Prerušenie rodičovského a otcovská

20. jún 2024

Dobry den, od novembra by som mala nastupit po materskej na rodičovskú dovolenku.
Manžel by chcel nastúpit a poberať otcovske zo sociálky.
Rozumiem tomu spravne, ze v tom pripade ja strácam nárok na rodicak z upsvar? Ako budem potom vedená? Ako dobrovoľne nezamestnaná? Pokiaľ.teda sa o dieťa budem starať dalej doma ja.
Platím si potom asi aj odvody. Kolko to vychádza?
Ano, pôjdem sa informovať, len zbežne sinto zisťujem. Na stranke sociálky a upsvar je to peklo najist to zrozumiteľne.
Dakujem

lilinka88
20. jún 2024

Pokiaľ si zamestnaná, môžeš byť na RD.
Pokiaľ PP skončil, ak spĺňaš podmienky, do 2 rokov od ukončenia PP sa môžeš evidovať na úrade práce a poberať dávku v nezamestnanosti.
Pokiaľ nemáš nárok na dávku v nezamestnanosti, môžeš sa evidovať na úrade práce, ale treba počítať s tým,že si uchádzač o zamestnanie a treba si hľadať prácu.
Alebo sa evidovať iba na zdravotnej poisťovni - buď ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov (ak máte ešte jedno dieťa do 6 rokov mimo toho, s ktorým bude manžel na rodičovskej dovolenke), vtedy neplatis nič, ale dieťa môže byť v škôlke max 4 hodiny.
Alebo sa prihlásiť na zdravotnej poisťovni ako samoplatca, to je tento rok cca 100€/mesačne.