Príspevky Rakúsko/Slovensko

peecivo
16. nov 2024

Ahojte,
rad by som sa na vas obratil o radu ohladne rodicovskej, materskej a ostatnych moznych prispevkov/benefitov.

Pracujem na TPP v Rakusku a priatelka na TPP na Slovensku.
Zijeme v jednej domacnosti na Slovensku a cakame chlapceka (predpokladany termin 17.4.2025).

Aktualne sa snazim zistit co najviac informacii pripadne naist cloveka/firmu ktora sa tomuto venuje a vedel/a by mi vsetko vysvetlit.

Zaroven by som bol rad ak by mi niekto vedel poradit ako je to so skolkami v Rakusku, zdravotnou starostlivostou pre dieta a priatelku a zdravotnym poistenim.

Aktualne poberame iba tehotensky prispevok zo Slovenska.

Dakujem!
Daniel

kiki68
16. nov 2024

@peecivo zijete v AT? Mate tam TP a ona je iba pendler na smer sk?

melanta
16. nov 2024

@kiki68 píše, že žijú na Slovensku.

tundra
16. nov 2024

Najskôr zisti,ci mas vôbec narok na benefit,ked nie ste manzelia.Zavolaj si do rak. zdravotnej poistovne.
Narok na AT pridavky vznika ,pokial by manzelka nikde nepracovala,pokial pracuje vyplaca slovenska strana.Mozno vznika narok na vyplatenie rozdielu,medzi SK a AT davkou.

lonely66
16. nov 2024

@peecivo skús osloviť telefonicky T-J Legal, firma z Prešova. nám robili niekoľkokrát už dane + vybavovali rodinné prídavky. ale my sme manželia, neviem, ako je to u nemanželských detí. ale drobné rady vedia dať aj cez telefón a ak by si chcel vybavovať viac, tak majú nejaké cenníky a ak je to v ich činnosti, tak to urobia za vás.
@tundra ja usudzujem, že nevie po nemecky ani anglicky, preto sa pýta tu... inak by to asi urobil, keby plynulo hovoril nemecky.

tundra
16. nov 2024

@lonely66 to sa da,pracovat v krajine a nevediet jazyk?Zakony sa menia a co citam aj tu,tak rakusani si z toho tazku hlavu nerobia.Dáš papiere a podklady vyplatia,nedas nevyplatia....
Ja som pracoval v Rakusku pred x rokmi,manzelka bola na Slovensku a nemal som som nikdy problem,s vyplacanim pridavkov alebo materskej na manzelku.

lonely66
16. nov 2024

@tundra samozrejme, že sa to dá. kvantá mužov zo SR aj ČR pracujú v Rakúsku, Nemecku, Švajčiarsku... Na stavbe ti netreba jazyk. Musíš vedieť čítať výkresy, ktoré pripravia architekti. Stačí 1 v partii, ktorý hovorí cudzím jazykom, aj to stačia základy. Robil mi tam muž, tak viem. Vystriedal viac firiem, aj viac partií, všade sa stretol s tým, že 1 z cca 10 porozumel, čo bolo treba a vysvetlil ostatným. Pre firmu bolo dôležité, že tam majú nejakého strojára, stavbára... plus ďalšie sily, ktoré už robili, čo im vysvetlili tí so vzdelaním.
A čo sa týka Rakúska, tak skutočne sú štedrí, o tom potom. My sme si veľmi finančne za to obdobie pomohli, oni preplácali ešte aj nejaké príspevky na dopravu zo SR do AT napríklad. niečo, s čím sme ani nepočítali. Takže oplatí sa aspoň na prvýkrát vyhľadať pomoc. Buď niečiu, kto to už vybavoval, alebo niekoho, kto sa dorozumie, alebo takúto firmu, pomoc ktorej sme využili my. Stálo to za to, tie poplatky boli minimum oproti tomu, čo sme získali. A samy by sme si to nevybavili. Nie sme jazykovo zdatní.

tundra
16. nov 2024

@lonely66 s tym suhlasim,ze pridavky + dan.bonus,ci ako sa to volalo boli super.S tou znalostou nemciny, mas asi pravdu,ja som tiez asi 10 ludi dotiahol do firmy a nikto nevedel poriadne jazyk...

peecivo
autor
16. nov 2024

Viem anglicky. Nemecky iba zaklady. Na pracu mi staci ale anglictina.
Ano AT by malo doplacat rozdiel.
Pytam sa tu preto lebo z kazdej strany sa dozvedam iba male utrzky a zacinam v tom mat chaos.
Skusim v pondelok zavolat do rakuskej zdravotnej poistovne. Dufam ze budu ochotny sa somnou bavit po anglicky.

kiki68
16. nov 2024

No urcite mozete brat Familienbeihilfe, ale nesmiete ju brat zo SK, matersku berie zena, ked pracuje na sk zo Slovenska, na tu v AT nema narok ( nepracuje tam), tiez iba ked je nezamestnana, cize nema poistenie hradene ma sk zamestnavatelom ju mozes pripoistit na seba. Tiez budes musiet dolozit pre at, ze ale davky a co poberala a pobera na SK.

tundra
16. nov 2024

@peecivo do zdravotky volaj, kvôli materskej.
Na pridavky, je kompetentny Finanzamt,podla miesta bydliska v AT.

jaroe
16. nov 2024

@peecivo pokiaľ manželke na SK trva pracovný pomer, prip. je na materskej alebo evidovaná nezamestnaná s nárokom na podporu, je ona zdravotné poistená spolu s dieťaťom na SK. Ak bude na rodičovskej (aj keď pracovný pomer na SK stále trvá) alebo nezamestnaná bez nároku na podporu, bude sa musieť poistiť spolu s dieťaťom pod teba v AT. A keď sa opäť zamestná na SK, tak v AT zrušiť a znova sa poistiť na SK. Prídavky si tiež nemožno zvoliť, kde chces poberať. Ak má žena na SK aktivny pracovný pomer (môže byť na MD aj RD), prípravky vypláca SK a Rakúsko dorovnáva. Ak žena na SK pracovný pomer nemá a zároveň ako nezamestnaná nemá nárok na podporu, prídavky vypláca AT. To, kto vypláca prídavky sa posudzuje podľa situácie k 1. dnu v mesiaci. T.j. ak žene skončí PP 3.tieho, v daný mesiac má ešte nárok na prídavky z SK.