Ahojte,
chcem sa Vás spýtať, ako je to s podmienkami pre získanie príplatku k príspevku pri narodení dieťaťa... to, čomu hovoríme Kočíkové..
Aké sú podmienky pre získanie..? práve tu bola u mňa suseda, tiež tehotná a povedala mi, že musím mať potvrdenie aj o tom, že som bola na preventívnej zubnej prehliadke...je to pravda??? 😨
Viem, že musím chodiť na poradňu ku gynekológovi, ale nevedela som o tom a ani som nepočula, že musím mať aj potvrdené, že som bola u zubára... Totiž, mala som donedávna fixný strojček u iného stomatológa, než bežne chodím na preventívky a ten mi aj opravoval kazy - súkromne a draho..ale o tom sa nevedie žiadna evidencia... ako to je? nerada by som prišla o tie peniaze..
Máte s tým niektorá skúsenosti?
@cicimon Mohla, ale ja som si zvykla na toho súkromného a ten ma riešil v decembri.. nechcem ísť k mojej zubárke, ktorá to všetko vedie cez poisťovňu... dlho sa tam čaká a ona sama mi je nepríjemná.. No a u tohto súkromného to nejde nikam, urobí čo mu poviem, zaplatím, idem preč...nedostávam ani potvrdenie o zaplatení nejakého úkonu...
ja som si vybavovala "kocikove" v septembri, neviem, ci sa odvtedy pravidla zmenili, ale na priplatok k prispevku som potrebovala potvrdenie od gynekologa, ze som chodila na pravidelne kontroly - potvrdenie mi vydal, ked som bola na prehliadke po ukonceni sestonedelia t.j.6-8 tyzden od porodu- vystavil ho bezplatne a este budes potrebovat potvrdenie od pediatra, ze dieta sa dozilo 28 dni. A samozrejme platilo to vtedy len na prve tri deti, takze podmienky boli vtedy taketo, ale myslim, ze sa to nezmenilo a o potvrdeni od zubara som nic nepocula
ďakujem za rady..ja som o tom zubárovi tiež počula prvý krát...tak som zostala z toho vyplašená...že čo ak kvôli takému nezmyslu nedostaneme nič..
neviem či sa mám ísť opýtať na úrad...keď tu máme také "ochotné" tety... 😒
@kika1111
návštevu u zubára pri tomto príspevku nemajú dôvod kontrolovať, nie je to podmienka.
Len do tehot. knižky sa to značilo, no dokonca v tej, čo som mala naposledy, pre záznam od zubára ani nebola už kolonka, ako predtým, dali to do poznámok len. A ja som išla k zubárke len 1x počas tehot, a to na preventívnu prehliadku. A sestrička sa rozprávala s lekárkou, že to nedá ako kontrolu počas tehot, ale ako preventívku, tak predpokladám, že to kvôli vyúčtovaniu so ZP.
inak počas tehot. sa viac kazia zuby, tak netreba to zanedbať.
@kika1111 a nieje kočíkové príspevok pri narodení dieťaťa?Ja som bola na tom,že príspevok pri narodení tuším je to okolo 151 eur je naše kočíkové,ktoré dostane matka na každé dieťa jednorázovo a príplatok k príspevku je tých 678 eur,ktoré sa vypláca len ak je dieťa 1,2 alebo 3 v poradí.
@kika1111 môže byť, že tvoja suseda je dopletená .. isté je, že by si mala svojmu zubárovi, prípadne inému, oznámiť, že si tehotná a nech on rozvrhne preventívky počas tvojho tehu, kedže vtedy sa menia vlastnosti chrupu ..
Žena by mala počas tehotenstva aspoň dvakrát navštíviť zubára a absolvovať preventívnu zubnú prehliadku. V tomto období totiž dochádza k zmenám tkaniva v okolí zuba a často i k rozvoju zápalu ďasien.
Sliny majú kyslejšie pH, čo prispieva k väčšej kazovosti zubov. Častejší výskyt zubného kazu nie je zavinený úbytkom vápnika zo zubov, pretože v prípade potreby sa vápnik vyplavuje z kostí. Problémy so zubami majú predovšetkým tie ženy, ktorých chrup bol zanedbaný už pred tehotenstvom. Ďasná trápia najmä tehotné diabetičky.
Zubný lekár by mal počas prehliadky skontrolovať stav vášho chrupu a ďasien a ošetriť prípadné defekty. Súčasťou starostlivosti je i fluorizácia zubov a poučenie o správnej technike starostlivosti o zuby a ústnu dutinu. Nemusíte sa obávať lokálnej anestézie ani klasických amalgámových plomb. Vášmu dieťatku neuškodia.
(z babywebu)
@danielka1982 áno.. toto je tak že nejakých cca 150eur je príspevok, a tých cca 650 eur je príplatok k príspevku pri narodení 1., 2.,..dieťaťa... len to aspoň u nás takto "ľudovo" nazývame..
Ahojte, mam taku otazku ze ci podmienkou na ziskanie tychto prispevkov pri narodeni dietata je to ze som musela pred porodom byt zamestnana a ze ci musim byt zamestnana aj nadalej, teda ked som na materskej ... dakujem vam za odpovede.
@timkoemkamatko ahoj,chcem sa opytat,za to potvrdenie od gynekologa. Na internete som nasla len ziadost, ktoru potvrdi pediater, tlacivo ktore potvrdzuje gynekolog som nenasla. Alebo je to to iste tlacivo? Dakujem
@olilili potvrdenie od gynekologa je priamo na tlacive Ziadost o priplatok k prispevku. potvrdenie od pediatra je samostatne tlacivo
http://www.upsvar-br.sk/docs/Ziadost_o_priplato...
Ahojte, chcem vás poprosiť o vyplnenie jedného dotazníka, ktorý by veľmi pomohol jednej študentke.
Link pre maminy zo Slovenska: https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?fo...
Link pre maminy z Čiech: https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?fo...
Ďakujem a ak by sa dalo, prepošlite to prosím aj každej mamine, ktorú poznáte
@kika1111 nie, potvrdenie od zubara k tomu netreba, aj ked na prehliadky by si mohla ist