Prídavky na deti zo Švajčiarska, ak sme rozvedení

trpezliva1
9. jan 2017

Mám otázku . Sme rozvedený rodičia dvoch deti . Ex manžel pracuje vo Švajčiarsku a nám tu boli odobraté rodinne prídavky , čo je logické zo zákona ak biologický rodič pracuje mimo SK. Po rokoch žiadosti detí konečne by chcel vybaviť prídavky ale na účet kde nebudem mať prístup . Chcela by som vedieť aké všetke papiere potrebuje mať preložené . Viem o formulároch E 411 a E 402 , preložené rodne listy . Sú potrebné preložiť aj právoplatný rozsudok rozvodu , rozhodnutie o pozastavení prídavkov na SK ????????????????? Aj občianske preukazy detí a môj ????? A čo najviac ma zaujal že potrebuje podpis , že budú prídavky vyplácané vo Švajčiarsku . Vie mi niekto poradiť ????? Alebo ako to vybaviť bez neho ?????

katarinamarkova
9. jan 2017

@trpezliva1 deti sú zverené jemu keď sa on chystá poberať rodinné prídavky bez tvojho prístupu na jeho účet - to som správne pochopila?

strašne si to celé chaoticky napísala 🙂 neviem tam sever nájsť.....

trpezliva1
autor
9. jan 2017

Napísala som na účet kde ja nebudem mať prístup a nie na jeho účet . Deti su zverené mne , ale keďže ako biologicky rodič pracuje v zahraničí tak je povinný vybaviť rodinné prídavky tam , ale to už mu nik neprikazuje . Len mne štát zakazuje poberať na SK . Nejde mi o to že nebudem mať prístup k peniazom , pod podmienkou že ich budú mať deti . Mne išlo o to a tam bola jasná otázka aké všetke papiere potrebuje mať preložené k žiadosti .
@katarinamarkova

maminuska
10. jan 2017

@trpezliva1 vieš čo ? toto sa mi vôbec nezdá . Pretože môj manžel pracuje v zahraničí a ja poberám prídavky na Slovensku.

evittam
10. jan 2017

@maminuska A prečo si nevybavíte prídavky v zahraničí? Kde pracuje?

3009
10. jan 2017

@trpezliva1 na Slovensku neplnoleté dieťa nemôže mať vedený účet v banke bez toho, aby nemal rodič, ktorému je dieťa zverené prístup na účet.

maminuska
10. jan 2017

@evittam pretože pracuje tam kde nie sú plošné prídavky 🙂 Podľa prííjmu nemá na ne nárok .

maminuska
10. jan 2017

@evittam a osobne si myslím že nárok na prídavky ona má na SR

evittam
10. jan 2017

@maminuska Aha, no škoda.
Inak k príspevku - ja si tiež myslím, že má nárok na prídavky na SVK.....

sendy1977
10. jan 2017

@maminuska ale ty pracuješ na Slovensku, pokiaľ by si bola nezamestnaná, a tvoj manžel by pracoval v zahraničí, tak rodinné prídavky na Slovensku nedostaneš.

trpezliva1
autor
10. jan 2017

Takže takto , sme ROZVEDENÝ, čo je tam aj jasne napísané .Deti majú urobené účty ktoré boli vytvorené kvôli výživnému aby sa tvorili pre ne úspory , čiže výživné nedostávam celé na ruku . K týmto účtom budú mať deti prístup až po ukončení platenia výživného . Ja nepracujem, z dôvodu vážnej choroby som na plnej invalidke . Socialka ma predvolala a zastavila prídavky na SK z dôvodu že biologický otec pracuje v zahraničí , kde si je povinný vybaviť tieto prídavky . Chcem len vedieť aké všetke doklady je potrebné zdokladovať ak sme ROZVEDENÝ, aby tieto dávky deti dostali .

maminuska
10. jan 2017

@sendy1977 rodinné prídavky sú závislé na tom či niekto pracuje alebo nie ? Rodinné prídavky sú rodinné prídavky, nie daňový bonus,

maminuska
10. jan 2017

@trpezliva1 neviem podľa čoho postupoval úrad práce , ale v prípade že rodičia nežijú spolu nárok na prídavok má ten komu bolo zverené dieťa do osobnej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu . Jedinou oprávnenou osobou na poberanie prídavkov si ty.

Nárok na prídavok






(1) Oprávnená osoba má nárok na prídavok, ak






a) sa stará o nezaopatrené dieťa; podmienka starostlivosti o nezaopatrené dieťa oprávnenou osobou podľa § 2 ods. 1 písm. d) sa považuje za splnenú,






b) má trvalý pobyt15) alebo prechodný pobyt16) na území Slovenskej republiky alebo je osobou podľa osobitného predpisu.16a)






(2) Nárok na prídavok nevzniká, ak






a) sa nezaopatrenému dieťaťu poskytuje starostlivosť v zariadení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately17) alebo v špeciálnom výchovnom zariadení17a) z dôvodu výkonu rozhodnutia súdu o nariadení ústavnej starostlivosti,17b) neodkladného opatrenia alebo rozhodnutia o uložení ochrannej výchovy17c) alebo výchovného opatrenia,18) alebo






b) je nezaopatrené dieťa vo výkone väzby alebo vo výkone trestu odňatia slobody.






(3) Nárok na prídavok nevzniká, ak sa oprávnená osoba podľa § 2 ods. 1 písm. a) až c) a e) a nezaopatrené dieťa zdržiavajú v štáte, ktorý nie je členským štátom Európskej únie, zmluvnou stranou Dohody o Európskom hospodárskom priestore alebo Švajčiarskou konfederáciou (ďalej len „členský štát“), a počas pobytu v tomto štáte oprávnená osoba nie je povinne verejne zdravotne poistená v Slovenskej republike.18a)

maminuska
10. jan 2017

no skopírovala som to úplne že naprd

trpezliva1
autor
10. jan 2017

@maminuska
Ex manžel pracuje . On je taktiež rodič , nie len ja . Celý čas sa pýtam o rodinné prídavky a nie o bonus . Na invalidke nie som dlho a tiež nie pre nechcenie pracovať .

maminuska
10. jan 2017

@trpezliva1 ale tu ide o to že oprávnenou osobou si ty a nie ex. Tebe sú zverené deti , treba si pozrieť ten zákon .

maminuska
10. jan 2017

@trpezliva1 tvoj ex je síce rodič, ale deti sú zverené tebe a žijete predpokladám na SR.
http://www.zakonypreludi.sk/zz/2003-600

§ 2 si pozri a napíš mi na základe čoho ti odobrali prídavky na SR. Čo ti presne napísali do rozhodnutia .

trpezliva1
autor
10. jan 2017
maminuska
10. jan 2017

@trpezliva1 aha, takže zákon síce máme, to je pekné , oprávnenou osobou si , deti máš na území SR s trvalým pobytom , ale v roku 2009 vyšiel rozsudok ESD na základe ktorého SR pristúpila k aplikácii ale však uvedené nezapracovala do svojho zákona, čo však nič nemení na tom že medzinárodné právo je nadradené národnému ak k tomu krajina pristúpi .

Hm ta potom podľa tohto naozaj ti to má vyplácať Švajčiarsko . Ale prosím ťa prečo na účet ku ktorému sa ty nedostaneš , keď to máš ako príspevok k výchove detí ? Inak ďakujem ti za informáciu , toto som nevedela.

trpezliva1
autor
10. jan 2017

@maminuska
Takže ja mám nárok na tieto prídavky ktoré majú slúžiť na výchovu a výživu detí .Tu je problém ten , že ex tají kde pracuje a nechce tie prídavky vybaviť . Na socialke mi povedali aby som si ich vybavila sama . Moja prosba bola v tom že neviem kam a na koho sa obrátiť aby som to vybavila , aké papire , doklady a všetko potrebujem preložiť

maminuska
10. jan 2017

@sendy1977 áno , máš pravdu , o tomto rozsudku a jeho aplikácii som nevedela.

maminuska
10. jan 2017

@trpezliva1 bohužiaľ v tomto ti neviem poradiť ale kde máš istotu že si to nebude posielať na vlastný účet ? Také prípady už tu boli . Tým že nebudeš mať prístup na účet, neuvdíš či tam tie peniaze sú alebo nie. Ja na tvojom mieste by som sa obrátila s prosbou na ambasádu či by ti nevedeli v danej veci pomôcť.

Inak prepáč ale tvoj exmanžel je trpák

trpezliva1
autor
10. jan 2017

@maminuska
Pretože dcéra ho o to požiadala aby to vybavil ,lenže on si dal podmienky že ak to vybaví tak jedine na tie ich účty , čiže môžeme ďalej živoriť keďže invalidný a moje náklady na liečbu sú hrozné , k tomu sa pridružujú choroby dcéry . Ide o to že napísal také veci ktoré treba zdokladovať že sa mi to až nechce veriť . Preto som chcela radu ako to vybaviť aj bez neho , pretože podľa socialky to ide , ja len potrebujem vedieť čo je potrebné všetko zdokladovať ak sme rozvedený . Tu som prišla o všetke prídavky aj tie ktoré majú nárok ak som na ID . A on urobí všetko preto aby tie peniaze deti nedostali . Hold , bohužiaľ charakter človeka sa ukazuje vo chvíli ak sú ťažkosti a problémy .Aby som deťom znížila riziko zdedenej choroby , potrebujú iné doplnky a iné podmienky na stravu . Ale tie niečo stoja , nechcem peniaze pre seba , patria deťom na kvalitný život

maminuska
10. jan 2017

tu sú nejaké témy ktoré sa tým zaoberajú . Tieto maminy si reálne aj vybavovali ten rodičák vo švajci .
https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/pridavky-vo-svajciarsku-a-tlaciva-potrebne-na-slovensku/

maminuska
10. jan 2017

@trpezliva1 teraz ma napaddlo že mám kamošku vo Švajčiarsku , opýtam sa jej či by mi nevedela povedať. Dnes večer jej napíšem . To ti môžem sľúbiť.

trpezliva1
autor
10. jan 2017

@maminuska
Krásne ďakujem za pomoc , veľmi si to cením

majkeel
10. jan 2017

Napadlo ma iba
- narok na pridavky na sk mas, kedze deti byvaju. Svajciarsko by malo doplatit iba rozdiel medzi svajciarskymi a sk pridavkami. Sice nie su v EU, ale v mnoho veciach sa spravaju, akoby tam patrili, aby mali pristup na EU trh.
Co sa tyka pridavkov vo Svajciarsku. Musite sa proste dohodnut ako dvaja rozumni ludia kvoli detom. On na pridavky nema narok, lebo nema deti v starostlivosti. Ak napises na urady vo Svajc., ak si ich vybavil a neposiela vam ich, tak mu to zastavia.
Ked sa na to on vykasle, Tebe sa bude tazko vybavovat. Lebo pracuje a narok na pridavky ma on, nie Ty. Vsetko ide cez neho. On musi dokladat prijem, prac.zmluvu, prelozene rodne listy deti, navstevu skoly,... ale aj TVOJ suhlas s ich vyplacanim.
Takze rozumna volba je, nech vybavi pridavky a dava Ti ich ako cast vyzivneho na deti plus nech este prida na kazde dieta 100-200 eur a budete spokojni obaja. Lepsie ako keby ste sa mali hadat a nevybavit/nedostat nic. Ber to tak, ak chces svajciarske pridavky, tak chod pracovat do Svajciarska. On sa tam musel prestahovat, ma drahsie naklady na zivot, vyssie naklady na cestovanie, byvanie,... , musi tam pracovat, Ty uz chces len hotovy produkt - pridavky. Proste sa kvoli detom dohodnite ...

maminuska
10. jan 2017

@majkeel ale ona tie švajčiarske prídavky nechce primárne , ju donútil zákon a rozsudok .

sendy1977
10. jan 2017

@majkeel prečítaj si rozhodnutie ktoré pridala majkeel vyššie, ona nemá nárok podľa zákona na rodinné prídavky na Slovensku a jej ex jej nechce pomôcť vybavovať rodinné prídavky v Švajčiarsku na ktoré má nárok

sense
10. jan 2017

ako stare su deti? chodia do skoly? komu su zverene do vychovy, pretoze ak ste rozvedeni a deti su zveerene tebe do osobnej starostlivosti tak neviem ci vobec tvojmu muzovi vznikne narok na poberanie pridavkov....skor nie ako ano....

maminuska
10. jan 2017

@sense to by bola potom patová situácia ...