Prispevky na deti - 3 a viac

11. nov 2019

Dobry den,
prosim Vas, mam dve deti, nie po sebe, takze som dostala prispevok pri narodeni aj na jedno aj na druhe, taktiez matersky a rodicovsky prispevok.
Ako je to dalej? Cakam dieta, prispevok pri narodeni dostanem, md aj rd tiez. Ak za tie tri roky budeme mat nahodou 4te, dostanem prispevok k narodeniu a potom ako dalej? Matersku a rodivovsky v akej vyske, alebo ako sa to pocita? A ked by som chcela viac deti? Budem na kazde dostavat pridavky? Nie som romka, len ma tato tema zaujima.

ukulela
11. nov 2019

Na každé dieťa dostávaš normálne rodičovský prídavok, To je tých 20 plus niečo eur. Materskú dostávaš vždy, keď máš na ňu nárok, to znamená musíš mať odpracovaných počet dní a byť buď v ochrannej lehote alebo musíš mať trvalý pracovný pomer. To my nevieme, či máš, či nie, či budeš mať pri štvrtom dieťati. Rodičovský príspevok dostanes vzdy do troch rokov dieťaťa a jeho výška bude podľa toho, ci si mala nárok na materskú alebo nie. okrem toho ak máš viac detí, ktoré nedovŕšili ešte tri roky, tak dostávaš rodičovský iba jeden. nie je to na každé dieťa.je to pre matku, ktorá je doma a stará sa o deti, ci je jedno či sú tri. Čo sa týka príspevku pri narodení, tých vyše 800 eur či koľko, ten dostávaš iba na 3 deti. Na štvrté už nie. Marí sa mi, že je tam niečo málo ale výrazne znížené alebo možno aj nič. Nemusíš byť Rómka, ale pýtaš sa štýlom ja rodín detí, štát nech mi za to zaplatí. A to nie je správny prístup k veci.

autor
11. nov 2019

@ukulela ale nie, praveze nechcem len rodit, potrebujem sa aj socializovat 😉 len ma zaujima postup tych Romiek, ktore maju stylove kociky, hoci deti v nich spinave. Ci to rodia umyselne, ci to "Pan Boh" im kaze nechranit sa, ze vyziju z viery a lasky 🙈
Takze teoreticky, porodim v januari, do jula budem brat materske, v decembri otehotniem, budem brat materske materske na to najmladsie a plus rodicovsky na starsie a potom uz len jeden rodicovsky kym najmladsie nedovrsi 3 roky, tak?

martina1201
11. nov 2019

pri štvrtom a ďalších deťoch je jednorázový príspevok pri narodení po dovŕšení 28 dní dožitia dieťaťa len okolo 158 eur. Dá sa to pri viacrodičkách obísť ak deti nemajú rovnakého otca ako predchádzajúce deti, že sa rodička vzdá dieťaťa a to je dané do starostlivosti otca. A možno toto práve obchádzajú tie rómky. Aj keď ak rómka odíde z nemocnice, nemá nárok na ten jednorázový príspevok, či je prvo alebo viacrodička.
Čo sa týka toho čo si spomínala, tak nie, funguje to tak, že ak máš rodičovský na jedno dieťa a otehotnieš a máš nárok na materské ( a to je vyššie ako rodičovský), tak rodičovský ti je pozastavený a poberáš len materskú na dieťa, ktoré ešte len čakáš.

fokuska
11. nov 2019

Nemozes brat matersku a rodicak sucasne. Materska ma prednost. vyberies matersku na najmladsie dieta a potom si na rodicaku - aj ked mas naraz 3 deti do 3 rokov, rodicak len jeden.
Pridavok na dieta dostavas na kazde jedno..to je tych okolo 20 eur na jedno.

fokuska
11. nov 2019

A preco sa Romky nechrania... je to ich mentalita, deti su pre nich najvacsi dar a najvacsie stastie, to je pre nich bohatstvo ked je dom (chatrc) plna deti. Tiez by mala byt zena muzovi vzdy k dispozicii - takze ked si das dokopy kazdodenny sex, ziadna ochrana a tuzba po detoch, tak ano, rodia asi kazdy rok.

A ze maju stylovy kocik...tak bud si na neho zarobili, napr. v zahranici, dostali od rodiny, ktora na to ma, zdedili po setre, mame, svagrinej, alebo im ho niekto daroval alebo si ho mozno aj ukradli.

veronikaszabova
11. nov 2019

To by si vela chcela, aby si na kazde dieta dostala rodicak. Ten mas len 1 a hotovo. Mozes mat aj 3 deti do 3r

ukulela
11. nov 2019

nie, ja si nemyslim, ze romky rodia kvoli peniazom .... resp nedostavaju na deti tisice. ak maju nove kociky, tak preto, lebo ich dostanu (inac by deti v nich neboli spinave). romky nemaju narok na matersku, takmer nikdy. vacsinou beru len rodicak a pridavky, a teda to porodne, ak nezdrhnu z porodnice za chlapom. neberu tisice, ziju hlboko pod hranicou chudoby. nikto z nas by si to s nimi nechcel vymenit. skolu nedokoncia (lebo nevyrastli vo vhodnych pomeroch, kde by ich niekto motivoval), robotu si nejadu (lebo ich to nikto nenaucil ... a ak aj chcu, tak zas ich maloktory zamestnavatel prijme), tym padom su od moznosti ziskat normalne byvanie .... 230/ci po novom tusim 275 eur je pre nich majland ....