Ahojte, prišlo už niekomu rozhodnutie o priznaní tehotenskej dávky zo SP? Posielala som žiadosť 6.aprila poštou do Nitrianskej SP podľa inštrukcií na nete (keďže firma má sídlo v NR)
Ďakujem pekne za odpoveď, hneď som pokojnejšia 🙂 Ale keby neprišli peniaze ani rozhodnutie do konca mesiaca, asi tam radšej zavolám.
Zbytocne budes volat, 60 dni maju na vybavenie zo zakona, takze treba cakat.
@roberta000
@petamich Baby aká je vysoká ta dávka? Myslím koľko € ? A kto na ňu má nárok, aké sú podmienky ? O niečom takom teraz čítam prvýkrát. 😎
@postavicka1212 tehotenske je nova davka vyplacana SocPoist s ucinnostou od 1.4.2021
typom ma najblizsie k materskej a aj podmienky naroku ma podobne, vyska je individualna a predstavuje 15% z DVZ - zaroven je stanovena aj minimalna vyska cca. 215 E pri 30 dnovom mesiaci a tiez je ak maximalna tusim 320-340E nepamatam si presne
poskytuje sa od 13t tehotenstva do porodu (tie zeny, ktore splnali narok uz pred 1.4. = su vo vyssom stadiu tehotenstva, ju nedostanu vyplatenu spatne a narok maju od 1.4. do porodu) a kriteria su - za posledne dva roky min. 270 dni NP, aktivne NP (zamestnanec, SZCO alebo ochranna lehota) v case vzniku naroku, tlacivo ma k dispozicii s potvrdzuje iba gynekolog - nikto iny, tam ho treba pytat ak splnas narok a potom sa posiela napr. postou do SocPoist (alebo osobne alebo elektronicky)
viac info napr. tu
https://www.socpoist.sk/tehotenske/69383s alebo tu https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=381
@petamich Dobre, ale to je iba jednorázový príspevok alebo taky ze ti ho budú posielať každý mesiac tehotenstva ?
@postavicka1212 od 13tt až do pôrodu
@postavicka1212 kazdy mesiac od 13tt do porodu
@petamich Fiiha... Tak to mi je dobra novinka. No ešte tie biedne žebrácke rodinne prídavky by mohli zvýšiť... Smiešna suma 25 € mesacne.. Za to clovek ani poriadny nákup nespravy...
nie v celych nasich terminovkach zatial nikomu 🙂
ale teda na rozhodnutie maju 60 dni a ako aj pri inych davkach sa velmi casto stane, ze peniaze uz aj pipnu na ucte ale rozhodnutie pride neskor, pripadne ak nestihnu spracovat poslu za dva mesiace, nemyslim si, ze pri tejto bude nejaky rozdiel 🙂