Dobrý večer, chcela by som sa informovať či aj v CZ je niečo ako u nás...napr. prídavky na dieťa? Sestra žije roky v CZ s partnerom majú dcérku. Niesu zosobášený. Poberá teraz rodinné prídavky (sa mi zdá) mám v tom trošku guláš. No keď sme sa trošku o prídavkoch rozprávali tak spomínala, že tam nič také ako "prídavky na dieťa" nieje. Alebo mi vravela, že OČR môže využiť iba 9 dni? Tak som ostala v pomykove... chcela by som sa opýtať mamičiek/oteckov žijúcich v CZ na aké príspevky / prídavky má nárok.... Ďakujem
@9lf9 áno už si spomínam aj niečo s príjmom mi spomínala... to je už aká sprostosť z môjho hľadiska... ale ak by som tam žila brala by som to inak...len mi to prišlo také divné... Ale ďakujem 🙂
@katuska599 a prečo to riešiš ty? požiadala ťa snáď o to?
@fidorka7 ak by šlo o Vašu sestru nechceli by ste jej pomôcť?? Ja neriešim nič...len som bola zvedavá ako to tam chodí.... na postrehy... skúsenosti...odporúčania ľudí čo s tým majú skúsenosť... o nič iné mi nešlo a ak s tým máte nejaký problém nechápem, prečo ste to vôbec komentovala....
@katuska599
Su tam pridavky na dieťa cca 500CZK, už neviem presne... http://m.penize.cz/socialni-davky/53194-penize-... ....tu mate link 😊
@katuska599 pretože mám skúsenosť s veľmi akčnými príbuznými, ktorí mi často volajú alebo adresujú cez oficiálne stránky úradu dotaz a pritom o všetkých aspektoch, ktoré sú pre posúdenie nároku na dávku rozhodujúce vedia veľké...kulové. Človek je potom za blba, lebo nakoniec "zabudnú" na drobnosť, ktorá ale zásadným spôsobom mení situáciu a už majú kopec komentov o hlúpych úradníkoch. Na posúdenie nároku si uviedla príliš málo relevantných údajov. Aj dnes mi volala jedná "akčná babka čakateľka", ktorej dcéra si včera spravila tehotenský test a je v 4.týždni, či jej dcéra bude mať nárok na pôrodné, keďže je toho času v Írsku. No, vešteckú guľu sme zatiaľ od Fica nefasovali.
@katuska599 a inak, sestra podľa toho čo píšeš, má zjavne vo veciach jasno a teda pomoc od teba nežiada, ako sama píšeš, máš v tom "guláš" tak ako jej chceš pomôcť?
To, na čo má nárok, už zrejme poberá, len ty si asi zvedavá, koľko to je. Však sa jej narovinu spýtaj.
@fidorka7 ja viem koľko co berie... Len mi nešli do hlavy niektoré informácie... Niečo čo je pre mňa samozrejme... Ja som sa chcela len informovať či jej budem vedieť ešte v niečom pomôcť nič viac nič menej... Nič zlé som touto diskusiou nemenila... A nie som si vedomá aby som Vás konkrétne otravoval a... Vy ste mi reagovali... Ale nič pozitívne ste mi nenapísal...
@kikirobko ďakujem pekne
Kedysi sa aj u nas pridavky odvijali od prijmu rodicov.
@katuska599 v CR maju aj pridavky ale zalezi na prijme rodiny, ak ho maju nad stanovenu hranicu, tak nemaju na ne narok, maju aj rodicovsky a aj porodne.