ahojte mate niekto skusenost pred dvomi tyzdnami sa mi narodila dcerka - priatel jej otec je zapisany v rodnom liste, pracuje v taliansku, bola som na urad eprace vybavovat prispevky a bolo mi povedane, ze pridavok na dieta si musi uplatnit on v taliansku - ja som bola v tom ze pridavok bude vyplacany mne tu na slovensku, na urade mi nepovedali nic k tomu, iba ze to musi vybavit on tam - preto sa chcem spytat ci tu mal niekto z vas rovnaky problem ako my..... a ako ste postupovali, lebo tie nase super urady moc informacii neposkytunu a to mi est epovedali, ze nie su si istí ci aj rodicovsky prispevok nie je v taliansku ach jo, ale nakoniec mi ho dali tu na slovensku
Ahoj,
presne toto iste sme riesili aj my.Mala sa narodila v decembri.V januari sme si veselo vykracovali na urad prace a pri vyplnovani papierov ma uradnicka zastavila a povedala mi,ze nemam narok na rodicovsky,pretoze priatel pracuje v zahranici(V Taliansku).Ja som bola v tej dobe studentka,priatel je zapisany aj v rodnom liste...Povedala nam,ze jej mame priniest z Talianska tlacivo-potvrdenie o tom,ze sa tam nevyplaca rodicovsky a potom si on mozem poziadat tu na Sk.To tlacivo doteraz nemame,ale mne uz rodicak vyplatili spätne.Co sa tyka pridavkov na dieta...asi myslis tych 20eur(v taliansku to je 80eur),tak vsetko potrebne by mal vybavit jeho zamestnavatel.Teda u nas bol taky ochotny,ale priatel sam nevie,co im tam povedal.Ten jeho zamestnavatel totiz nema s takymito vecami skusenosti,jeho zena nedostavala ziadnu matersku ani rodinne...Povedali mu vsak,ze priatel peniaze(rodinne-tych 80e)dostane vyplatene spätne od decembra v auguste,ked mu pridu aj dazdove priplatky,ale ja tomu velmi neverim...Inak v Taliansku su "veeeelmi"ochotní.Znamy si tam tiez narokoval rodinné a az tento rok po dlhych 6rokoch mu ich vyplatili!!!Sice dostal pekne prachy,ale tak dlho na to cakal a vybavoval,ze uz ani sam neveril,ze nieco dostane...
Mne muz tiez pracuje v Taliansku a na urade mi povedali,ze narok na rodicovsky prispevok nemam, mam si uplatnit v Taliansku a ak tam neexistuje co aj tak je , tak mam smolu nic z SK nedostanem.
moj manzel je talian, pracuje v UK, ja som tu s detmi, a uz 2 roky nedostavame od nikial ziadne pridavky na deti ani ziadne benefity.. od nikial, tam v Uk stale chodi po uradoch, ja som posielala odtialto originaly RL uradne prelozene s apostilmi este v marci 2012 a do dnesneho dna 00... a to sme v EUROPSKEJj UNII , neviem na co je dobra 😒 a co sa tyka teba v taliansku, tam viem, ze to tiez maju pekne komplikovane, tak drzim palce vo vybavovani... 😉
Moj priatel tiež pracuje v taliansku. Ja normálne poberám materskú zo svk, ale o prídavky sme si mali požiadat v taliansku. Priatel podal žiadost svojmu talianskému zamestnávatelovi a stále nám tvrdil, že máme čakat, že peniaze pridu, že sa to už vybavuje. Ked dlhšie peniažky nechodili, tak priatel zavolal jeho ekonomke do firmy a ta mu povedala, že oni to nestihli vybavit a že teraz už je neskoro lebo už začal nový rok..........Tak neviem či tie peniaze niekedy uvidíme, alebo čo máme teraz robit. Poradte. Dakujem
@motylicek123 ahoj, moj je belgican, pracuje v madarsku. Mne povedali, ze to moze poberat jeden - ked to nedostanem od neho, tak ja. Mne to ide cezo mna, lebo to bolo takto jednoduchsie..
baby nakoniec som dostala aj pridavky aj rodicak 🙂 priatel uz je z IT doma na svk pracuje teraz- rodicak mam od narodenia malej ten mi priznali a pridavky mam od kedy je vedený ze pracuje na slovensku
My sme z Talianska nedostali ani korunu a to uz ma mala rok precpriatel uz teraz pracuje na SVK).Mali by nam spätne vyplatit pridavky na dieta(80e na mesiac to bolox11mesiacov),ale zatial nic.Ako som uz pisala vyssie,znamy na to cakal celych 6 rokov!!!
@sue226
Problem je v tom, ze tu v Italii se odviji pridavek podle soucasneho platu..a podle toho se dodrzuje tzv. "tabulka"...
p.s. urady jsou naprd..i kdyz to sledujes osobne, jako ja..a chodis po uradech..cekas napr. 5-6 let na nemocenskou, kterou Ti kdysi nekdo na urade "ztratil" ...
ahojte aj mi sme mali taky problem s vybavovanim pridavok,ale nakoniec som si ho vybavila tu na slovensku poto manzel prisiel stym aby sme ho tu zrusili,ze on v taliansku dostane ovela viac tak som ho tu rusila a on ho zas cez svojho zamestnavatela vybavil tam cakali sme vyse pol roka bez pridavok a nakoniec dostal spetne za tu dobu vyplatene a teraz ho pobera on,ale najlepsie na tom je to,ze sme momentalne od seba tak on berie pridavky ja len rodicovsky 249 eur na dvojicky a mam 4 deti a manzel mi posle len na deti a ja si teraz mozem piskat a to som mohla mat + skoro do 100 euro tak co teraz...???
😖 😖 ahojte aj mi sme mali taky problem s vybavovanim pridavok,ale nakoniec som si ho vybavila tu na slovensku poto manzel prisiel stym aby sme ho tu zrusili,ze on v taliansku dostane ovela viac tak som ho tu rusila a on ho zas cez svojho zamestnavatela vybavil tam cakali sme vyse pol roka bez pridavok a nakoniec dostal spetne za tu dobu vyplatene a teraz ho pobera on,ale najlepsie na tom je to,ze sme momentalne od seba tak on berie pridavky ja len rodicovsky 249 eur na dvojicky a mam 4 deti a manzel mi posle len na deti a ja si teraz mozem piskat a to som mohla mat + skoro do 100 euro tak co teraz...??? 😖 😖
No žienky - teraz budte mudre (prosím 🙂 ) obaja sme slováci, malá sa narodila na svk, priatel pracuje v it, nie sme zobratí. ja v it nemám nárok na nič (ani trvalý pobyt, ani poistenie, nič) ... a úradníčka mi zavalila, že kedže sme v it, mam si o to žiadať tam, že svk nemá s tým nič spoločné... priateľ cestuje - svk-it non-stop... takže my sme tiež dakedy v it, dakedy na svk... ako vyplácajú mi rodičák na svk, ale s tým, že aby som jej nosievala potvrdenia od lekára malej z svk... že kedže sme v it - ide o "záujem rodiny", ktorý je teda v taliansku... ale ved my nie sme RODINA!!! ja som samostatná jednotka a on tiež, len máme spolu dcérku... celý system je na hlavu postavenýýý!!!! nechcem okrádať stat, ale prečo oni okrádajú tam, kde nemajú... s menšinou z východu si takto hlavu nerobia!!!
@ifka17 a matersku si brala odkial??? lebo ja som momentalne v 24tt , pred tyzdnom sme skoncili sezonu v italy a boli sme vybavovat aj podporu aj matersku...islo to krasne hladko, vsetky vybavovacky, tak dufam ze s tym ziadny problem nebude ako tu pisu dievky vyssie. som na to fakt zvedava 😖
Ahojte.Je tu niekto kto zije v okoli Trenta a ma skusenosti s porodnym, ktore sa vyplaca na SK?Vyplaca sa porodne aj tu v tejto oblasti?
ahojte mojé zlaté maminky... chcela by som sa spýtať k téme.. priateľ je bulhar pracujúci v it.. samozrejme keď som sa dopredu bola informovať aké dokumenty a čo všetko mi bude treba k žiadosti na rodičovský príspevok (na materské nemám nárok , lebo som v posl. 2 rokoch nerobila) ma informovali že nedostanem nič, pokiaľ nezdokladujem že priateľ nedostane nič v it.. on už sa tam chodil pýtať i po tých úradoch i kade tade medzi známymi i talianmi ale nemáme šajnu kde vôbec ísť.. pred časom som bola v it s ním no keď ma známi podotýkam taliani informovali, že tam také dávky ako materská alebo rodičovský nie je, tak sme sa rozhodli že budem s malou, keď sa narodí na slovensku.. takže vôbec nemám šajnu aký dokument odo mňa na úrade pýtajú..stále mi tá milá pani tvrdí, že také dávky v it existujú... len mi príde zaujímavé že v it o nich nikto nepočul... mi to príde absolútne nefér to pohadzovanie.. je to len ZBAVENIE ZODPOVEDNOSTI.. veď ŠETRÍME PRE ŠTÁTNU POKLADNICU::::: ľudkovia poraďte mi prosím ako ste to nakoniec vybavili, aké dokumenty, papiere, čestné prehlasenia a neviem čo ešte ste priniesli, aby vám to nakoniec tu na svk uznali.. :((
@steffie12345 To je nezmysel, že nemáš nárok na rodičák. Aj keby bol tvoj priateľ prezident usa, keď žiješ na svk, nárok máš. Inak je to s prídavkami na dieťa. Pokiaľ otec pracuje v zahraničí, mal by si ich vybaviť tam. Napr. môj manžel pracuje sezónne v zahraničí. V tom čase, keď pracuje, nedostávam prídavky, lebo on by si ich mal vybaviť v štáte, kde je zamestnaný (lenže kvôli byrokratickej náročnosti sme sa o to ani nepokúšali, lebo treba xy papierov, úradne preložených, všelijaké potvrdenia atď.) A mimochodom, keďže píšeš, že máš priateľa a nie manžela, de facto si slobodná matka a v tom prípade by si mala mať nárok aj na prídavky na dieťa.
Ahoj ifka... Reagujem na tvoj prispevok... Aj baby zijuce v zahranici,,,, viem,ze kazda krajina ma svoj system,ale chcem vas len upozornit......nedajte sa obobrat pracovnickami na uradoch.....preco to zvoraznujem.....my s manzelom sme velki cestovatelia a momentalne zijeme v Parizi....narodil sa nam syncek...na SVK a matersku som poberala tiez u nas,ale ked mi skoncila,tak ma tetka na urade odbila,ze si mam ziadat vsetko vo FR....mne to nedalo a nastudovala som si cely system.....moj manzel robi vo FR a pridavky sme tu tiez vybavovali..mate pravdu trva to dlho,ale stoji to za to.....po dlhom zvazeni, som tak rozmyslala,co mi ta tetka trieska,ked ja mam odpracovane na SR a teraz som na materskej ...to kde sa ja pohybujem s babatkom je len moja vec.....tiez som sa poistila,ze maly mal doktorku aj na SK aj V Parizi....co samoska tetka odo mna vyzadovala na urade.....chceli veci do ktorych ich nic nie..majetkove priznanie a kopec inych...ked som sa do nej obula a videla,ze to mam nastudovane a na vsetko som mala argument...tak mi ten rodicak vyplatili spatne.....6 mesiacov....je to baby dlha story...len vas chcem vyzvat....ked idete na urady,nastudujte si na co mate skutocne narok a nedajte sa zmiast....ta pracovnicka,ked videla,co jej tam rozpravam bola ticho lebo videla,ze mam v tom jasno....a navyse,ak otec pracuje,kdekolvek a matka ma trvaly pobyt s babatkom na SR...ma narok na vsetko zo SR....samoska aj na pridavky..ale v cudzine su tie pridavky vysssie,tak nevahajte si to vybavit....ja som tiez uz miestami myslela,ze kaslem na to...vyhodila som kopec penazi,lebo fr potrebuju vsetko original z fr..takze preklad jednej strany 40 ecok...ale stalo to za to....asi tolko.....nevzdavajte sa,teda myslim tych,ktori ziju v zahranici...to je postup pracovnicok a celkovo statu,ako sa zbavit slovenskeho obcana.....
Ahoj ,ja prave vybavujem prispevok na dieta,potrebujes k tomu E401 a E411 folmular,to si mozes stiahnut cez internet v jazyku v ktorom potrebujes,aby si nemala platit za prekladanie.Rodny list dietata,a to prekladat do (talianciny alebo nemciny),Pas ,aby mohli v Taliansku spravit pre dieta (Codice fiscale).To vsetko potrebujes v Taliansku odniest na IMS.
moj priatel je original talian a aj pracuje normalne regulerne doma v taliansku, pracovny pomer na dobu neurcitu. Aj ja, ked som prisla na urad prace s tym, ze vybavujem normalka vsetky mozne pridavky na nasho syna, tak mi povedali, ze musim priniest tie formulare a dokial ich neprinesiem, tak nic na maleho nedostanem. Tak som tie infosky posielala priatelovi, ze nech tie tlaciva vybavi. Jeho mzdarka povedala, ze ich do toho nic nie je, ze to nech si vybavi cez ten ich INPS. Tak on im tam pisal dotaz (na ktory musia do 30 dni odpovedat), lebo povedal, ze dovolat sa tam neda, resp. nema cas hodinu cakat na telefone, kym sa dostane na radu. A trvalo niekolko mesiacov a niekolko dalsich dotazov, kym mu napisali, ze kedze nase dieta nema trvaly pobyt v taliansku (nasim uradnickam som davala dokument, ze maly ma trvaly pobyt tu v BA), tak nema narok na nic. A ze oni mu nevydaju dokument, ze nema narok na nic. Ze by mu vydali dokument, iba ak by nieco dostaval. Tak som to per huba povedala nasim uradnickam, ale neboli stale spokojne, tak aby sa uistili, ze som tu zamestnana, musela som im priniest list od zamestnavatela, ze moj pracovny pomer stale trva (co im ta informacia dala?). A potom snad pomohlo, ked som tam zase prisla aj s malym v kociku (predtym mi strazila mama) a doplatili spatne. Len s tym bola ostara.
@zajtkomilan, priatel hovori, ze pre codice fiscale nepotrebujes maleho pas. Ze to dostanes na karticke zdravotneho poistenia na druhej strane napisane a da sa to aj na internete vytiahnut podla mena a datumu narodenia a miesta narodenia... Ale ty tu vlastne pises o tom, ako si vybavit pridavky na dieta v taliansku, nie tu na SK
@evita_g stoji to zato vabvit si vsetky tie papiere, ja som pracovala tiez sezonne v taliansku a podavala som si o pridavky, na dve deti dostavam cca mesacne 260eur. da sa to podat aj spatne tusim tam to je 3 alebo az 5 rokov. na sk potrebujete E401 a E411 na urade ich maju , povedia vam , ktory kde dat potvrdit. ak si to budete ziadat spatne, na slovensku budete musiet pridabvky , ktore ste v tej dobe brali , vratit (az vtedy ked vam taliansko vyplati) , a manzel si to v taliansku vybavi cez zamestnavateela. potrebuej prelozene rodne listy, prefotene pasy, urobi detom danove cislo a stoji to zato. prepocitajte si kolko vam spatne vratia penazi 🙂
on pojde urobit detom len to danove cislo- nato potrebujem zmluvu a tie pasy. v taliansku mi povedali ze maju 3mesiace na spracovanie papierov. vybavovanie tych pridavkov robi zamestnavatel.ten ich dostane od statu a vam je povinny ich vyplatit.
zhabjak
nárok na dávky v IT sú v Tvojom prípade založené na výkone zárobkovej činnosti otca Tvojich detí - t.j. nie na tom, kde majú deti trvalý pobyt. On ako biologický otec detí má nárok, keď odvádza všetky odvody a dane v Taliansku, nárokovať si dávky, ktoré Taliansko vypláca.
To, že si tak dlho čakala, bolo spôsobené práve neochotou, nevedomosťou talianskej strany potvrdiť tlačivá, ktoré sú potvrdiť povinní.
To, že si Ty nakoniec dostala prídavky v SVK, je zasa založené na tom, že si stále zamestnaná - na základe TVojej zárobkovej činnosti - preto bolo potrebné to potvrdenie. V tomto prípade, keďže deti žijú na SVK, je centrum záujmu rodiny SVK a teda SVK je primárne kompetentné k výplate.
Nič to však nemení na tom, že taliani sú povinní vyplácať tvojmu priateľovi vyrovnávaciu dávku - doplatok do sumy ich prídavku. Toto ti už ale slovenský úrad neporieši, o to sa musí postarať tvoj priateľ. MÁ NA TIE DÁVKY NÁROK !!!
Ahojte. Vedeli by ste mi prosim poradit, co sa tyka rodinnych z It,,, priatel pracuje v It sezonne a chcel vybavit pridavky, mal vsetky potrebne doklady, no na urade mu povedali, ze nie sme zobrati a nezijeme v spolocnej domacnosti..je to mozne, ci len sa im nechcelo tym zaoberat ???? Teraz neviem ci mam narok ci nie
Dakujem
Chcem sa opytat dufam ze mi niekto odpovue ked moj ex vybavil malej codice fuscale a teraz sa mi vyhraza ze na zaklade toho mi ju moze vziat lebo mala je uz vedena v it pritom ona tam nikdy nebola trvaly pobyt ma na sk aj narodena je na sk......moze to urobit alebo sa len vyhraza? Ale nic s tym nezmoze manzelia niesme ale codice vybavil videla som ho prosim dufam ze mi nekto napise aj ked je to uz stara tema @fidorka7 @zhabjak
@barbi2581 ahoj Barbi, no ja s mojim partnerom spory nemame. Uplne najpresnejsie by ti povedali, keby si zavolala na Ministerstvo zahranicnych veci, tam maju take telefonne cislo pre verejnost. Ale osobne si myslim, ze codice fiscale neznamena nic. Aj nas maly ho ma, ale ked si partner ziadal pridavky na deti (on pracuje a zije v IT) (mne ich zamietli, ked som stratila zamestnanie), tak ho zrusili, ze maly nema v IT trvaly pobyt, tak na ne nema narok. Pravnicky si dieta moze vysudit rodic, ak dieta prezilo vacsinu svojho zivota v jednom zo statov. Cize ak ma 3 roky a 2 roky zilo na slovensku a 1 rok v taliansku, tak ho prisudia tej krajine kde bolo viac ako polovicu svojho zivota, cize na slovensku. Tvoj ex by musel nejako dokazat, ze tam zilo, napriklad ze bolo evidovane u detskej lekarky alebo v skolke. Ak nema ako, tak sa ti moze iba vyhrazat...
Ahojte,
Chcem sa informovať vedeli by ste mi niekto poradiť? Pracovala som sezónne v Taliansku a teraz poberám z IT podporu v nezamestnanosti a otehotnela som..chcem uz zostať na sk ale neviem ako sa pohnúť. U nas na sk som sa informovala a nemám nárok na matersky príspevok,ze mam žiadať tak kde som bola zamestnaná...viete mi niekto poradiť ako mam postupovať...
Dakujem
Ahojte, nedá mi to, aby som neuviedla na pravú mieru, čo sa písalo vyššie, aj keď sú to aj staré príspevky. Čo sa týka rodinných dávok ak jeden z rodičov pracuje v zahraničí (v rámci EÚ), tak sa nárok, resp. kompetencia posudzuje v prvom rade podľa predpisov EÚ, nie národnej legislatívy. To znamená, v prvom rade sa posudzuje zamestnanie. Za zamestnanie sa považuje aj poberanie materského a dávky v nezamestnanosti, okrem klasického pracovného pomeru (prípadne dohoda, SZČO...). Po druhé sa posudzuje poberanie dôchodku, po tretie bydlisko rodiny = kde rodina, resp. dieťa aktuálne býva, kde sa zdržiava (nie trvalé bydlisko, to nie je dôležité, pretože rodina môže bývať roky v zahraničí a mať prihlásený TP na Slovensku). Ide jednoducho o to, v akej krajine je centrum záujmov rodiny (napríklad aj kde má dieťa pediatra, kde dajme tomu staršie dieťa chodí do škôlky a pod.). Rovnako chcem upozorniť, že sa nezohľadňuje, či sú rodičia manželia, prípadne či spolu žijú, ale ide o to, že sú na rodnom liste a sú biologickí rodičia, preto aj keď nie sú spolu alebo sú rozvedení, posudzujú sa ako rodina. Čiže príklad: ak otec dieťaťa pracuje v Taliansku, kde aj žije, matka dieťaťa má bydlisko spolu s dieťaťom na Slovensku, avšak nepracuje tu, ani tu nepoberá materskú, dôchodok, alebo dávku v nezamestnanosti, primárne pre vyplácanie je z titulu jediného zamestnania rodiny Taliansko, preto je potrebné žiadať o prídavok tam. Pokiaľ tam nepriznajú, až potom si spolu s dokladom o nepriznaní môže matka nárokovať na Slovensku. Rovnako, ak by sa v tejto situácii matka zamestnala, bolo by už primárne Slovensko (keďže pracovná činnosť v rámci je TAL aj SVK, ďalej sa posudzuje bydlisko a to je na Slovensku). Rodičovský príspevok sa v Taliansku nevypláca (resp. len v niektorých provinciách), preto môže Slovensko v tejto situácii priznať RP, aj keď sme sekundárni. Tieto pravidlá, čo sa týka zamestnania, bydliska a pod. platia v rámci celej EÚ. Býva to mnohokrát komplikované a zdĺhavé vybavovať dávku v zahraničí, avšak väčšinou sú tam dávky vyššie a pokiaľ žiadať splní podmienky, oplatí sa to. Treba však aj vždy informovať úrad o zmene skutočností ak ide o takéto situácie (zamestnanie, bydlisko..).
zabudla som dodat ze mala ma trvaly pobyt na SR a aj priatel je slovak