Pekný večer mamičky
chcela by som sa opýtať, som na RD a od februára nastupujem do povodného zamestnania. Prvé tri mesiace budem pracovať na dohodu a potom sa to zmeni na TPP. Chcela by som si uplatniť príspevok na starostlivosť o dieťa, keďže malý pojde do školky. Preplatia mi tento príspevok, ked budem pracovať a dohodu? Alebo sa mi lepšie oplati zmluvu na dobu určitu, na tri mesiace, aby mi prispeli na školku a potom iba zmluvu predlžiť?
Ďakujem za rady🙂
Pozri viac aj na :
http://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialna...
@bzunnka ahoj, pokiaľ ti náklady na škôlku nepresiahnu sumu rodičovského príspevku, resp. sumu 230€ tak sa ti neoplatí prechádzať na príspevok na starostlivosť, ten je totiž hradený len do výšky 230€ a dostaneš ho až na ďalší mesiac po zdokladovaní nákladov vzniknutých v danom mesiaci - čiže za február dostaneš peniaze v marci ale šeky o zaplatení musíš na UPSVaR doložiť osobne vo februári. Ak budú tvoje náklady napr. len 150€ tak ti preplatia len tých 150€... preto si zisti náklady na školné a stravu a potom uvidíš či sa ti neoplatí ostať radšej len na rodičovskom príspevku, ktorý ti patrí do 3rokov veku dieťaťa.
Čo sa týka pracovnej zmluvy - opýtaj sa na úrade soc.vecí či im ju treba zdokladovať alebo stačí keď vypíšeš papiere s potvrdením zamestnávateľa (bez ohľadu na druh pracovnej zmluvy).
Dobry den . Prosim vie mi niekto poradit ako to je s prispevkom na jasle sukromne ? Som na 1/2 uvazok zamestnana a poberam rodicovsky prispevok . Zatial sa mi stara o dieta mama . Pripadne ak by zostala s babkou , ma ona na nieco narok ? Bez toho aby mne nezobrali RP ? Alebo keby priatel poziadal o prispevok na skolku ? Dakujem
@miselbol dobrý nápad poberať dva príspevky naraz 😀 ale štát sa nedá "odrbať" takže buď budeš poberať počas rodičovskej dovolenky rodičovský príspevok alebo príspevok na starostlivosť o dieťa - a ten je max do 230€ mesačne a vypláca sa len zdokladovaná suma, v prípade že je suma za jasle vyššia tak vyplatia len tých 230€ a zvyšok sú tvoje náklady - skrátka nie je možné poberať tieto dva príspevky naraz počas rodičovskej dovolenky... oba tieto príspevky vypláca jeden úrad/oddelenie a priznaním príspevku na starostlivosť o dieťa sa automaticky odníma rodičovský príspevok - zašlú ti aj rozhodnutie o odobratí 😉
Oki @darina1952 , dakujem . Niekto mi vravel ze sa to nejako da, tiez mi to bolo divne . Dakujem
mne sa zda, ze tam nezalezi od toho ci robis alebo nerobis, prip. na ako dlho mas zmluvu 🙂 skor ma prekvapuje, ze ta do prace beru iba na dohodu a nie normalny prac. pomer a ten slubuju az neskor....