Mamicky, ktore mi viete poradit tak budem moc vdacna.
3.3.2013 som prerusila rodicovsku dovolenku a nastupila do prace na povodne miesto. Maly ma 1,5 roka cize rodicovsku nemam vycerpanu.
Potrebujem vediet ako by to bolo, keby som sa napr. buduci rok 2014 vratila opat na rodicovsku dovolenku a nahodou by som otehotnela. Mala by som narok na matersku alebo iba na rodicovsky prispevok na druhe dieta?
@zalka a este prosim ta keby som na matersku nastupila v roku 2015 napr januar. tak MD sa vypocitava z prijmu za predchadzajuci kalendarny rok teda 2014. A ja by som v tom roku 2014 robila napr iba 3 mesiace tak potom z coho presne ta to bude pocitat? Lebo ani 2013 by som neodpracovala vsetkych 12 mesiacov ale teda iba nejakych 9.
ja som na rodicovskej druhy rok a som tehu, cize rovno prejdem na MD, uz som sa informovala, ze kedze som stale zamestnana, tak mi zamestnavatel musi potvrdit aj papier na MD a aj vypisat papier o predpokladanom prijme za rok 2012 a uz som sa bola s nim dohodnut, ze co a ako...... 😎
@sharlly pre stat si a budes stale zamestnana takze narok na MD bude! 😀
@sharlly ako vlastne prerusenie rodicaku? vsak ak sa aj vratis do roboty alebo zacnes pracovat v inej, tak by ti rodicak mali normalne vyplacat do 3 rokov dietata bez ohladu, ci pracujes alebo nie, akurat, ze potom na dalsie MD budes mat realny a nie predpokladany prijem....
ja som sa tiez bala, ze teda nebudem mat narok na MD, bo je to pre nas neplanovane tehu a tiez som zostala milo prekvapena, ze budem mat narok a este bol zamestnavatel prijemny a ochotny mi tam aj nieco prihodit, aby som mala "lepsiu" matersku :D :D
@sharlly mne bolo v soc. postovni povedané: hocijaká praca aj na rodičovskej dovolenke sa ráta do príjmu nasledujúcej materskej...to znamená ak si robila hoc aj na brigátu a mala smiešnych 100e - bude sa ti rátať materské minimálne, teda neviem čo sa oplatí viac, zostat doma nerobiť nič a dalšiu materskú mat podla starého príjmu, ale ist do roboty zarobiť viac penazí aby bola slušná ( nie minimálna ) materská....takže baby pozor na brigády počas rodičovskej ak plánujete ďalšie bábo 🙂 😉
@2danculik to si zrejme zle pochopila to čo ti hovorili na sociálnej poisťovni alebo ťa sprosto oklamali.
Ak má niekto zamestnanie a je na MD a RD, a nájde si iné zamestnanie ... a otehotnie ...
tak dostane MD z prvého zamestnania ... a ak z 2 zamestnania získa 270 dní poistenia tak dostane MD aj z 2 zamestnania ... čiže čo sa týka MD je výhodné mať aj iné zamestnanie ...
Ale na to potom doplácajú babenky po skončení RD ak ich prepustia ... potom je ich podpora naozaj počítaná z toho 2 zamestnania ... z prvého tým pádom na podporu v nezamestnanosti nárok nie je. Lebo je VZ z 2 zamestnania ..
@neposedna dobry den, mozem poprosit info? Ak vas zamestnavatel ma poslat predpokladany prijem, moze ho len tak navysit z minimalky na maximalku? Pred prvou materskou som pracovala len mesiac u jedneho zamestavatela, kde mam odpracovany 1 mesiac za minimalnu mzdu ale trvaly pracovny pomer..teraz som zostala tehotna, druhe dieta sa mi narodi skor ako prve dovrsi 3 roky..co mam robit aby som nedostala len minimalku?
Dobry den. Mne zamestbavatel navysil. Ak Vam to vie spravit a odovodnit to pripadnym zvysenim platu kebyze pracujete dalej... zalezi ako sa dohodnete so zamestnavatelom. Ci vam vobec bude ochotny napisat vyssi plat. A otazne je ci vam budu matersku vyplacat podla predpokladanej mzdy. Bola ste pred prvou materskou zamestnana vkuse 2 roky?
@janka_alusicova vyssie som pisala
Baby dakujem, mam narok na matersku a budu mi ju pocitat z pravdepodobneho VZ..nakolko idem z rodicovskej na dalsiu matersku a v rozhodujucom obdobi nemam ziadny prijem, kedze som poberala RP, som vyninkou, ktorej sa netyka max. PDVZ co je teraz cca 14€..mam u tohoto zamestnavatela odrobeny necely mesiac pred prvvou materskou, nie je tam ani mininalka, kedze som ostala PN..nechcem to moc silit, maximalku urcite nie, to len tak nikto nezarobi, ale takych 1200€ hruba mzda nebude az taka zle 😉 mam vysoku skolu, robim mzdy, ucto, fakturacie, reklamy a vsetko potrebne pre sukromneho stolara..odvovodnenie zvysenia mzdy je podla mna jednoduche..porobila som si kurzy, nejake skolenia pocas MD a RD..a dalej tam pokracovat po druhej materskej nebudem, pretoze by som musela dochadzat autobusom a pri dvoch detoch to nepojde, kedze partner robi od skoreho rana do neskoreho vecera a budem na obe deti sama..
@sharlly samozrejme mala by si nárok na MD ...