Prídavky, keď obaja partneri robia v zahraničí

mamulka211
9. feb 2015

Ked zena pracuje na zivnost v Rakusku a manzel je na Slovensku nezamestnany, tak ma zena narok na vyplacanie pridavkov len z Rakuska, co ale v pripade, ze sa manzel zamestna v Cechach? Odkial maju narok na pridavky, Cast z Rakuska a cast z Ciech, alebo zo Slovenska? ako to je?

saska.t
9. feb 2015

@mamulka211 je na vas dvoch z kadial budete brat pridavky ale moze to byt len z jedneho statu delit ich nema vyznam kedze je to zbytocne papierovanie.

mamulka211
autor
9. feb 2015

@saska.t cize pokial obaja rodiacia robia v inych statoch, tak si vyberu jeden, odkial chcu poberat a ked jeden robi na Slovensku a jeden v rakusku?

mamulka211
autor
9. feb 2015
liebling98
9. feb 2015

@mamulka211 záleží od toho, kde sa zdržiavajú deti. Na slovenskom UPSVAR je tlačivo vyhlásenie o bydlisku (nemá to nič s trvalým pobytom), ide o to, kde majú deti centrum záujmov - škôlka, škola, lekári. Tá krajina sa stáva primárnou na vyplácanie dávok (za predpokladu, že sú splnené podmienky). Ak v druhej krajine, kde je druhý rodič zamestnaný, sú prídavky vyššie, táto krajina sa stáva sekundarnou na vyplácanie a dopláca rozdiel (tiež po splnení podmienok). To je legislatíva EÚ.