Ahojte baby; prosim poradte ☺ Mam 2 deti,staršie 2 roky a mladsia 9 mesiacov.Poberam rodičovský prispevok na starsiu a chcelA by som ju dat do skolky pred 3 rokom.pridem o rodičovský príspevok alebo ako to je? Pojde príspevok skolke alebo mi ostane,nejdem do roboty. Ďakujem pekne za info 😉😊
Prehlas rodicak na mladsiu 🙂 neprides on, mas narok do 3r dietata ho poberat
No to som nevedela ze sa da prehlasit na druhe dieťa rodicovsky, super dakujem vam 😉😃
A este ma napadlo ze ci sa skolke plati daco navyse ked dieťa nema este 3 roky lebo viem ze do jasli ide rodičovský prispevok
@luluka16 Rodicovsky prispevok "nejde" nikomu len rodicovi alebo oprávnenej osobe. Ani jasliam nie. Do 3 rokov môžeš požiadať o prispevok na starostlivosť o dieta,ktory dostanes vo vyske skutocnych nákladov na jasle,skolku maximalne vsak 280Eur. Cize zalezi od toho kolko budes platit-ak viac ako je RP tak sa oplati zrusit RP a poziadat o prispevok, ak menej tak ponechat si RP.
Niektorym štátnym skolkam sa plati viac ak vezmú mladšie dieta ako 3roky. Treba sa pytat v konkrétnej skolke.
dieta do 3 rokov plati drahsie skolne z toho dovodu, ze de facto sa počíta za dve deti. Zabera tam dalsiemu dietatu miesto. O to menej musi byt deti v danej triede, ak su tam deti mladšie ako 3r. Ale konkrétne poplatky ma kazde mesto inak
Dakujem za rady zienky 😀
Cize, ak dobre rozumiem, starsia mi chodi do jasli, kde platime 380 e a dostavame prispevok na opatrovanie vo vyske 280e od statu. V decembri sa narodi dalsi surodenec, na ktoreho sa vztahuje materska, lenze tym padom ten prispevok mozem poberat len do 6 tyzdnov zivota novorodenca. Tak mi to na urade bolo vysvetlene a na starsiu uz len rodinne pridavky. Potom mi kolega povedal ze mam narok na 41 e. Tak ja uz neviem...
@sadika moj priklad...ked sa narodila dcera tak syn mal 2r a 4 mes.
Na dceru som mala matersku normal a na syna som si uplatnila tych 41 eur kedze bol so mnou doma.. nesiel do jasliciek. Dostala som to 3x kedze dcera je narodena koncom mesiaca...tak to vyslo na trikrat kym dovŕšila 6 tyzdnov...o rodicak som na maleho dosla samozrejme.
Ak by som ho vtedy supla do jasli mohla som poziadat o ten vyssi prispevok kedze by som dokladovala vysku nakladov (suma zo zmluvy na jasle, max 280 )
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...
sekcia podmienky naroku
Pokial viem rodicovsky prispevok je do troch rokov.
Ak mas 2 deti do 3 rokov poberas len jeden a mozes sa rozhodnut ci na starsie dieta, alebo mladsie.
Ak ma starsie 3 roky poziadas na mladsie.
Ak chces mozes odhlasit starsiu a poziadat rodicovsky na mladsiu aj teraz. Najlepsie je to riesit okolo 15 dna v mesiaci
Aby sa ti RP nezdrzal
Maju dost casu na spracovanie papierou.