Ahojte, moze mi niekto poradit ci na poberanie pridavkov na deti staci mat trvaly pobyt v rakusku pricom rodicia pracuju na slovensku...a ci dieta musi chodit do rakuskej skoly....alebo moze aj do slovenskej?
Dakujem
zvlastna otazka. bud tam zijes a mozes si narokovat na pridavky na deti alebo tam nezijes a ber ich tam kde byvas.
https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/...
my máme obrátenú situáciu, mama pracuje v AT a berie prídavky na mňa tam, aj keď tam nebýva...ale či to ide naopak....asi si prečítaj na oficiálnej stránke najskôr 😅
@dana_l budeme tam normalne byvat aj vlastnit nehnutelnost. Pytam sa preto lebo syn bude dalej chodit do skoly v BA...tak je otazka ci aj na neho mam narok na pridavky....
@marianna1501 Myslim si, ze jeden z vas musi tam aj pracovat aby ste mali narok na davky z AT. To by bolo zvlastne, ze beriem si z AT pekne davky ale inak niako neprispievam do ich statnej pokladni.
ja to podla toho kde platis ty alebo manzel odvody........my byvame cela family v sr,ale manzel tam bol zamestnany v at tak sme mali narok aj sme dostali pridavky za celu dobu pokial mu trval prac.pomer...pripadne ak ma niekto rakusku zivnost tak je to rovnako
Für die Auszahlung der Familienleistungen ist vorrangig jener Mitgliedstaat zuständig, in dem ein Elternteil beschäftigt und versichert ist (Beschäftigungsstaatprinzip). Im Wohnortstaat (Mittelpunkt der Lebensinteressen der Familie) gebühren eventuell Ausgleichszahlungen, wenn die Familienleistungen des Beschäftigungsstaates niedriger sind.
Z https://www.bmfj.gv.at/familie/finanzielle-unte...
Z toho by som usudila, ze budete dostavat pridavky z SR a v AT vam vyplatia ten rozdiel do vysky aka je v AT...
Ale urcite je tu vela tych, co maju prakticku skusenost
Nie. Pokial v AT nepracujete nemate narok. Pridavky budete brat zo Slovenska. Trvaly pobyt nie je pre pridavky rozhodujuci.
Ahojte, neviete mi niekto poradiť, ako odhlásiť rodinné prídavky v Rakúsku, ak tam priateľ prestal pracovať? Ďakujem
treba poslat na finanzamt potvrdenie o ukonceni prac.zmluvy s kratkym odovodnenim, ze uz nepracuje.
@jadelka, dievca, nerad prosim ta. Co rada, to nezmysel.
Na rodinne priavky narok samozrejme maju, rodinne pridavky su jedina vynimka, na ktoru STACI trvaly pobyt. Ci im budu vyplacane mesacne alebo doplacane raz rocne zavisi od inernych predpisov prislusneho danoveho uradu (zo zakona by mali doplacat rozdiel raz rocne, ale miestni neberu ani vlastne zakony tak celkom presne a doslovne 😀)
Ukoncenie pracovneho pomeru hlasi zamestnavatel, mozete dat hlasku na danovy urad, ze vam skoncil narok na poberanie rodinnych pridavkov,mstaci aj rukou napisana jedna veta, ziadne zdovodnovanie netreba. Len moze chvilu trvat, kym daniari zoberu na vedomie, ze uz nema narok a co vyplatili navyse budu ziadat spat.
@jadelka, nemusi, ale daniari maju cas a ked im budu posielat pridavky este pol roka, zacnu ich vzapati na to nahanat, lebo ich budu chciet naspat. Moze SKUSIT sa tomu vyhnut, ze im to oznami, ale nema co odovodnovat ci dokladat. Narozdiel od teba mam prehlad o zakonoch a netliacham nezmysly. Preco ho mam, je moja vec a teba nemusi trapit.
@vroni aj ked im na danovy dorucis vsetky papiere nevyhnes sa este niekolko mesacnemu zasielaniu pridavkov, to viem z vlastnej skusenosti a zo skusenosti kolegyn. Samozrejme potom to musis vratit, oni ta sami vyzvu. Vzdy je dobre vsetko im poslat osobne, nespoliehat sa na nikoho ineho a poslat to aj opakovane, ci duplikatne faxom.
a zas aj to dorovnanie, je take diskutabilne a vela zavisi od konkretneho pripadu, napriklad, ci su v AT poisteni a podobne.
@jadelka, toto je presne o tom rakuskom brani zakonov len tak priblizne. Narok zo zakona bez debaty maju, ci uz na doplatenie alebo cele pridavky (lebo slovensky upsvar s potesenim pozastavi pridavky, ak nemaju rodicia TP na Sk, takze mala som uz zopar rozhodnuti v ruke, kde schalili Rakusania normalne mesacne vyplacanie pridavkov na zaklade TP). Poisteni tu byt nemusia, ale ked ich prichytia na slovenskych znackach (napriklad), tak z toho byva iny tanec!!! Ano, robia to neradi (to schvalovanie RP), moralny narok na tuto davku je viac nez pochybny, ale zo zakona dany a zatial miestni nenasli sposob, ako sa z toho vyvliect (aj ked sa snazia), tak sa aspon storcuju.
A k posielaniu papierov daniarom sa radsej nevyjadrujem. Co neposles aspon trikrat ani neregistruju, po tretom raze sice tiez nie, ale aspon uveria, ze si nieco poslala... Zlate rodinne pridavky, nam nevedeli najst platby za dane zo mzdy za posledne dva roky a kreativne navrhli poslat to este raz a potom (az najdu) nam to pripisu na ucet ako preplatok a nemusime platit, kym ho nevycerpame. No, neber to!!!
@vroni no nemáš celkom pravdu. Slovenský upsvar nemôže len tak s radosťou zastaviť výplatu prídavku, ale skúma, ktorá krajina v rámci EÚ je primárne kompetentná k výplate - v prvom rade je to vždy krajina, kde rodič vykonáva zárobkovú činnosť, bydlisko sa posudzuje až ako druhoradé. Takže v prípade, že rodičoa pracujú v SK, primárne kompetentná krajina bez ohľadu na bydlisko a trvalý pobyt bude Slovensko, Rakúsko z titulu bydliska detí môže byť až sekundárne kompetentné.
@fidorka7, teoreticky ano, prakticky to bezne robia. Zakon a prax sa v tomto bode pomerne casto "rozchadzaju". Aj preto v plateni (niekedy, ja netvrdim, ze vzdy) byvaju take dlhe prietahy. Ale otazka bola, ci maju alebo nemaju narok. Nie ktora krajina je primarne a ktora az sekundarne zodpovedna. Narok maju. Ak im Upsvar pridavky nadalej vyplaca, maju narok na doplatok, ak nevyplaca, maju narok na kompletnu davku. So easy.
http://www.opatrovanie-rakusko.sk/opatrovanie-r... ... najlepšie sa opýtať susedov Slovákov. Manžel pracuje v Rakúsku 1,5 rok, teraz sme podávali 1x a čakáme od 11.2. Nárok na prídavky pre deti máme, teda resp. tzv.dorovnanie. Papierov bolo k tomu kopec . Kamarátka podávala asi 4x a tento rok to trvá dlhšie. Tiež čaka od 18.2. ...možno majú viac práce s emigrantmi 😉
ahojte, je niekto kto aktualne riesi rodinne pridavky v AT a bol by mi ochotný povedat, co k tomu vsetko potreboval? My mame z tejto temy uz jeden obrovsky pribeh a stale nie so stastnym koncom. Nechcu nam ich schvalit a ja tomu uz naozaj nerozumiem. Muz tu pracuje od 10/2014 ako zamestnanec. Byvame tu vo vlastnom RD, mame tu trvaly pobyt, dcera tu chodi do skolky, ja som aktualne na materskej s druhou 3 tyzdnovou, ale pracovny pomer mam platny v SR. Najskor chceli sobasny list prelozeny, dcerin rodny list a potvrdenie, ze sem chodi do skolky z Gemeinde. Potom doklad o kupe domu, fakturu, ze platime elektrinu, nejaku poistku, TV. Vsetko sme dolozili. Teraz chcu od vsetkych clenov rodiny E-card. Muz a deti nie je problem. Ja ju nemam a ani mat logicky nebudem, pokial pracujem na Slovensku. To je dovodom, preco nam nechcu schvalit dorovnanie k slovenskym pridavkom. Mne sa to vobec nezda. Nemate s tym skusenost? dakujem za kazdu odpoved
@bejuska4, obdivujem vasu nebesku trpezlivost. Odo mna by uz namiesto kupnej zmluvy na dom mali na stole staznost za prietahy v konani a diskriminaciu. Nemaju nijake pravo vyzadovat po vas taketo doklady, takze je najvyssi cas "tresnut po stole" (nie doslovne, ale pekne stiplavym listom. Volksanwalt je zadarmo a pochuti si na tom...)
@vroni Dakujem, idem sa na to pozriet. Aj mne sa to zda neuveritelne diskriminacne. Nie sme ziadni vymyslavci s dvojitym zivotom v dvoch krajinach, co sme uz dolozili naozaj mnohymi dokladmi. Este som zabudla na doklad o registracii auta v AT (to uz mi vlasy dupkom stavali, ale auto je kupovane v AT, cize v poriadku to je, akurat ten princip, ze to chcu na vybavenie rodinnych pridavkov)
@bejuska4, hihi, tak na doklad o registracii auta sice pisomne zakotveny narok nemaju, ale pytaju si ho pomerne bezne, lebo mnohi sice ziadaju o davky, ale platit nechcu a jazdia veselo dalej na Sk znackach. Som zvedava, co ma urobit nestastnik, ktory to auto fakt nema..... Ze spadate pod Bruck? Lebo toto je pre nich pomaly typicke.....
@bejuska4 No my auto nemáme, všetky doklady sme doložili, ktoré chceli. Manžel býva v podnájme /prechodný pobyt/ a chodí na týždňovky s kolegami. Má trvalý pracovný pomer od 9/2014, zamestnávateľ mu platí odvody, dane...nechápem čo má auto spoločné s prídavkami na deti.A kedy ste podávali žiadosť? My 11.2. a stále nič. A to Vám povedali priamo do očí na finančnom, že nemáte nárok ? Určite máte nárok, ak má jeden rodič trvalý pracovný pomer v AT. Napíšte ako ste dopadli. No my stále čakáme...ale manžel sa už chystá na finančný úrad v Salzburgu...popýtať sa čo sa deje.
@0604katka prosím ako dlho ste čakali 1x na vyplatenie rodinných prídavkov na deti. A či sa tá doba skrátila na druhýkrát .... Zaujíma ma to , lebo mi sme tento podávali 1x za obdodie 9/2014 - 12/2015. A ešte stále nič a už sú to 3 mesiace. Chodí aj nejaké vyrozumenie z finančného alebo len pošlú peniaze na účet ?
@jovkat ahoj, my to riešime už od januára. Nepovedali nám to priamo do očí, ale vždy, keď tam muž príde, tak si vyžadujú stále nové doklady. Poznám kopec ľudí, keď jeden rodič pracuje v AT, rodina žije na SR a poberajú doplatenie rodinných prídavkov. My sme všetci tu s trvalým pobytom, a aj tak je problém.
@bejuska4 Ahoj, tak asi musíme len čakať. Od nás chceli tiež kadečo, ešte aj moju pracovnú zmluvu preloženú do nemčiny. Máme na to nárok podľa zákona. Tiež poznám pár ludí, ktorým chodí dorovnanie na Slovensko. Ale taktiež mi hovorila kamoška, že to trvá tento rok dlhšie. Minulý rok im to prišlo na 30.deň od podania žiadosti. A tento čakajú už 3.mesiac ☹
Ahojte ,ako pravidelne vám chodia prídavky z rakuska raz mesačne ,alebo raz ročne,alebo ako je písane na jednej web.stránke Rodinné prídavky sa vyplácajú každé dva mesiace, v priebehu prvého mesiaca a to buď na účet v Rakúsku, alebo na zahraničný účet.
(nám boli vyplaté min.rok 6/2016 za dva roky do zadu a od vtedy nič ,tento rok žiadost znova podaná )
Ahoj, my to teraz riesime. Chcu od nas rodny list dietata, sobasny list, manzelovo cislo poistenia (robi v AT) a potvrdenie o navsteve skolky v AT z miestneho uradu.