Prídem o rodičovský, keď nastúpim skôr do práce?

dada242
26. sep 2014

Zdravím Vás dievčence poprosila by som Vás o radi : 5.11.2014 mi končí MD zamestnávateľ ma požiadal či by som nenastúpila do práce od 1.10.2014 ale ja nechcem prísť o materskú ten jeden mesiac aké mám prosím možnosti môžem pracovať popri materskej ten jeden mesiac alebo ? od 1.11.2014. nastupujem už oficialne do práce treba aj niekde nahlasiť že nastupujem do práce ? Vopred ďakujem za odpovede 🙂

evittam
26. sep 2014

@dada242 Ahoj, no pokiaľ viem, tak materská je niečo ako PN, takže buď materská alebo pracovný pomer....A ak nastúpiš tak všetky odhlášky a prihlášky za teba vybaví zamestnávateľ.

lalus
26. sep 2014

a myslíš určite materskú dovolenku, nie rodičovskú? ak teda píšeš, že ti končí 😅 😕 popri RD pracovať normálne môžeš.

simca06022011
26. sep 2014

Materska alebo Rodicovska??

dada242
autor
26. sep 2014

materska dovolenka pri dieťati aj do veku 3 roky ktorá je v pestunskej alebo adopcii je materská najprv a rodičovská je to ako by sa narodilo dieťatko 🙂

mamulienka30
26. sep 2014

@dada242 - popri rodicaku to problem nie je, ten budes aj popri praci dostanes nadalej, do socialky ta prihlasi zamestnavatel a aj ine odvody zacne platit. Ale k tej materskej - osobne ak zamestnavatel chce, aby si nastupila skor, nech ti to, co stratis na materskej dorovna platu ten mesiac ako premie.

evittam
26. sep 2014

@dada242 Tak to počujem prvýkrát 🙂 . Materská je od šiesteho týždňa 8,5 mesiaca a potom do 3 rokov rodičovská?! 🙂

dada242
autor
26. sep 2014

nie veru je to takto 🙂

surriana
26. sep 2014

Materska trva 34 tyzdnou,a začína sa 6-8 tyzdnou pred porodom,potom prechadzas na rodičovsku dovolenku.počas materskej pracovať nemožeš

liz_lemon
26. sep 2014

mozes pracovat aj pocas MD, ale nesmie to byt ten PP, z ktoreho cerpas MD, takze idealne by to bolo vyriesit napriklad dohodou

sabina1975
26. sep 2014

@dada242 materska dovolenka pri dieťati aj do veku 3 roky ktorá je v pestunskej alebo adopcii je materská najprv a rodičovská je to ako by sa narodilo dieťatko - tak tomuto vobec nerozumiem MD od 34tt do 28tyzdnov veku dietata RD do 3rokov veku dietata ci je osvojene adoptovane alebo porodene

dena1973
26. sep 2014

@dada242 Každý ti tu radí kadečo, ale najprv by si si mala sama (ale aj nám) ujasniť, či poberáš materské resp. rodičovský príspevok, lebo to je dosť veľký rozdiel. Ide vlastne o to aké máš veľké dieťa, či si na materskom (34tt), ktoré vypláca Soc. poisťovňa, alebo už si skončila materské a poberáš rodičovský príspevok z ÚPSVaR, ktorý sa vypláca do 3 r. veku dieťaťa.

lalus
26. sep 2014

@dada242 máš samozrejme pravdu, pri prijatých deťoch sa termíny posúvajú od dátumu právoplatnosti súdu 😉
počas RD pracovať môžeš určite, počas MD pracovať môžeš taktiež, ale nie na ten pracovný pomer, z ktorého čerpáš nemocenské poistenie/materskú - ako už napísala liz_lemon. Takže to treba riešiť dohodou o pracovnej činnosti/vykonaní práce. Myslím, že mzdárka vo firme by Ti s tým mala vedieť poradiť 😉
držím palce

dada242
autor
26. sep 2014

@sabina1975 22 týždňov poberanie materskej

dada242
autor
26. sep 2014

@sabina1975 osvojenie alebo do pestúnskej starostlivosti, má žena alebo muž, ktorý takéto dieťa prevzal do svojej starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov tiež nárok na materskú a rodičovskú dovolenku. Jej dĺžka je 22 týždňov odo dňa prevzatia dieťaťa, a ak ide o dve alebo viac detí alebo ak ide o osamelú ženu alebo osamelého muža, je to 31 týždňov, najdlhšie do dňa, keď dieťa dosiahne vek osem mesiacov. Rodičovská dovolenka sa poskytne až do dňa, keď dieťa dosiahne vek tri roky, a ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom vyžadujúcim osobitnú starostlivosť, do jeho šiestich rokov. 🙂

dada242
autor
26. sep 2014

je táto odpoveď postačujúca 🙂 v novembri mi konči md a potom do 3 rokoch RP v prípade komplikácii do 6 veku dietata t.j. zlý zdravotný stav takto to je podľa zákona 🙂 to mám naštudované len tie ostatné zákony nie či teda môžem pracovať popri MD lebo každý niečo iné hovorí ☹

dada242
autor
26. sep 2014

@lalus ďakujem 🙂

dada242
autor
26. sep 2014

@liz_lemon ďakujem

dena1973
26. sep 2014

@dada242 No, tak teraz je zrejme, že si poberateľkou materského. V takomto prípade pracovať môžeš, ale nie z toho poistenia, z ktorého si nastúpila na materské. Vyrieš si to novým poistným pomerom a to dohodou, aby si materské mohla poberať aj naďalej. Ak by si však nastúpila skôr do prac. pomeru (z toho, čo si nastúpila na materské - nie na dohodu), tak to musíš písomne nahlásiť na soc. poisťovňu. A tým, že by si už riadne pracovala, tak by ti materské nevyplácali. Takže najlepšie riešenie je tá dohoda až do ukončenia materského.

dada242
autor
26. sep 2014

🙂 ďakujem