Príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa

kika1111
3. mar 2012

Ahojte,
chcem sa Vás spýtať, ako je to s podmienkami pre získanie príplatku k príspevku pri narodení dieťaťa... to, čomu hovoríme Kočíkové..
Aké sú podmienky pre získanie..? práve tu bola u mňa suseda, tiež tehotná a povedala mi, že musím mať potvrdenie aj o tom, že som bola na preventívnej zubnej prehliadke...je to pravda??? 😨
Viem, že musím chodiť na poradňu ku gynekológovi, ale nevedela som o tom a ani som nepočula, že musím mať aj potvrdené, že som bola u zubára... Totiž, mala som donedávna fixný strojček u iného stomatológa, než bežne chodím na preventívky a ten mi aj opravoval kazy - súkromne a draho..ale o tom sa nevedie žiadna evidencia... ako to je? nerada by som prišla o tie peniaze..
Máte s tým niektorá skúsenosti?

cicimon
3. mar 2012

@kika1111 nie, potvrdenie od zubara k tomu netreba, aj ked na prehliadky by si mohla ist

kika1111
autor
3. mar 2012

@cicimon Mohla, ale ja som si zvykla na toho súkromného a ten ma riešil v decembri.. nechcem ísť k mojej zubárke, ktorá to všetko vedie cez poisťovňu... dlho sa tam čaká a ona sama mi je nepríjemná.. No a u tohto súkromného to nejde nikam, urobí čo mu poviem, zaplatím, idem preč...nedostávam ani potvrdenie o zaplatení nejakého úkonu...

cicimon
3. mar 2012

@kika1111 tak pripadne aj ten sukromnik ti moze dat poznamku do tehu knizky ze si bola na vysetreni...
ale do tych papierov o ten prispevok sa zubar nepise

timkoemkamatko
3. mar 2012

ja som si vybavovala "kocikove" v septembri, neviem, ci sa odvtedy pravidla zmenili, ale na priplatok k prispevku som potrebovala potvrdenie od gynekologa, ze som chodila na pravidelne kontroly - potvrdenie mi vydal, ked som bola na prehliadke po ukonceni sestonedelia t.j.6-8 tyzden od porodu- vystavil ho bezplatne a este budes potrebovat potvrdenie od pediatra, ze dieta sa dozilo 28 dni. A samozrejme platilo to vtedy len na prve tri deti, takze podmienky boli vtedy taketo, ale myslim, ze sa to nezmenilo a o potvrdeni od zubara som nic nepocula

kika1111
autor
3. mar 2012

ďakujem za rady..ja som o tom zubárovi tiež počula prvý krát...tak som zostala z toho vyplašená...že čo ak kvôli takému nezmyslu nedostaneme nič..
neviem či sa mám ísť opýtať na úrad...keď tu máme také "ochotné" tety... 😒

cicimon
3. mar 2012

@kika1111 najdi si tlacivo na nete, tam kolonka zubar nie je

kika1111
autor
3. mar 2012

@cicimon a myslíš, že oni to nejak neoverujú v zdravotnej poisťovni, či bol preplácaný nejaký zubársky výkon? vôbec neviem ako to funguje medzi týmito inštitúciami..

cicimon
3. mar 2012

@kika1111 nie... proste na to tlacivo treba peciatku od gyn. a od pediatra, kolonka zubar tam nie je... tak naco budu kontrolovat to, co netreba...

gapa
4. mar 2012

@kika1111
návštevu u zubára pri tomto príspevku nemajú dôvod kontrolovať, nie je to podmienka.

Len do tehot. knižky sa to značilo, no dokonca v tej, čo som mala naposledy, pre záznam od zubára ani nebola už kolonka, ako predtým, dali to do poznámok len. A ja som išla k zubárke len 1x počas tehot, a to na preventívnu prehliadku. A sestrička sa rozprávala s lekárkou, že to nedá ako kontrolu počas tehot, ale ako preventívku, tak predpokladám, že to kvôli vyúčtovaniu so ZP.

inak počas tehot. sa viac kazia zuby, tak netreba to zanedbať.

danielka1982
14. mar 2012

@kika1111 a nieje kočíkové príspevok pri narodení dieťaťa?Ja som bola na tom,že príspevok pri narodení tuším je to okolo 151 eur je naše kočíkové,ktoré dostane matka na každé dieťa jednorázovo a príplatok k príspevku je tých 678 eur,ktoré sa vypláca len ak je dieťa 1,2 alebo 3 v poradí.

lili_mia
14. mar 2012

@kika1111 môže byť, že tvoja suseda je dopletená .. isté je, že by si mala svojmu zubárovi, prípadne inému, oznámiť, že si tehotná a nech on rozvrhne preventívky počas tvojho tehu, kedže vtedy sa menia vlastnosti chrupu ..

Žena by mala počas tehotenstva aspoň dvakrát navštíviť zubára a absolvovať preventívnu zubnú prehliadku. V tomto období totiž dochádza k zmenám tkaniva v okolí zuba a často i k rozvoju zápalu ďasien.

Sliny majú kyslejšie pH, čo prispieva k väčšej kazovosti zubov. Častejší výskyt zubného kazu nie je zavinený úbytkom vápnika zo zubov, pretože v prípade potreby sa vápnik vyplavuje z kostí. Problémy so zubami majú predovšetkým tie ženy, ktorých chrup bol zanedbaný už pred tehotenstvom. Ďasná trápia najmä tehotné diabetičky.

Zubný lekár by mal počas prehliadky skontrolovať stav vášho chrupu a ďasien a ošetriť prípadné defekty. Súčasťou starostlivosti je i fluorizácia zubov a poučenie o správnej technike starostlivosti o zuby a ústnu dutinu. Nemusíte sa obávať lokálnej anestézie ani klasických amalgámových plomb. Vášmu dieťatku neuškodia.
(z babywebu)

kika1111
autor
14. mar 2012

@danielka1982 áno.. toto je tak že nejakých cca 150eur je príspevok, a tých cca 650 eur je príplatok k príspevku pri narodení 1., 2.,..dieťaťa... len to aspoň u nás takto "ľudovo" nazývame..

mirasierra26
9. sep 2012

Ahojte, mam taku otazku ze ci podmienkou na ziskanie tychto prispevkov pri narodeni dietata je to ze som musela pred porodom byt zamestnana a ze ci musim byt zamestnana aj nadalej, teda ked som na materskej ... dakujem vam za odpovede.

olilili
6. nov 2012

@timkoemkamatko ahoj,chcem sa opytat,za to potvrdenie od gynekologa. Na internete som nasla len ziadost, ktoru potvrdi pediater, tlacivo ktore potvrdzuje gynekolog som nenasla. Alebo je to to iste tlacivo? Dakujem

jasminet
6. nov 2012

@olilili potvrdenie od gynekologa je priamo na tlacive Ziadost o priplatok k prispevku. potvrdenie od pediatra je samostatne tlacivo
http://www.upsvar-br.sk/docs/Ziadost_o_priplato...

olilili
6. nov 2012

@jasminet super,dakujem. Toto tlacivo mi chybalo a hladela som na gynekologa ako puk, ze co odomna chce 🙂 Dakujem pekne 🙂

indiankaindi
22. nov 2012

Ahojte, chcem vás poprosiť o vyplnenie jedného dotazníka, ktorý by veľmi pomohol jednej študentke.
Link pre maminy zo Slovenska: https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?fo...

Link pre maminy z Čiech: https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?fo...

Ďakujem a ak by sa dalo, prepošlite to prosím aj každej mamine, ktorú poznáte