Prídavok na dieťa

ladyka8
16. mar 2012

prosím vás mám nárok na prídavok na dieťa ak môj priateľ (nie sme zosobášení) poberá daňový bonus v práci? poslali mi kočíkové aj rodičovský príspevok ale prídavok na dieťa nie. a vlastne ani neviem či nan mám nárok. poradte prosím

lenka311
16. mar 2012

@ladyka8 Máš, jasné, choď s rodným listom dieťaťa na sociálku - úrad sociálnych vecí a rodiny. Vyplatia Ti to aj spätne. Len si to choď vybaviť. Možno zabudli.

sandrittka
16. mar 2012

mozem sa spytat aky je rozdiel medzi kocikovim rodicovskym prispevkom a pridavkom na dieta? mam 20 koncim tento rok strednu skolu a s priatelom tiez niesme zobraty .. termin mam v auguste mozete mi prosim poradit na co vsetko mam narok ? dakujem...

matax
16. mar 2012

porodne/kocikove je prispevok , ktorý sa poskytuje matke po narodení dieta,ak chodila riadne na preventivne prehliadky, vysetrenia v tehotenstve...volá sa to Prispevok pri narodeni dietata a je okolo 150 eur..k nemu je este Priplatok k prispevku pri narodeni dietata a ten je okolo 680 eur.. (len na prve tri deti) Oba su poskytnute len raz a to najskor po dozitých 28 dnoch dietata, az potom sa moze on poziadat. sobás nie je nutný. Musis vypisat na urade práce, soc veci a rodiny ziadost a dat potvrdit detskemu lekárovi..
Prídavok na dieta je prispevok, ktorý je poskytovaný na kazde dieta a je to mesacne 22 eur, (nie je to to iste ako danový bonus). chod na urad a vypis si on ziadost.
Danový bonus na dieta je asi 240 eur za rok (myslim, ze sa da vyplácat aj mesacne a potom je to asi 20 eur mesacne).
Materská dávka je poskytovaná žene, ktorá ma pracovný pomer a urcitý pocet dni odpracovaných. suma je 65% z vymer. základu mesacne , ktorý mala v práci. tusim 34 týzdnov sa poskytuje (ale su výnimky, kedy aj dlhsie:osamelá matka , dvojicky..)
Rodicovský príspevok dostane kazdá žena po materskej dávke. ..alebo žena, ktorá nemá odpracovane nic alebo nesplna poziadavky na materku, ta dostane rodicovský prispevok hned od toho mesiaca, kedy sa narodilo dieta. rodicovský je 194 eur.

matax
16. mar 2012
katren
16. mar 2012

@ladyka8 pridavky na dieta chodia az po skonceni materskej.....

nibiru
16. mar 2012

pravdepodobne ti pridavok na dieta dosiel uz stym prispevkom na dieta vyplaca to urad prace spolu mne do doslo hned s prvym prispevkom tych 150+22€ ak nie pravdepodobne nemas vypisanu ziadost zbehni na urad prace a vyplatia ti ho aj spatne po 28dnoch dozitia babatka som dostala priplatok k prispevku pri narodeni tych 680€+ 22€rodinne pridavky tie dostavam od narodenia dcerky.

gapa
16. mar 2012

@katren
to nie je pravda. Nárok na prídavok na dieťa je od mesiaca narodenia
Asi si myslela rodičovský príspevok

katren
16. mar 2012

@nibiru 😕 no priznam sa, asi som sa pomylila...ja si to nejako nepamatam 😅

katren
16. mar 2012

@gapa ano 😅

baklik
16. mar 2012

@ladyka8 a vypisala si si tlacivo na pridavky? mas na ne narok od mesiaca, v ktorom sa narodilo tvoje dieta. t.j. aj keby sa narodil 31.12., tak mas narok na pridavky za cely mesiac. a vyplatia ti ich aj spatne, ale len pol roka dozadu. tak si to chod cim skor vybavit na upsvar.

sandrittka
17. mar 2012

@matax dakujem ze si si nasla cas a objasnila mi to 🙂 to tlacivo mi staci kedy vypisat ? teraz som len v 5 mesiaci tehotenstva ... a na danovy bonus nemam narok lebo som nepracovala nikdy... ci ?

matax
17. mar 2012

@sandrittka ahoj, niet za co ..

matax
17. mar 2012

@sandrittka fuu, som este chcela nieco dopisat a uz som tu mal celu odpoved a zmizla mi , ze vyprsal cas na opravu preklepov 😕 😀
to más este cas , vypises az ked sa dietako narodi, budes dokladovat rodným listom dietata 🙂 . ty dostanes hned rodicovský, materku nedostanes, kedze si nepracovala..(materská je nemocenská dávka z poistenia zamestananca alebo ineho poistenca soc. poistovne)
takze ked si pojdes na urad práce soc veci a rodiny (UPSVaR vo vasom okresnom meste) vybavit Rodičovský príspevok, tam vypises ziadost a rovno aj na Prídavok na dieta .. este ziadost o Prispevok pri narodeni dietata.. To vsetko dostanes hned na druhý mesiac po porode..napr. dieta sa narodi 20.6., tak by si mala okolo 18-21,7,2012 mat uz peniaze na ucte. ( 194 rodicovský , 22 pridavok na dieta, 150 porodne) Ten druhý porodný prispevok = Priplatok k prispevku pri narodeni dieta okolo 680 eur, ten dostanes az po 28 dnoch zivota dietatka a po potvrdeni pediatrickou tvojho dieta, ze dietatko "existuje" .ziadost teiz dostanes na UPSVaR...
a danový bonus, neviem, u nás to pobera manzel vzdy po podani danoveho priznania, v jednej sume rocne asi 240 eur..ale myslim si, ze otec dieta by mal mat nárok, ak bude na rodnom liste dietata..mozno ti este niekto poradi.

matax
19. mar 2012

danový bonus- nikto nevie podmienky nároku?

matax
19. mar 2012

@sandrittka http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi... nestiham, tak kukni sem, mozno nájdes odpoved 🙂

sandrittka
20. mar 2012

@matax danovy bonus to viem len z ekonomiky je 20. 51 eur na mesiac na jedno dieta a pobera ho ten kto pracuje kazdy

matax
20. mar 2012

@sandrittka 😀 dane ma akosi nezaujimaju 🙂 vzdy to za mna zamestnávatelova ekonomka urobila 🙂 takze ty asi nárok mat nebudes, mozno otec dietata

bodka70
20. mar 2012

@matax , daňový bonus dostáva ten rodič dieťa, ktorý má zdaniteľný príjem, pričom podmienka je, že jeho ročný príjem musí byť minimálne vo výške 6-násobku min. mzdy. Ďalšou podmienkou je, že musí žiť s dieťaťom v spoločnej domácnosti. Daňový bonus dostála len jeden z rodičov. ďaňový bonus sa začína uplatňovať od mesiaca, kedy sa dieťa narodilo. Daňový bonus sa môže uplatnovať mesačne vo výplate, ak daň, z ktorej sa odratáva daň bonus je nižšia, preplatok na daň.bonuse sa uplatní v daň.priznaní. Naopak ak daňovník zistí, že na konci roka nesplnil nárok (napr. nedosiahol príjem 6xmin.mzda), tak musí už vyplatený daňový bonus vrátiť. Ak si daňovník neuplatňoval daňový bonus mesačne, môže si ho naraz uplatniť v daň. priznaní spätne za celý rok pozadu. To isté robia daňovníci, kt. nemajú mzdu, ale splnajú na konci roka podmienky, napr. SZČO.

dioliana1
20. mar 2012

@bodka70 a dá sa uplatniť daňový bonus počas materkej dovolenky (28 týždnov) v ročnom zúčtovaní, ak pred/po MD budem pracovať za čas počas MD? (manžel si uplataniť nemôže-ide o dieťa v mojej pest. starostlivosti)

bodka70
20. mar 2012

@dioliana1 , áno ak ti za rok vyjde dostatočne veľký príjem. To je jedno, či si v čase podávania daň.priznania na MD alebo nie, ak si za daný rok (napr. rok 2011) mala ten 6xnásobok min. mzdy, t.j. cca 1900,-eur. V ročnom zúčtovaní to nemôžeš mať, požiadaj o potvrdenie o príjme a vypíš daňové priznanie typu A.

bodka70
20. mar 2012

@dioliana1 , samozrejme neviem, či si mala dieťatko v pest. starostlivosti za celý rok, ak nie, tak ti potom patrí daňový bonus len za mesiace, kedy ho máš v starostlivosti.

dioliana1
20. mar 2012

@bodka70 ďakujem 😉

dioliana1
20. mar 2012

@bodka70 ďakujem 😉 to bude až za rok 2012 ...

bodka70
20. mar 2012

@dioliana1 , nemáš zač. Daňový bonus môžeš mať aj keď si na MD, ak v tom roku budeš mať zdaniteľný príjem - buď ako SZČO, alebo z dohôd, z prac. pomeru a podobne. Príspevky od štátu (materská, rodičovský príspevok a podobne) sa do toho nerátajú.

bodka70
21. mar 2012

@dioliana1 , ešte jedna vec, ak si na MD a budeš mať neskôr nejaký zdaniteľnýpríjem a budú ti sťahovať preddavky na daň, tak z veľkou pravdepodobnosťou okrem ročného daňového bonusu budeš mať aj preplatok na dani, kedže si uplatniš celoročné nezdaniteľné minimum na daňovníka.

3livka3
21. mar 2012

ahojte kočky mohli by ste mi poradit,teraz mi končí prac.zmluva k 31.03.2012,som na PN od novembra,neviem ci sa mám ist hlasit na úrad práce,alebo zostat nadalje PN som totiž v 6 mesiaci tehotenstva,má s tým niektorá skúsenost???

matax
21. mar 2012

@bodka70 ďakujem , mne sa to nechcelo hladat, lebo my to máme vyriesene, ja som este na RP a danový bonus berie manzel ako szco , ale teraz uz aspon toto budem vediet 🙂

sylvusa
29. okt 2013

čaute, čítala som v novom čase zmeny aké nastanú, a zaujala ma tam kolonka príspevok pre dvojičky a trojičky vyplácaný raz za kalendárny rok, zmeny od januára aké sú, je tam že do 6. roku 81 EUR a od 6 do 15 101 EUR a nad 15 rokov

viete o tom niečo, máme ešte nárok,

a ešte pracujem na dohodu, a nechceli ma zobrať na stálo lebo by som prišla o rodičovský, deti varuju rodička, a až od januára idú do škôlky, podľa mna je to blbosť môžem robiť aj poberať rodičovský

ďakujem

napíšte
Sylvia

melaniamateo
7. nov 2013

@sylvusa neplatí to pre trojčatá a viactorčatá?

pauli88
12. nov 2013

Ahojte, možno to niektorej z vás pomôže

http://www.v-consulting.sk/aktuality/news_vyska...