ahojte,
chcela by som sa spýtať, ked dám mojho syna do škôlky pred tým než bude mať 3 roky, strácam automaticky nárok na matersku?
aj kebyze nepracujem? alebo ako to je?
dakujem za odpovede! 🙂
teda myslela som rodicovsky prispevok..
idem popozerat dakujem🙂
@kamakorka riešim to , syn bude mať 3 roky, do zamestnania nemožem nastupiť, som sama, praca daleko a na zmeny.
V zdravotnej poistovi vybaviš - pošles doklad o ukončení poberania rodič.príspevku a podpíšes tlačivo o starostlivosti dieťaťa do 6 rokov a si na predlženej rodičovskej, všetko za teba platí štat ale neplatia ti nič.
V socialnej nemusíš nahlasovať nič, tak mi povedali včera, len vtedy ak by si sa zamestnala, ale t urobí zamestnavatel, ak by si otehotnela, tiež nahlasiš zdravotnej zmenu aj na socialke.
Tlačivá su na pobočke, na vyžiadanie ti ich pošlu mailom, mam, ak napišes adresu preposlem ti. O rodičovsky do 3 rokov neprides, to je zo zakona. Pri predlženej može byť dieťa maximalne 4 hod denne v skolke. tyby si mohla pracovať na dohodu, doma.
@kamakorka v prvom rade to nie je materska, ale rodicovska a na tu mas narok do 3 rokov dietata aj keby islo v roku do skolky.....
a za druhe, maminky to tu cele leto riesili, tak skus vyhladat