Prerušenie rodičovskej dovolenky, PN a ďalšia materská

8. máj 2023

Zdravím, mala by som taku otázku. Manzel nastupuje na matersku so starším dieťaťom s ktorým som na rodičovskej dovolenke. Som opäť tehotná, mozem prerušiť rodičovskú dovolenku a ist na PN? (rizikové teh.) budem mat nárok na nemoc. davku a následne matersku? pracovný pomer mi trvá. Dakujem

e1i
8. máj 2023

Musis sa vratit do prace alebo cerpat den dovolenky aby sa obnovilo NP. Ale nebudes mat tym padom narok na retazovu matersku.

autor
8. máj 2023

@e1i to znamená ze by potom bola moja materská minimálna?

autor
8. máj 2023

este dodám, ze nástup na ďalšiu materskú bude este pred dovŕšením 3 roku staršieho dieťaťa. z čoho by sa teda vypočítala materská a PN keby som na jeden den nastúpila do prace a následne išla na rizikové?

e1i
9. máj 2023

Z tvojho terajsieho platu ktory budes mat ked nastupis. Tym ze sa vratis do prace uz nemas garantovane ze musis mat aspon taki matersku ako si mala keby si tahala retazovo. Kamoska sa medzi dvomi MD,ktore mala v priebehu roka,vratila na 7 dni do prace a zaklad pre vypocet jej dali o 1e nizsi co jej robilo -30€ mesacne oproti jej predoslej materskej

vojkri
9. máj 2023

@e1i ale vznikne narok na matersku ak nebude retazova? Nemusi byt podmienka poistenia urcity pocet dni? Pytam sa mozno nie…

alenah31
9. máj 2023

@vojkri nie nemusí - jej PP trvá čiže sa počítajú aj dni na RD hoci je NP počas RD prerušené. @autorka je jedno, že sa druhé dieťa narodí kým prvé dovŕši tri roky. O tzv. reťazové materské ide ak medzi prvou MD-RD a nástupom na druhú MD nebolo žiadne prerušenie s iným VZ - a to u teba bude, ukončíš RD - "nastúpiš" do práce a následne na PN až do nástupu na MD. Zamestnávateľ ti nahlási "pravdepodobný príjem" a tam nemusí počítať s ničím iným ako tvojou základnou mzdou uvedenou v PZ (bez príplatkov, pohyblivých zložiek viazaných na výkon atď.). Čiže áno - materské pri druhom dieťati môže byť vyššie, AEL aj nižšie. A nezabudni - keďže ti PP trvá - od ukončeného 13tt máš nárok aj na tehotenský príspevok.

autor
9. máj 2023

@alenah31 dakujem za odpoved. takze keby som nastúpila 1.7. na jeden den do prace s tym ze idem hned na pn a 1.11. idem na materskú tak sa mi bude počítať ten jeden den? uz predošlá materská bola z PVZ nakoľko toto je moje 4 teh. reťazove.

alenah31
9. máj 2023

nie z toho jedného dňa...ale z predpokl. príjmu, ktorý by si dosiahla keby si pracovala. A ešte raz - ak to spravíš ako píšeš - nepôjde o reťazové materské.

maciatkolulu
9. máj 2023

Ja len taka otázka to sa fakt dá na sk žiť z materskej na ktorej sedí otec a z PN, na ktorú sa dostane mamička, lebo už vie ze ide o rizikové? To je ale potom super, takéto možnosti na tom ružovo západe nie sú.
Inak zamestnávatelia sa musia triasť od radosti a opätovnej chuti zamestnávať mapfe ženy, ktoré vypadnú na 6 a viac rokov.... Samozrejme Teen ak tým 3 rokom za rátať aj 8mesiacov minimálne PN... Tak super.

alenah31
9. máj 2023

@maciatkolulu ona bude spolu s nemocenským počas PN poberať aj tehotenské. A ak bude otec popri MD aj pracovať (iná zmluva, dohoda, SZČO) - finančne strádať určite nebudú.

autor
9. máj 2023

@alenah31 nepôjde o retazove materské ale bude sa vypočítavať z PVZ ktorý určí zamestnávateľ za predošlý rok, kedy som bola na rodičovskej, nie?

alenah31
9. máj 2023

nie - keďže nastúpiš do zamestnania, aby si mohla na PN a bolo ti aj vyplácané nemocenské. VZ pre materské bude kľudne o dosť nižšie. Nič spätne keď si bola na RD do výpočtu nevstupuje.

autor
9. máj 2023

@alenah31 dakujem, u mna bude rozhodujúce obdobie rok 2022 , čiže by som mala mat taku materskú ako by som zarobila v danom mesiaci. aspon tak som to pochopila z toho co som sa dočítala aj na sociálnej.

autor
9. máj 2023

a este by som sa chcela opýtať, keby som na tu PN nešla, ostala by som v práci na rodičovskej,bez príspevku, musim si platiť sama zdravotne? alebo je možnosť nahlásiť seba ako osobu starajúci o dieťa do 6r. ( s 5 ročným, do škôlky nechodí) bude mi potom platiť zdravotne stat?

alenah31
9. máj 2023

Mozes sa prihlasit na toho 5 rocneho tak ako pises. A okrem zdr. poistenia za teba tym padom bude stat platit aj dochodkove a invalidne poistenie do SP.

kukikuk33
19. júl 2024

Dobrý deň, som v podobnej situácii ako autor, ale s tým že zdravotný stav sa mi zlepšil a doktorka mi plánuje ukončiť PN cca mesiac pred nástupom na materskú. Aj v mojom prípade záleží od firmy/ekonoma aký mi uvedie predpokladaný plat? Alebo nastala nejaká ďalšia, ina situácia a moja materská bude minimálna pripadne priemerná?
Tiež by som sa chcela opýtať, či po nahlásení prace schopnosti mojou Dr. treba niečo nahlasovať, ukončovať aj niekde inde? Myslím zo strany firmy/ekonoma. Aktuálne poberám súbežne aj RD aj PN.
@alenah31 prepáčte že Vás označujem, ale možno mi budete vedieť poradiť.