Príspevky pre osamelú mamičku

miriamka88
12. feb 2014

Dobry den, som v siestom mesiaci tehotenstva, tento tyzden som sa dozvedela, ze otec dietata sa rozhodol odomna odist, zije v zahranici (v USA), pravdepodobne neplanuje ani prispievat podla toho, ako sa vsetkemu vyhyba, nemam od neho ani ako vymahat peniaze, pretoze v krajine nie je legalne. Mam narok na nejake prispevky?Som zufala, momentalne zijem s rodicmi,ktori sa idu rozvadzat, prostredie na mna neposobi dobre, chcela by som od nich odist, ale nemam na to, keby som mala aspon prispevok na byvanie, citala som tisice clankov, no nikde som sa nic poriadne nedozvedela.Velmi by som ocenila nejaku radu.
Dakujem za odpoved. S pozdravom Mirka

lafamme
12. feb 2014

Zájdi na úrad, sociálku, určite máš nárok na nejaké príspevky v hmotnej núdzi a tak, ja byť tebou, začnem sa zaujímať o test otcovstva, určite to budeš potrebovať..

alinka0
12. feb 2014

@miriamka88 Ahoj. Tak pokiaľ viem, tak slobodná mamička nedostáva nič naviac. Ako mamička dostaneš, rodičovský príspevok čo je cca 200€ plus rodinné prídavky myslím 23€? Neviem koľko máš rokov a či si pracovala. Ak áno, tak materská by mala byť vyššia, ak nie, tak smola. Príspevok na bývanie (čo nie je veľmi veľa, asi 150€?? to neviem presne) podľa mňa by si mohla dostať ak niesi študent. Pretože ak si študent, tak rodičia majú vyživovaciu povinnosť do 26 rokov. A ten príspevok dotaneš len vtedy ak nemáš nejaké auto a podobný majetok. Držím palce. Ja keď som čakala druhé dieťatko, a manžel bol nezamestnaný, tak nemali nárok na nič. Našťastie nás živila moja mama. Dostávala som len rodinné prídavky. Mali sme totiž auto a ja som pred tým bola študent, takže som ani nepracovala.
Ešte by si mohla požiadať aj o dávky v hmotnej núdzi, ale to tiež nie je isté nakoľko máš rodičov a žiješ s nimi. V tomto štáte nedostaneš nič zadarmo ak nemáš inú farbu pleti.

miriamka88
autor
12. feb 2014

Bola som student, potom som zacala pracovat na rok, lenze pracovny pomer som ukoncila v juni, ochranna doba je nejakych 8 mesiacov a mala som minimalku na paske, cize neviem, ci by sa mi vobec oplatilo si doplacat tie tri mesiace dobrovolne poistenie..dakujem..mam 25 rokov

havana_frost
12. feb 2014

Pokiaľ neriešiš výživné od otca, tak nedostaneš ani dávky v hmotnej núdzi.

sisbe
13. feb 2014

prispevok na byvanie sa samostatne nevyplaca, moze patrit, po splneni podmienok, len poberatelovi davky v hmotnej nudzi. na doplatenie dobrovolneho poistneho je uz v tvojom pripade, podla mna, neskoro (teda, aby sa ti to oplatilo). o davku v hmotnej nudzi mozes poziadat po zaevidovani sa na urade prace, ta je od 1.1.2014 61,60€ pre jednotlivca. na ostatne davky budes mat narok az od narodenia dietata. ak uvedies do rodneho listu otca dieta, potom je povinny ti na dieta prispievat. vymahanie vyzivneho je vecou sudov a pri neplateni (sudom urceneho) vyzivneho existuje este nahradne vyzivne, ktore supluje urcene vyzivne.

gemini2
13. feb 2014

@miriamka88 je mi luto ale nedostanes nic.....do porodu mas narok z UP na socialnu davku 60€, po porode rodicak a pridavky. bojuj o vyzivne....cim viac sa ti podari ziskat na dieta, tym viac dostanes, v hmotnej nudzi po porode nebudes, lebo tvoj prijem bude vyssi ako 117,20€ tu je o tom viac... http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/hmo...
jedine vybojovat co najvyssie vyzivne, pripadne sa zamestnat ☹

miriamka88
autor
14. feb 2014

Dakujem vam vsetkym, ze ste reagovali na moju otazku. Budem sa snazit vybavit toho tolko, kolko sa len da.