Prídavky a rodičák z Rakúska

petusik1210
7. nov 2018

Ahojte mamky 😊.
V júli sa nám narodila vytuzena dcérka.. Priateľ pracuje c At už 6 rokov a ja som na Sk,bola som nezamestnaná,takže mi nevznikol nárok na Materskú. Máme však problém. Podala som si žiadosť o rodicak a prídavky,ale na SK UP mi nevznikol nárok nakoľko otec dieťaťa( je to iba môj priateľ,Nie manžel) pracuje v At a primárny štát na vznik nároku je AT. Priateľ bol na Finanz v At a tam ho hneď odbili,že nemá nárok v At na nič nakoľko nie sme manželia.. mal už niekto takýto problém alebo vie poradiť Ďakujem

barmica
11. nov 2018

@petusik1210 ak je ako otec dietata zapisany aj v rodnom liste, tak mate narok.., ty teraz zo SK nic nepoberas?

arabeska
11. nov 2018

@petusik1210 máte nárok aj na svk, znova ísť na úrad, znova podať žiadosť. Z AT vám budú vyplácať rozdiel. Máte právo aj na to u nich.

arabeska
11. nov 2018

@petusik1210 a je jedno či je manžel alebo priateľ, otec je stále rovnaký 🙂 čiže rodný list a vybaví aj tam všetko

majkeel
11. nov 2018

Na sk dostanes rodicsky prispevok plus sk pridavky, z at dostanete rozdiel (doplatok) medzi at a sk pridavkami. Od 1.1.2019 maju tusim znizovat rakuske pridavky z 180,3 Eur (3-10rocne dieta) na okolo 100 Eur.

slnecnica82
11. nov 2018

@petusik1210 nárok máš z at strany, nakoľko priateľ je zamestnancom at.na FB je skupina ako si vybavím wochengeld tak sa obrat tam, určite ti mamičky poradia.len vydržať, niekedy je to boj na dlhú trať, ale ten nárok z at strany tam je.

barmica
11. nov 2018

Ak si nebola pred porodom na SK zamestnana, mala by si dostavat z AT plnu vysku, nie doplatok, preto, ti na upsvr povedali, ze nemas narok.., ale z AT dostanete urcite, treba len podat ziadosti a dolozit vsetky potrebne dokumenty, ako aj vyjadrenie z upsvr, ze ti narok nevznika, kedze si pred porodom nevykonavala pracovnu cinnost..napis mi kludne spravu, poradim ti, vysvetlim ak budes chcet
@petusik1210

malinajahoda
11. nov 2018

@petusik1210 ako píše
@barmica. Na SK nedostaneš ani korunu. U nás to isté. Rodičák a rodinné musíme riešiť v DE. Tu na SK ma o*jebali na 1 šup. 🙊

arabeska
11. nov 2018

@malinajahoda tak potom nechápem prečo ja bez problémov dostávam aj zo svk... Je rozdiel v tom že ja som bola v AT okrem muža zamestnaná aj ja? Na základe čoho to neschválili? Dieťa je občan tejto krajiny, nárok na to má

arabeska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
barmica
11. nov 2018

@arabeska uplne debilne vysvetlene... ak zena pred porodom pracovala na sk a jej manzel/druh v zahranici.. dostava davky zo slovenska a doplatok zo zahranicia..,
Ak pred porodom nepracovala a manzel/druh robi v zahranici dostava kompletnu sumu odtial...

arabeska
11. nov 2018

@barmica to fakt? Lebo podľa toho čo som našla, aj link vysie na to nárok má... Skôr by bolo logické keby som nemala nárok ja a nie ona...

barmica
11. nov 2018

@arabeska pravdupovediac som link vobec nepozerala.., viem ako to funguje v praxi.. robia rozdiely, podla toho ci si pred porodom robila alebo nie..
Neviem ako si na tom ty.. ak si sama robila v zahranici automaticky by si mala dostavat vsetko odtial..ale samozrejme zalezi kedy si tam pracovala..

malinajahoda
11. nov 2018

@arabeska vieš čo mi na úrade povedali? Ze ak môj muž robí v DE a ja tu nemám TPP, tak máme všetko žiadať v DE. Takže asi tak.

malinajahoda
11. nov 2018

@arabeska ja som dlhé roky robila v DE. Ale 9 m pred materskou tu na SK, cize materskú som dostala odtiaľto. Lenže doba určitá a deň pred odchodom na materskú mi pomer skončil. Čiže má automaticky na úrade majú vedenú ako nezamestnanu tu na SK. Ak je to aj autorkin prípad, tu nedostane nič!

arabeska
11. nov 2018

@barmica normálne som tam robila do materskej 🙂 ešte stále som tam zamestnaná, len som na rodičáku.
@malinajahoda baby... Mňa tiež prvý krát obilí, potom som začala hľadať info a aj v tom linku je jasne napísané kto nárok má a kto nie. Dokonca som našla informácie že najskôr treba mať tú schválené aby doplacali zo zahraničia, ale to už si nepamätám či bolo oficiálne na nete, alebo len takto na fóre

malinajahoda
11. nov 2018

@arabeska a kde si akože stále zamestnaná? Ale v mojom prípade neplatí co je na nete. To je mi na 2 veci. Dokonca tu na úrade mi to poslali po nemecky napísané, že nemám nárok!

arabeska
11. nov 2018

@malinajahoda stále mi trvá pracovný pomer v At. Len som na rodičáku...
Zákon hádam platí pre všetkých rovnako, či? Vyplácajú ti to všetko z Nemecka? Lebo autorke zamietli aj tam aj tu...
Z mojej skúsenosti je to o tom zistiť, prísť nadupana info a nedať sa odbiť.

malinajahoda
11. nov 2018

@arabeska tak to preto tebe priznali z dôvodu, že stále si zamestnaná v AT.
Musela som si najať 1 pani, aby mi rodicak poriešila. Takže ten ešte nemám.
Poslednú materskú som dostala v septembri.
Rodinné prídavky nemáme doteraz ešte stále!!!
A to už má dcérka 8,5m.
Takže všetko ťahá manžel.

arabeska
11. nov 2018

@malinajahoda hrozne dlho to trvá. Držím päste aby ti to čo najskôr schválili. Ja len stále nechápem prečo sú s tým také motanice

malinajahoda
11. nov 2018

@arabeska je to katastrofa. Všetko naťahujú.
Ale autorka je tiež asi nezamestnana, takže všetko bude musieť riešiť z AT. Lebo tu jej nedajú nič.
Lenze nechápem, že to zamietaju, keďže jej partner je otcom ich dieťaťa.
To podľa mňa nie je argument, aby jej to neschválili.
Inak ak sa môžem spýtať, koľko je v AT rodinné prídavky?

arabeska
11. nov 2018

@malinajahoda tam je to podľa veku dieťaťa 114 eur je to do 3 rokov plus sú tam ešte bonusi atď
Podľa mňa je to celé na hlavu, lebo logicky by to malo byť naopak. Ľudia čo sú v zahraničí zamestnaní by nemali mať tú nárok a nie naopak.

malinajahoda
11. nov 2018

@arabeska no vidíš ako to tu je. Ja sama som nevedela, že takto dopadnem s rodičákom. Som sama zvedavá ako to dlho potrvá. Myslím, že podobne ako rodinné.

arabeska
11. nov 2018

@malinajahoda v AT sa dlho čaká na prídavky, ale s rodičákom to není také zlé

malinajahoda
11. nov 2018

@arabeska tak u vás je to zas inak. Lebo v DE nepriznaju rodičák skôr ako rodinné.

6mia6
12. nov 2018

@malinajahoda aj v at to tak jr

malinajahoda
12. nov 2018

@6mia6 co aj v AT to tak je? 🤷🤔

6mia6
12. nov 2018

@malinajahoda tiež čakajú ci priznaju rodinné prídavky v AT a až potom pustia rodičak. Rsp. Je to v tomto poradí jednoduchšie a rychlejsie

malinajahoda
12. nov 2018

@6mia6 už si to lepšie napísala 🙂. Nevedela som, že presne takýto istý postup je aj v AT.

6mia6
12. nov 2018

@malinajahoda no bolo malo hodín ráno 😉

malinajahoda
12. nov 2018

@6mia6 aha, lebo som si už nevedela zmysliet o com som vlastne písala včera. Tiež som bola asi ešte mimo 🤦🙈😂.