Prídem o reťazovú materskú kvôli poukážkam od zamestnávateľa?

111slavka111
12. feb 2020

Ahojte mamičky. Mám otázku. V septembri 2018 sa mi narodil syn, do marca 2019 som poberala materskú a od marca som na rodičovskej dovolenke. Ibaže v máji čakáme druhé bábätko a podľa správnosti by som mala nastúpiť na reťazovú materskú v takej, resp. vyššej výške ako pri prvorodenom(PP na dobu neurčitú)ALE na Vianoce mi zamestnávateľ poslal 25€ poukážky a ako som pozerala tak aj na daňovom mám 25€. Rátajú sa tieto poukážky ako príjem a tým pádom prídem kvôli nim o reťazovú materskú? Ďakujem za odpovede.

lentilkaxxx
13. feb 2020

@111slavka111. Ahoj, nie, neprídeš o materskú v pôvodnej výške. Toto je príjem zo sociálneho fondu, nepravidelný, v decembri si nemala VZ, ani odvody na socialne poistenie si z toho neplatila (len ZP a daň). Toto isté som riešila na SP predchádzajúce Vianoce, keď sme prvýkrát vyplácali takéto poukážky.
Ak však chceš vyššiu materskú ako minule, môže Ti zamestnávateľ potvrdiť pravdepodobný VZ vo vyššej výške ako si mala predtým. Aj takto sme ženám pomáhali.

111slavka111
autor
13. feb 2020

Ďakujem veľmi pekne, už som sa bála, že pre pár drobných prídem o materskú. A nevedeli by ste mi prosím poradiť ešte či mám podávať aj ja daňové priznanie keď som nepresiahla hranicu a manžel si na mňa podáva nezdaniteľnú časť? Podľa mňa nie, len si chcem byť istá. Ďakujem.

lentilkaxxx
16. feb 2020

Ak si nemala zdaniteľné príjmy aspoň 6-násobok minimálnej mzdy, nie je povinnosť. Ak si však mala nižšie a zaplatila preddavok na daň aspoň 5 eur, podaním DP Ti vzniká nárok na vrátenie tohto preddavku

111slavka111
autor
16. feb 2020

Tak to nechám už tak, hlavné je, že tá materská bude taká aká pri prvorodenom♥️ a ďakujem za info😉