Príspevok na starostlivosť o dieťa

jeana3018
25. okt 2016

Chcela by som vas poprosit o radu...Chcela by som nastupit do prace s tym,ze sa mi o dieta bude starat svokra. Prosim vas ma narok na nejaky prispevok na starostlivost.Dakujem

darina1952
25. okt 2016

@jeana3018 ahoj, na príspevok na starostlivosť o dieťa máš nárok len ak dáš dieťa do jaslí alebo sa ti o dieťa bude starať opatrovateľka so živnosťou (na faktúru). Ak svokra takúto živnosť nemá, tak ti príspevok nedajú. A aj keď ti schvália príspevok na dieťa (napríklad na tie jasle), tak automaticky úrad pozastavuje vyplácanie rodičovského príspevku. Nemôžeš naraz poberať aj rodičovský príspevok aj príspevok na starostlivosť - vždy môžeš mať len jeden druh dávky. Tak ak chceš "niečo" svokre za stráženie dieťaťa dať, nič ti nebráni v tom, aby si jej dala svoj rodičovský príspevok, ktorý ti ostáva aj po nastúpení do práce až do 3rokov veku dieťaťa.

sibalka21
25. okt 2016

Co ja viem, svokra nebude mat narok na prispevok na starostlivost

alenah31
25. okt 2016

@jeana3018 nie nemáš nárok na príspevok na starostlivosť.....môžeš naďalej poberať PR kým dieťa nedovŕši 3 roky.

jeana3018
autor
25. okt 2016

Dakujem za odpovede a ak vam mam pravdu povedat aj som si to myslela.. este raz dakujem 😉

domka4
7. apr 2017

Ahojte mám malú 2r.2m na ktorú poberám rodičovský príspevok a nastupujem do prace. Potrebujem ju dať do jaslí a chcem žiadať o príspevok na starostlivosť ,ale potrebujem ju dať do jaslí iba na 4a 5 mesiac lebo od 1.6 mamdoma mamku ktorá sa mi o ňu bude starať až do septembra kedy nastupuje do škôlky kde mi ju teraz nechcú zobrať.ten príspevok sa dá potom zrušiť a prihlásiť sa naspäť na rodičak ? Aj keď budem zamestnaná? Ďakujem

darina1952
7. apr 2017

@domka4 ahoj, ano neskor pozes poziadat o zrusenie poberania prispevku na starostlivost a znovu poziadas o rodicovsky prispevok, ten ti bude vyplacany do 3roku zivota dietata.

domka4
8. apr 2017

@darina1952 aj keď budem naďalej pracovať? Ďakujem

darina1952
8. apr 2017

@domka4 ano, narok sa vztahuje na dieta do jeho 3 rokov bez ohladu na to ci si doma alebo nie.

sadika
10. apr 2017

@darina1952 vidim ze sa vyznas, mam otazku teraz pracujem a je nam vyplacany prispevok na opatrovanie kedze dcera ma 1,5 rokov a chodi do sukr. jasli. Na dalsiu matersku nastupim 2. novembra. Bude mi patrit prispevok este za november? ci posledny dostanem za oktober, kedze v novembri buem pracovat len 2 dni? Vdaka

darina1952
10. apr 2017

@sadika tak to neviem ako by bolo s tým príspevkom. Zavolaj na úrad práce pod ktorý patríš a opýtaj sa. 🙂

fidorka7
10. apr 2017

@sadika bude ti patriť nielen za november, ale až dovtedy, kým tvoje ďalšie dieťa /NOVORODENEC / nedovŕši 6 týždňov. Poberanie materskej v tomto období sa považuje za zárobkovú činnosť a zároveň v tomto období je povolený súbeh materského a príspevku na starostlivosť o dieťa.

sadika
11. apr 2017

@fidorka7 dakujem velmi pekne! Veeelmi si ma potesila