Dobrý deň.
Prichádzam sem aby som žiadala o radu, osobné skúsenosti.
Vopred ďakujem za prečítanie (za váš čas a ochotu).
Nechcem byť "drzá, ale poprosiť negatívne názory nechať pre seba a komenty iba také čo pomôžu a nie, že budú kritizovať.
Mojej matke skončilo materská dovolenka.
Matka sa musí zamestnať. Problém je v tom, že nemá kam dať deti kým je v práci.
Má 4 neplnoleté deti. 14 ročný brat a 8 ročná sestra chodia na ZŠ. Ďalšie majú 5 rokov (brat) a 3 ročná (sestra).
Najmenšie prihlásila na škôlku. U nás v meste sú 3 škôlky (z toho jedna súkromná) a všetky sú plné.
Jediné riešenie je zoobstarať si opatrovateľku.
Vzniká ďalší problém. Opratovateľka stojí min 3€/hodina na jedno dieťa.
Pozerali sme pracovné ponuky a všade je ponúkané minimálna mzda (520€ v hrubom, čiže cca 430€ v čistom). Keďže moja matka nikdy nepracovala na území SR, môže vykonať iba takú prácu ako upratovačka, pomocné práce a pod.
Matka je slobodná (čiže bez muža). Jediný príjem domácnosti bude ten jej.
Výdavky na domácnosti (napr. elektrina, voda, internet,pod) vyjdú okolo 330€ mesačne. Potom treba kupovať potraviny pre 5 osôb. Nasledovné platiť opatrovateľku. A to nezahŕňa ešte drogéria, školske potreby, oblečenie/obuv, a.t.d.
Pochopiteľne, z 430€ sa 5 členna rodina neuživí.
Preto sa chcem opýtať či existuje napr prispevok za opatrovanie? Viem, že existuje prispevok na škôlku/jasle, ale opratovateľka je niečo iné.
Môže žiadať o príspevok v hmotnej núdze (keď zarába minimálku)?
Ešte doplním, že matka je vydatá. Nie sú rozvedení, ale s manželom nežijú v spoločnej domácnosti už 3 roky.
Na sociálke bolo povedané, že i keď manželia nežijú v spoločnej domácnosti, príjem manžela sa do domácnosti stále ráta.
Podľa mňa sú tieto informácie nesprávne lebo má aj trvalé bydlisko nahlásené iné ako manželka (matka)
za tychto okolnosti nema tvoja mama narok ani na davku v hmotnej nidzi ani na iny prispevok ale po poriadku
prijem manzela sa rata treba zacat s nim a poziadat o urcenie vuzivneho cez sud ak nebude platit tak min 30 eur na dieta dostane ako nahradne vyzivne
kym toto nevybavite myslim
vyzivne nema zmysel ziadat o davky ziadost zamietnu
na miestny urad treba ist s rozhodnutim o zamietnuti skolky a slisne popisat ze ide pracovat atd deti bez muza
ak sa nepodari moze mama opatrovat ine deti za 3 eur na hodinu aj od viacerych mam
ak ani to deti su uz vacsie vedia po akole navecer postrazit mladsie a onam moze chodit upratovat alebo napr doma zehlit inym
to je pravda že ich posudzujú spolu aj ked nebýva s vami pod jednou strechou ak by sa rozviedla tam by mala nárok aj na nejake prispevky a samozrejme na výživne pre nezaopatrene deti plus rodinne pridavky ale pokiaľ sa nerozvedie tak okrem výživneho nemôže požiadať nič iba rodinne pridavky ale prispevky žiadne úrad nezaujima že nebýva s vami jej muž úrad zaujima že sú manželia a posudzuju ich teda spoločne rozvedie sa aj si o niečo málo finančneé prilepši ak by bol byt jej a je rozvedena môže si zažiadať aj prispevok na bývanie.
@natuska87
Je to otec iba jedného z nás (je to otec najmladšej dcére).
Výživné neplatí. Matka podala na súd návrh na určenie výživného+manželské ale stále čakáme na rozsudok (rešpekt. predvolanie na súd).
@loginexistuje
Matka podala návrh na určenie výživného, ale stále čaká na predvolanie na súd a nasledovné rozhodnutie.
Najstaršia sestra, ktorá ešte býva doma je má 18 rokov, ale chodí na SS a v septembri ide na 6 mesiacov do Talianska (so školou v rámci praxu).
Ďalší brat má iba 14 rokov a chudák sa nebude môcť starať o 3 deti.
@dilino
Tak toto je maximálne nespravodlivé.
Matka nemá peniaze na rozvod. Manžel rozvod nepodá (už sme ho o žiadali mnohokrát).
Kebyže nie sú spolu pár mesiacov, pochopím, že si úrad povie "teraz máte pauzu, možno si to vyriešite, vrátia sa k sebe).
Ale neziť spolu 3 roky a mať nahlásené trvalé bydlisko úplne od seba, príjmy by nemali byť spoločne.
@22abigail22 v prvom rade jej neskoncila materska, ale rodicovska dovolenka.
Prispevok na skolku (jasle) - len do 3 rokov dietata.
Tvoja mama ma narok na rodinne pridavky, alementy na vsetky neplnolete nezaopatrene deti.
Ak je tvoja mama v takej situacii akej je, nemusi platit kolky 66€ pri podani ziadosti o rozvod.
@22abigail22 je to žiaľ tak ja mám postihnutu dcérku s priateľom a ked by žil s nami v jednej domacnosti tak nás posudzuju spolu a tým pádom už by som mala kratene opatrovateľske tvoja mama si môže podať na rozvod a oslobodiť sa od poplatku nech ide za právnikom sú aj bezplatný ale aj na úrade prace majú kontakty on poradi zadarmo ked je v hmotnej núdzi a napiš jej ten rozvod s tým že nech je oslobodena od sudnych poplatkov.
@22abigail22 Ale na tej sociálke mali pravdu...Len ste nespomenuli, či "tatík" platí výživné na nezaopatrených Vašich súrodencov...😲😲