Prídem o rodičovský príspevok, ak bude syn v súkromných jasliach?

beadz
5. sep 2010

1,5 rocneho syna sme zapisali do sukr. jasli, treba nahlasit na SP ? prideme o rodicovsky prispevok ?

kaktusik007
6. sep 2010

Podmienky nároku

Oprávnená osoba má nárok na rodičovský príspevok, ak:

a) sa riadne stará o dieťa,

b) má trvalý pobyt alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky (ďalej len „pobyt") a

c) nevykonáva zárobkovú činnosť.

Riadna starostlivosť o dieťa podľa tohto zákona je osobná starostlivosť poskytovaná dieťaťu oprávnenou osobou v záujme všestranného fyzického vývinu a psychického vývinu dieťaťa, najmä primeraná výživa dieťaťa, hygiena dieťaťa, výchova dieťaťa a dodržiavanie preventívnych prehliadok dieťaťa podľa osobitného predpisu.

Podmienka riadnej starostlivosti o dieťa sa považuje za splnenú, ak

a) dieťa je zo zdravotných dôvodov v ústavnej zdravotnej starostlivosti,

b) dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom navštevuje najviac štyri hodiny denne materskú školu, zariadenie sociálnych služieb alebo iné obdobné zariadenie,

c) dieťa navštevuje najviac štyri hodiny denne materskú školu alebo iné obdobné zariadenie, ak oprávnené osoby alebo osamelá oprávnená osoba, ktorá je slobodná, rozvedená, ovdovená, sú fyzické osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, alebo

d) oprávnená osoba počas štúdia na strednej škole alebo vysokej škole alebo počas vzdelávania a prípravy pre trh práce podľa osobitného predpisu zabezpečí riadnu starostlivosť o dieťa druhou oprávnenou osobou alebo inou plnoletou fyzickou osobou, ktorá neposkytuje starostlivosť dieťaťu podľa osobitného predpisu a nevypláca sa jej rodičovský príspevok.

Ak sa riadne stará o to isté dieťa viac oprávnených osôb, nárok na rodičovský príspevok má len jedna oprávnená osoba určená podľa ich dohody.

Ak je v rodine viac detí, vzniká len jeden nárok na rodičovský príspevok a len jednej oprávnenej osobe určenej podľa ich dohody.

Nárok na rodičovský príspevok nevzniká, ak sa oprávnená osoba a dieťa zdržiavajú v štáte, ktorý nie je členským štátom Európskej únie, zmluvnou stranou Dohody o Európskom hospodárskom priestore alebo Švajčiarskou konfederáciou (ďalej len „členský štát"), a počas pobytu v tomto štáte oprávnená osoba nie je verejne zdravotne poistená alebo dobrovoľne verejne zdravotne poistená v Slovenskej republike.

Nárok na rodičovský príspevok nevzniká ani jednej z oprávnených osôb, ak

a) jedna z nich má nárok na materské alebo na obdobnú dávku ako materské v členskom štáte a suma materského alebo obdobnej dávky ako materské v členskom štáte za celý kalendárny mesiac je vyššia ako suma rodičovského príspevku 256 €,

b) jednej z nich štát, ktorý nie je členským štátom, vypláca obdobnú dávku ako rodičovský príspevok alebo obdobnú dávku ako materské, alebo

c) jednej z nich sa vypláca príspevok na starostlivosť o dieťa.

Nárok na rodičovský príspevok nevzniká maloletému rodičovi, ktorý nemá priznané rodičovské práva a povinnosti podľa osobitného predpisu.

miskinadamko
6. sep 2010

nie neprides

sonazitnanova
6. sep 2010

Dobry den ja mam tiez otazku ja som na predlzenej materskej bez penazi a maleho so 🙂 m dala na 4hodiny do skolky ze ci mozem dakujem za odpovede

gapa
6. sep 2010

od nástupu dieťaťa do jaslí nesplnaš podmienku riadnej starostlivosti o dieťa, lebo nejde u teba o OSOBNú starostlivosti o dieťa, ked sa o dieťa budú starať v jasliach. Ale ak nastúpi až nástupom na tvoju MD, tak to aj tak nevadí, ak máš nárok na materské. Budeš mať nárok istý čas na prís. na star. o dieťa vo výške preukázaných nákladov max. do 164,22eur.

ukončením splnenia podmienky riadnej star. by si mala dať odhlášku zo SP.

ak by sa toto stalo v novom roku, tak by to možno bolo inak, ale ešte platí terajší zákon.

mariska2
6. sep 2010

dobry vecer,
prosim vie mi niekto poradit , ze ak poberam RP a chcem si zalozit zivnost (prevadzka solaria) ako to vyspekulovat aby som o tento prispevok neprisla ? ....da sa v takomto pripade pouzit nejaka prikazova zmluva ze by zivnost bola na niekoho z rodiny napriklad ? ....za odpoved dakujem

bibione
1. okt 2010

uz si si odpovedala mariska2 🙂

nezabudka84
17. apr 2019

Chcem sa opýtať,malý ide do jaslí od 15. dňa v mesiaci. Požiadala som úrad o preplácanie, ale keďže ide od 15. Ho dostanem za tých 15 dní rodičak? A ak áno koľko? Celý,či alikvotnu čiastku.dakujem