chcela by som sa spytat ci niektora nemate skusenost ako to je s pridavkami ked zijem v cechach maly sa narodi v cechach ale trvaly pobyt mam na SR
no my pravdepodobne budeme bez ocina takze toto moc asi nepripada v uvahu ☹
@1farfallino1 ach prepac to som nevedela. Ale urcite sa to da. Treba ist priamo na socialku a tam to riesit oni povedia kam treba ist.
Dobry den, ja som to mala podobne-zila som v cechach, ked sa mi narodila dcera. Co sa tyka naroku na davky, materska ide z krajiny, kde ste zamestnana a rodicovsky z miesta pobytu-aj prechodneho. Ak by ste chceli s niecim poradit, kludne sa ozvite.
@marusinka80 - Dobrý den, rada by som sa spýtala, mám podobnú situáciu ako vy, som slovenka, priateľ je čech, žijeme v Brne ale ja mám trvalý pobyt na SVK, som tam na úrade práce (nebola som ešte zamestnaná). Priateľ je zamestnaný. Na úrade práce na SVK mi povedali že nemám na rodičovský nárok a že si o všetko musí zažiadať priateľ tu v čechách. Možte mi poradiť ako túto situáciu riešiť, malý nebude mať v Čechách ani trvalý pobyt (dostane ho po mne na slovensku, nemáme ho ako prihlásiť tu lebo nemáme vlastný byt.) Pokiaľ by som si zariadila do porodu prechodný pobyt v ČR, pomohlo by to? Ďakujem moc za odpoveď.
Dobry vecer, je dobre mat aspon prech. pobyt, ale vela nezavazi. Ak je priatel zamestnany v cr a vy nie, mozete poziadat o Rodicovsky prispevok cez neho. Dalej sa da vybavit aj materska na priatela, ale az od 6 tyzdna po porode (cize bude o 12 tyzdnov kratsia). Neviem, ako to mate so zdravotnou poistovnou, ale aj na to treba mysliet.
Takže nie je problém že tu v ČR nebude mať malý trvalý pobyt?
@marusinka80 Takže nie je problém že tu v ČR nebude mať malý trvalý pobyt?
Nemal by byt vyzadovany trvaly pobyt dietata a ani by to nemalo ovplyvnovat narok na rp / materske. Dokonca aj prispevok pri narodeni by ste mali dostat, ak rovnaku davku nedostanete v cr.
No bud bude poberat rodicovsky priatel manzel a ty budes doma s dietatom alebo ty a to musis ist na socialku a tam sa spytat. Vacsinou sa to riesi s ambasadou. Zijem tu skoro dva roky a kamoska to tak ma ale akokeby poberal jej manzel...