ahojte mamicky...potrebujem poradit..mam 24 rokov a 7 mesacnu dcerku..zostala somna nu sama kedze jej otec s nami odmieta byvat.chcela by som vas poprosit na ake prispevky mam narok odstatu kde sa to vybavuje a co na to vsetko budem potrebovat..a este sa chcem spytat ked si chcem dat prepisat na seba danovy bonus a rodicovsky prispevok(teraz ich pobera otec malej)ake doklady treba a kam mam zajst..bude treba aby tam isiel aj on???dakujem za rady
@mummy01 ja som vsetko vybavila bez otca dietata, papiere som si doma vypisala, podpisala a isla som :P Absolutne ho uradnicky nikdy nevideli.
@mata128
@simca06022011 otec musi podat najprv ziadost o zastavenie vyplacania rodicaku...ja som to tiez vybavovala a museli sme tam ist obaja
@mata128 o zastaveni rodicaku som ja nevedela, takze beriem spat 🙂)) je dost pravdepodobne ze to bude musiet dat zrusit,a le mozno nie... ved to je socialka, tam sa vsetko da vysvetlit a vybavit a hlavne ak sa bude riesit zverenie do opatery a vyzivne. To je jasne ze otec moze robit natahovacky,ale RP ma dostavat clovek co sa realne o to dieta stara 🙂
to ste ma moc nepotesili ☹ a pocula som zevraj ked som slobodna mam narok na prispevok ako skobodna mamicka...no zatial neplati nic chcem sa este s pravnickou o tom poradit ci to budetreba dat na sud alebo bude stacit dohoda hoci s nim sa clovek v poslednej dobe vobec na nicom nedohodne 😒
Je rozdiel byt slobodna mamicka a osamela mamicka
@henaa810 v prvom rade ma vyzivovaciu povinnost otec. tak nech sa stara, ked to nerobi z vlastnej vole, treba ho donutit. keby to takto nebolo, tak to by kazdy mohol povedat ze otec sa nestara a poberat prispevky od statu. neber to ako utok na teba, to je proste fakt. je mi uprimne luto ze mas takuto situaciu. v prvom rade ihned pories ten rodicak, ten tvoj partner ci co to je je pekny kvietok ked ma odvahu este poberat na dieta rodicak a nic ti nedavat 🙄 danovy bonus ti je pocas rodicovskej k nicomu, po rodicovskej by som ho okamzite nahlasila zamestnavatelovi ze si ho chcem uplatnovat a informovala by som manzela/partnera (jeho zamestnavatela)
baby prečo ste také s prepáčením sprosté a dávate deťom priezviská po otcovi ked ten nie je ochotný svoje priezvisko dať vám, prídavky otcovi a najmä rodičovský otcovi, ked o dieťa sa staráte vy?
potom denne riešim problém, ktorý má autorka. Mummy01 má pravdu - otec je rovnako oprávnenou osobou k uplatneniu nároku na dávky ako matka a keď ich už raz poberá, zmeniť žiadateľa na matku je veľmi ťažké. Zákon nepriznáva matke prednostné právo na dávky, ako to bolo kedysi, jednoducho so zmenou musí súhlasiť otec, ktorému sa na základe jeho súhlasu a vašej vzájomnej dohody príspevky odnímu a vám sa potom začnú vyplácať. Inak ak otec nesúhlasí, tak len rozsudkom súdu po zverení deiťaťa do vašej osobnej starostlivosti alebo prostredníctvom osobitného príjemcu cez obec do doby než rozhodne súd.
Začnite konečne rozmýšľať tým čo máte na krku a chráňte seba, svoje peniaze a najmä svoje dieťa.
@simca06022011 také jednoduché to nie je aj ked sa nám to zdá byť logické. Osobná starostlivosť sa pri rodičovskom príspevku nevyžaduje, preto je chabý dôvod na jeho odňatie to, že otec sa osobne nestará.
@fidorka7 aha, cize ak sa otec odstahuje, nestara sa o dieta, berie peniaze a neplati nic, tak sa mame pozerat a urade s tym nic neurobia? No ano je to sprostost najvacsia pisat taketo prispevky a vsetko na otca, ked v podstate mu to ani nepatri (ani keby som to mala dat manzelovi, tak proste nedam.... on ma svoju vyplatu, ked nema, nech si to riesi inde), ale neverim ze nie je sposob ako to normalne zmenit. ako som pisala, mojho chlapa na socialke nevideli/nepoculi nikdy a ani jeho podpis na nicom 🙂 Ale to je zase ina tema.
Jednoznacne pre zadavatelku je riesenie take ako ma byt v tomto pripade a to sud, ten moze vsetky tieto veci dat doporiadku aj keby on nechcel nebodaj... Aj tak ho bude treba, na urcenie vyzivneho a pod.
@simca06022011 ale áno, čítaj poriadne - zmeniť sa to dá buď s jeho súhlasom, alebo cestou súdu. To je normálna, legálna cesta zmeny. Ked sa pri uplatnovaní nároku na dávky pýtam žien, prečo tie dávky píšu na partnera - druha, tak sa poniektoré dobre že neurazia, čo ma do toho. A potom prídu s plačom...
1. Zverenie do starostlivosti/vyzivne - sud
2. Rodicovsky a prídavky na dieta si prepis na UPSVaR, malo by to ist aj bez otca.
3. U zamestnavatela (ak pracujes a mas prijem) si malu nahlasis u mzdárky do tlačiva "vyhlasenie na zdanienie prijmov FO zo zavislej cinnosti" - otec by si to mal odhlasit, cize bud mu to treba oznamit, alebo rovno napisat jeho zamestnavatelovi. Ak si ale na rodicovskom doma, bez prijmu, tak aj tak ti nevznikne nan narok.
4. Do 3 rokov mas narok na rodicovsky prispevok a prídavky na deti. Ine davky v núdzi a pod. asi nie.