Príspevok na opatrovanie a hmotná núdza

22abigail22
26. júl 2019

Dobrý deň.
Prichádzam sem aby som žiadala o radu, osobné skúsenosti.
Vopred ďakujem za prečítanie (za váš čas a ochotu).
Nechcem byť "drzá, ale poprosiť negatívne názory nechať pre seba a komenty iba také čo pomôžu a nie, že budú kritizovať.

Mojej matke skončilo materská dovolenka.

Matka sa musí zamestnať. Problém je v tom, že nemá kam dať deti kým je v práci.
Má 4 neplnoleté deti. 14 ročný brat a 8 ročná sestra chodia na ZŠ. Ďalšie majú 5 rokov (brat) a 3 ročná (sestra).

Najmenšie prihlásila na škôlku. U nás v meste sú 3 škôlky (z toho jedna súkromná) a všetky sú plné.
Jediné riešenie je zoobstarať si opatrovateľku.

Vzniká ďalší problém. Opratovateľka stojí min 3€/hodina na jedno dieťa.

Pozerali sme pracovné ponuky a všade je ponúkané minimálna mzda (520€ v hrubom, čiže cca 430€ v čistom). Keďže moja matka nikdy nepracovala na území SR, môže vykonať iba takú prácu ako upratovačka, pomocné práce a pod.
Matka je slobodná (čiže bez muža). Jediný príjem domácnosti bude ten jej.

Výdavky na domácnosti (napr. elektrina, voda, internet,pod) vyjdú okolo 330€ mesačne. Potom treba kupovať potraviny pre 5 osôb. Nasledovné platiť opatrovateľku. A to nezahŕňa ešte drogéria, školske potreby, oblečenie/obuv, a.t.d.
Pochopiteľne, z 430€ sa 5 členna rodina neuživí.

Preto sa chcem opýtať či existuje napr prispevok za opatrovanie? Viem, že existuje prispevok na škôlku/jasle, ale opratovateľka je niečo iné.

Môže žiadať o príspevok v hmotnej núdze (keď zarába minimálku)?
Ešte doplním, že matka je vydatá. Nie sú rozvedení, ale s manželom nežijú v spoločnej domácnosti už 3 roky.
Na sociálke bolo povedané, že i keď manželia nežijú v spoločnej domácnosti, príjem manžela sa do domácnosti stále ráta.
Podľa mňa sú tieto informácie nesprávne lebo má aj trvalé bydlisko nahlásené iné ako manželka (matka)

natuska87
26. júl 2019

@22abigail22 Ale na tej sociálke mali pravdu...Len ste nespomenuli, či "tatík" platí výživné na nezaopatrených Vašich súrodencov...😲😲

loginexistuje
26. júl 2019

za tychto okolnosti nema tvoja mama narok ani na davku v hmotnej nidzi ani na iny prispevok ale po poriadku
prijem manzela sa rata treba zacat s nim a poziadat o urcenie vuzivneho cez sud ak nebude platit tak min 30 eur na dieta dostane ako nahradne vyzivne
kym toto nevybavite myslim
vyzivne nema zmysel ziadat o davky ziadost zamietnu
na miestny urad treba ist s rozhodnutim o zamietnuti skolky a slisne popisat ze ide pracovat atd deti bez muza
ak sa nepodari moze mama opatrovat ine deti za 3 eur na hodinu aj od viacerych mam
ak ani to deti su uz vacsie vedia po akole navecer postrazit mladsie a onam moze chodit upratovat alebo napr doma zehlit inym

dilino
26. júl 2019

to je pravda že ich posudzujú spolu aj ked nebýva s vami pod jednou strechou ak by sa rozviedla tam by mala nárok aj na nejake prispevky a samozrejme na výživne pre nezaopatrene deti plus rodinne pridavky ale pokiaľ sa nerozvedie tak okrem výživneho nemôže požiadať nič iba rodinne pridavky ale prispevky žiadne úrad nezaujima že nebýva s vami jej muž úrad zaujima že sú manželia a posudzuju ich teda spoločne rozvedie sa aj si o niečo málo finančneé prilepši ak by bol byt jej a je rozvedena môže si zažiadať aj prispevok na bývanie.

22abigail22
autor
26. júl 2019

@natuska87
Je to otec iba jedného z nás (je to otec najmladšej dcére).
Výživné neplatí. Matka podala na súd návrh na určenie výživného+manželské ale stále čakáme na rozsudok (rešpekt. predvolanie na súd).

22abigail22
autor
26. júl 2019

@loginexistuje
Matka podala návrh na určenie výživného, ale stále čaká na predvolanie na súd a nasledovné rozhodnutie.

Najstaršia sestra, ktorá ešte býva doma je má 18 rokov, ale chodí na SS a v septembri ide na 6 mesiacov do Talianska (so školou v rámci praxu).
Ďalší brat má iba 14 rokov a chudák sa nebude môcť starať o 3 deti.

22abigail22
autor
26. júl 2019

@dilino
Tak toto je maximálne nespravodlivé.
Matka nemá peniaze na rozvod. Manžel rozvod nepodá (už sme ho o žiadali mnohokrát).

Kebyže nie sú spolu pár mesiacov, pochopím, že si úrad povie "teraz máte pauzu, možno si to vyriešite, vrátia sa k sebe).
Ale neziť spolu 3 roky a mať nahlásené trvalé bydlisko úplne od seba, príjmy by nemali byť spoločne.

veronikaszabova
26. júl 2019

@22abigail22 v prvom rade jej neskoncila materska, ale rodicovska dovolenka.
Prispevok na skolku (jasle) - len do 3 rokov dietata.

Tvoja mama ma narok na rodinne pridavky, alementy na vsetky neplnolete nezaopatrene deti.

Ak je tvoja mama v takej situacii akej je, nemusi platit kolky 66€ pri podani ziadosti o rozvod.

dilino
26. júl 2019

@22abigail22 je to žiaľ tak ja mám postihnutu dcérku s priateľom a ked by žil s nami v jednej domacnosti tak nás posudzuju spolu a tým pádom už by som mala kratene opatrovateľske tvoja mama si môže podať na rozvod a oslobodiť sa od poplatku nech ide za právnikom sú aj bezplatný ale aj na úrade prace majú kontakty on poradi zadarmo ked je v hmotnej núdzi a napiš jej ten rozvod s tým že nech je oslobodena od sudnych poplatkov.