Dobry den,
vedel by mi niekto poradit? Koncom Maja som sa aj s rodinou vratila z Velkej Britanie, kde som dlhodobo zila aj pracovala. Pracovny pomer som mala ukonceny k 4/6/2017. Mam dve nezaopatrene deti vo veku 5 a 2 roky. Príspevok na deti som mala vyplacany Velkou Britaniou do ukoncenia pracovného pomeru 4 Juna. Na urade prace, socialnych veci a rodiny mi oznamili, ze za jun mi uz príspevok na deti nemozu vyplatit, kedze na Slovensku sa vsetko vyplaca mesacne a ja som oficialne este do 4 juna bola zamastnana v UK. Velka Britania mi príspevok nedoplati do konca juna, kedze uz sme UK uz opustili. Pride mi to nespravodlive voci mojim detom, ktore v ramci Európskej Unie ostanu bez naroku na akykolvek prispevok po dobu skoro jedneho mesiaca. Taktiez mi bolo oznamene, ze za mesiac Jun nemam narok ani na rodicovsky príspevok.
Dakujem za radu a akukolvek informaciu.
Monika
@akinom10 nechapem čo sa rieši povedali ti pravdu na RP a prídavok na dieta máš nárok za celý mesiac ale zároveň nesmieš mať v daný mesiac nárok na obdobnú dávku v cudzine.
Ak si chcela tieto sociálne dávky aj zo Slovenska za mesiac jún tak si mala ukončiť pracovný pomer najneskor 31.5.
Nespravodlivo to mozu skor vnímať zamestnanci ktorý pracuju a odvadzaju odvody tu na SVK a teraz tebe maju platit RP a prídavky napriek tomu že ty si svoje odvody platila v UK.
@loginexistuje tak mne sa nezda,zeby autorka ziadala prispevky od oboch statov a ano je to divne,zeby mala rodina mesiac byt bez akychkolvek rodinnych prispevkoch. Inak to ti nevadi,ze mesacne prispievas na rodicak pre deti s dlhodobo nepriaznivym stavom na predlzenom rodicaku a pritom tie dietky su zdrave ako repa a sedia si v skolke od septembra do jula a to cely den😂 ach jaj,autorka si ziadala radu a nie zavistlive komentare,ak som spravne citala tak pracovala a nevalala si doma sunky a ma pravo na statne socialne davky rovnako ty. To ako sa dohodnu medzi sebou clenske staty na refundacii nezerie tvoje peniaze a ani neubera tvojim detom,ale asi by si tiez nevyskala od stastia kebyze makas aj s dvojrocnym dietatom a ziaden stat ti zrazu nechce mesiac vyplatit mesacnu statnu davku na ktoru majunvsetky deti bez rozdielu narok.
@akinom10 normalne chod este raz na UPSVR na oddelenie koordinacie a opat ziadaj vysvetlenie,zarucene ti ten mesiac pokial si teda nedostala od ziadneho statu nic vyplatene niekto doplati,bude to trvat,ale doplati.
@maciatkolulu ale ona za jun peniaze na deti dostala ... ako pise od UK ho mala vyplacany do 4 juna. V mesiaci jun narok na davky zo Slovenska nema.
Tie zeny ktore dostavaju predlzeny rodicak do sest rokov veku dietata (a patrila som medzi ne aj ja ) tu na Slovensku aj keby neodvadzali dovtedy nikdy nic .. tak odvadzaju ich manzelia a platia tu DPH za tovary a sluzby ktore spotrebuvaju na Slovensku.
A ano ma pravo na statne socialne davky zo statu kde platila odvody ... nech si ich kludne uplatni tam kde ma nárok.
a toto nie je zavistlivy komentar (preco vsetky hned za vsetkym vidite zavist) ale realna rada ze nema narok v danom mesiaci na obdobnu davku ak ju poberala v inom state EU (a ona poberala do 4. juna) čo sa da k tomu viac dodať...
@loginexistuje ale mozno odvadzala dane predtym, takze narok na nejake tie prispevky ma aj na SK,mozno ich odvadzal jej muz... Napriklad na RP maju narok aj matky, aj slobodne matky, ktore v zivote nepracovali napriklad.... A ja skor vnimam nespravodlivo to, ze tu na nasom sladkom a spravodlivom Slovensku sa v klude pobera predlzeny rodicak aj na deturence, ktore maju socialnu fobiu napriklad a napriek tomu, ze nemaju odporucany kolektiv si v nom veselo cuckaju a maminky su v robotke.... to som tym chcela povedat, ze ja teda nevidim nesprovodlivo to, ze sa niekto vratil zo zahranicia a ma dvojrocne dieta a pozaduje RP tu. Momentalne ma narok na statne socialne davky tu na SK. A ten mesiac urcite dostane spatne, ak ho teda nedostala, pretoze ja som nejako nevycitala, zeby jej bol niektorou krajinou vyplateny, skor som precitala, ze jej mesiac visi... Konkretne mesiac jun.
@loginexistuje a mimochodom ak mala vyplacany do 4.juna, tak dostala vyplateny majovy....
@loginexistuje rodicovsky prispevok ani pridavky nie su vyplacane na zaklade platenych odvodov len tak mimochodom…to by potom nasi romski spoluobcania nedostali ani cent
Podľa mna ak je niekto odkázaný na sociálne dávky ma si dopredu premyslieť kroky, aby o tieto dávky neprišiel. Bavíme sa tu o jednom mesiaci nevyplatenia dávky, neviem si predstaviť žiť dlhodobo v zahraničí, pracovať tam a byt zúfalý, že mi raz nebude vyplatených 200 EUR. Osobne by som bola rada, že mi vôbec niečo vyplácané bude, vďaka tomu ako sú na Slovensku takéto dávky nastavené fakt pre všetkých, aj tých čo nikdy nerobili, či do spoločnej pokladnice roky rokuce neprispeli.
@sisaka bavime sa tu o rodicovskom pridavku a rodinnych pridavkoch na ktore ma kazde dieta narok, takze o ne prist len tak nemoze, bud jedna krajina, alebo druha minimalne rodinne pridavky vyplacat musi. A to kazdy mesiac, ak su splnene vsetky poziadavky, trva to, ale doplaca sa vsetko - osobna skusenost
@loginexistuje a inak ver tomu, zeby chcela autorka zarucene tie pridavky z UK a nie z SK.....Kedze tu su ake su, v podstate jedny z najbiednejsich v EU a mozno aj z dovodu, ze sa tu sedi na zadku do troch rokov a este sa to aj plati, ze sa neposudzuju diagnozy deti a s tym spojene ziadosti na predlzeny rodicovsky dostatocne spravodlivo, ze je u nas koooooopec slobodnych matiek zijucich bez partnera a ze sa vkuse a kde sa da odrbava celkovo system a v konecnom dosledku aj tak mamicky nadavaju, ze je malo a pritom hopem-supem na retazovku najlepsie tych sest rokov a ked sa to svacne na nejaku logopedicko-alerg.diagnozu, tak sa to ozno potiahne aj o dalsie tri roky😅 tak ja nechapem, co niekomu kole oci osoba, ktora pracovala v zahranici a vratila sa na rodnu hrudu a ide ziadat o pridavky na svoje deti..... fakt komicke a najma ked si pytala radu......
Pozeram, ze komplex SVK fici
Ale to, ze nie mamicky so smiesnou sumou okradaju tento stat, ale politici bez chrbta tazke melony beru to je asi OK
😱
@maciatkolulu ale o nič nepríde, bude ich mat vyplácané, akurát ich nedostane za mesiac, v ktorom už mala vyplatenú dávku z iného štátu. Ešte raz, ak je niekto odkázaný na 200 EUR ma si dopredu zistiť ako vyplácanie dávok funguje a podľa toho dať výpoveď v práci.
@emi16 hm... tu hlava nehlava okradaju pomaly vsetci ak si si nevsimla - kazdy z valova ku ktoremu sa dostane🙂 keby sa tie matky co okradaju davkou predlzeneho rodicaku dostali k niecomu vacsiemu tak verim ze kradnu rovnako z vacsieho - moralku a chrbtovu kost totiz bud mas alebo nemas😉
co sa kradnutia a korupcie tyka - bud zacnem od seba alebo drzim hubu - lebo zlodejina je rovnaka vzdy...
@sisaka akoze, ja som si opat nevsimla, zeby plakala, ze je odkazana na tych 200eur, to je sice bezny jav tu na MK, ale ona pisala akurat, ze je nespravodlive, zeby mala o ne prist.... To je vsetko a aj ja som napisala, ze tie peniaze dostane spatne a ze to musi riesit na koordinacnom oddeleni.
Dievčatá, poradte aj mne - sťahujeme sa zo SR v rámci EÚ - ale mužov zamestnávateľ je na Slovensku, môj takisto -tj. všetko - odvody, dane, zdr, poistovňa ... platíme v SR. Ja budem po sťahovke rodiť už mimo SR a tesne predtým (už na MD) mi končí prac. zmluva. Podľa UPSVaR si nemám dávať ani žiadosť o žiadne dávky, lebo vraj na Slovensku nemám záujmy, ak rodím inde a posledné teh. prehliadky + prehliadky novorodenca sú inde. Ani to, že otec všetko zdaňuje tu (a ja až do porodu tiež) ich nezaujíma.
@loginexistuje píšeš: "Nespravodlivo to mozu skor vnímať zamestnanci ktorý pracuju a odvadzaju odvody tu na SVK a teraz tebe maju platit RP a prídavky napriek tomu že ty si svoje odvody platila v UK." Ja aj muž odvádzame na SVK a povedali nám, že odtiaľto nedostaneme nič, ak sa pred porodom presťahujeme. Pritom baby, čo nerobia (aj také, čo ani ich muži nerobia), dostanú len preto, že sú v SR. Takže o spravodlivosti je zbytočné hovoriť. Skôr ma zaujíma, ktorá tomu rozumiete, či je možné s tým niečo robiť, alebo ako sa zariadiť.
@margareta1379 fuuuha, to budes mat pestre, vela zalezi od toho, do akej krajiny sa stahujete, aka je tam socialno-rodinna politika. Ale teda toto ma realane zaujima tiez, moj muz pracuje v zahranici, je tu poisteny, dieta sa narodilo na SK a ma tu aj pediatra, ja som ako osoba starajuca sa o dieta do sest rokov a pridavky mame zo zahranicia, kde som ja, alebo otec mojich dvoch deti v zivote ani cent neodviedli, davaju pridavky na vsetky deti, aj ked nie su dcerami mojho muza....
@maciatkolulu tak mne to príde, že asi ju to štve, ked píše aké je to nespravodlivé, moje deti nebudú mat v danom mesiaci žiaden príspevok ... takze stále dokola budem písať ak koli tomu príspevku deti v tom mesiaci stradali, malo sa na to myslieť dopredu, ak niekoho s prepáčením se...e, že iné dieťa dostalo a moje nie, tak mi je to smiešne .
Za seba, s mužom zarábame dosť na to, aby detom nárok na prídavky nevznikol, to mám teraz nariekať aké nespravodlivé, že niektoré decká dostanú stovky dolárov od štátu a moje nič a to nehovorím o jednom mesiaci ale rokoch
@sisaka napisala jeden uvodny prispevok..... len tolko k tomu a ked ma narok, co aj ma, tak ho ma aj dostat, ked vy nemate, tak ho nemate dostat, to je ok, tak je nastavena politika vsakze. U nas na Sk ma pravo kazde dieta, takze v tom je pes zakopany, nie len niektore a pokial je opravnena ina krajina na vyplacanie, tak ma vyplatit. Dostala poradene.
@sisaka a inak velmi tazko myslis dopredu v takomto pripade, lebo to su vybavovacky na dobrych par mesiacov..... Ja som bola bez pridavkov skoro rok. A to my este maju doplatit rodicovsky prispevok napriklad, len sa staty medzi sebou dohaduju, ze kto je opraveny, takze tazko mysliet dopredu, skor ratat s tym, ze to bude na dlhe lakte.
@maciatkolulu ale ona dostala vyplatene z UK za ty 4 dny a tím pádem nemuže dostat za ten stejný mesíc i prídavky z SK, to by pak dostala ze dvou státu v jednom mesíci a bavíme se tu o smesných 23€, z UK možná za ty 4 dny dostala i víc 🙂
a její pozastavování se nad tím jak je možne, že její deti v rámci EU nedostanou doplatený jeden mesíc na pridavkách je smešné, když vezmu v uvahu, že v treba v CR dostanou prídavky na deti jenom ti co nepracují nebo pracují za málo, takže nikde není napsané, že v rámci EU musí každé díte dostat prídavky
@katriona1 v juny mohla dostat akurat tak vyplateny maj a opat prizvukujem, ze som nikde necitala, zeby mala vyplatene tie styri dni a bavime sa tu aj o smiesnych 213 eur, ja neviem, ale ked si niekto pyta radu, tak tu netreba dokola tocit, ci je to smiesna suma, ci nie, lebo zase 259 eur nie je az tak na zahodenie pre kazdeho, ci sa mylim? A rozhodne neostane mesiac visiet nezaplateny, to je iste, takze ma pravdu, ze sa nad tym pozastavuje, ako som pisala, ja som mala skoro rok, kym sme to nezobrali do vlastnych ruk a neurobili bordel, lebo aj ja som sa pozastavovala ako je mozne, ze jedna rodina nedostane absolutne nic, ani rodicak, ani pridavky, nastastie sme neboli na to odkazani, ale su rodiny, ktore su a nie je to hanba. Rovnako ako nie je hanba sa snazit si ziskat informacie o tom, na co mas pravo. Aj ja som dostala prekvapive pohlady, ze preco som taka blba a nedam nejako poznamosti nejaku tu alergiu, intoleranciu a budem mat tych smiesnych 213 eur mozno az d 6rokov a dieta este aj do skolky supnut mozes.... Nad tymto som sa pozastavila.... Ved mam zdrave dieta, tak to mam odrbavat, nie dakujem. A veru v kazdom state su nejake tie statne socialne davky a treba si o tom zistit, napriklad na SK su a maju na ne pravo vsetci😉 myslim, ze sme sa tu bavili o tom a nie o tom, ze v cechach nie.....
@maciatkolulu tak zakladatelka psala v rámci EU a pokud vím tak CR v EU je takže jsem jenom na to poukázala, že to není všude samozrejmost a zakladatelka v uvodním prispevku jasne píše, že mela pridavky vyplacene do 4.6. z UK, takze v julu už je dostala asi zaplacené za jun, ted už je august a bude se vyplácet za jul,
já nikomu neupírám a ani nezávidím to na co má nárok, ale tady si myslím, že nárok asi už nebude a já se treba neprestávám pozastavovat nad tím jak nekdo vyčerpá MD/RD v zahraničí kde je mnohonásobne vyšší, ale vetšinou se vyplácí kratší dobu, no a pak se vrátí domu a jeste velmi se mu hodi dobrat RP do 3 let, proste z kazde zeme brat to co je vyhodnejsi
@margareta1379 u tebe je problémem to, že ti končí prac. smlouva jeste pred porodem, všechny dávky dostanes potom podle otce a ten uz bude v tom case pracovat v zahranicí, takže s tím bohužel nic neudeláš, mate to špatne načasované
@katriona1 ano CR je v EU, ale nemam pocit, zeby sa tu niekto zaujimal o to, ake su statne socialne davky v CR.... a junove davky jej niektora z dotknutych krajin zarucene vyplati. Pretoze sa jasne vyjadrila, ze prave junove davky nemala vyplatene, takze neviem odkial mas, ze " takze v julu už je dostala asi zaplacené za jun, ted už je august a bude se vyplácet za jul, " lebo prave tento mesiac nema vyplatene od ziadneho statu. Nuz, ale je zbytocne tu o tom polemyzovat, pretoze treba ist priamo na koordinacne a tam sa to doriesi, vsakze😉
@maciatkolulu já jsem to teda pochopila, že dostala zaplacené za 4 dny z UK, ale jí se jedná, že nedostala zaplacené za zbytek mesíce, myslela si, že zbytek mesíce dostane zaplacený už ze SR a tady se dozvedela, že nedostane zaplacene za zbytek mesíce, protože dostala cast mesíce zaplacenou z UK a teda uz za ten mesíc nemá nárok ze SR, já jsem to tedy takto pochopila z jejího príspevku a z toho mi vychází, ze nárok už nemá
@katriona1 kazdopadne to tu nevyriesime, musi sa ist osobne popytat priamo na koordinacne oddelenie a iba ona sama vie, co a kolko a za ake obdobie dostala.
@maciatkolulu tak my to tu určite nevyrešíme, ale tak vypadá to, že na urade už byla a odpoved dostala, jen se jí nelíbí a chtela si postežovat
@katriona1 otec je zamestnany v SR aj tu vsetko platí. iba bývat budeme mimo (vyslanie). my mimo SR nebudeme odvadzat nic - teda mi pride divne uplatnovat si narok inde, ked SR vsetko "vezme".
musím dávať obrázky, inak neviem nic poslat.
ahoj chceme sa opytat ze ake formalure ste potrebovali po navrate z uk na ten rodicovky prispevok a ako dlho trvalo vybavit ho?..potrebovali ste nieco z uk? 🙂
Koordinácia rodinných dávok a príspevku na starostlivosť EÚ BA I - V
Viem, ze este v jan. Tohto roku tam robila pani Jackova Zuzana
Skus si najst na nu kontakt a napisat jej maila. Mne vzdy vedela poradit v moj prospeh a promntne
Je chodiaci zakonnik
Ak ti neporadi ona tak asi uz nik