
Momentálne môže tvoj muž nastúpiť na RD ale ty v tom prípade musíš ísť do práce, na úrad práce alebo môžeš byť doma ako "dobrovoľne nezamestnaná" ale v takom prípade si budeš odvody do poisťovní hradiť sama. Ak napríklad tvoj muž ostane v práci, dieťa dáte do jaslí a ty sa vrátiš do práce tak môžeš požiadať o príspevok na starostlivosť o dieťa - ten bude max. do výšky 230€ mesačných nákladov za jasle - dokladuje sa to každý mesiac a keď ti náklady (šeky) prekročia túto sumu tak dostaneš len 230€ a ostatné hradíš sama. Samozrejme počas poberania príspevku na starostlivosť ti úrad sociálnych vecí pozastaví vyplácanie rodičovského príspevku. V prípade, že opäť porodíš a budeš mať nárok na materské a staršie dieťa nebude mať ešte 3roky, tak budeš opäť dostávať len materskú a rodičovský pozastavia.
Skrátka je jedno s akým počtom detí budeš doma, príspevok od štátu bude stále len jeden.