Chcem len vedieť, či vám to uznali a aký papier čo konktrétne ste mali napisané na tom zo socialnej poistovne, ktorý ste odniesli na urad prace, social....lebo mne tvrdia, že manžel ma narok na matersku a nemôže poberať rodičovsky, čomu nechápem kedže malý ma 2.5 roka
@lucenka911 maju pravdu. mal by si poziadat najskôr o materske 🙂 hlavne ak naozaj ostava s dietatom doma
@lucenka911 ahoj, vybavovala som to akurát dnes. Museli sme ísť na sociálnu posťovňu, kde nám na počkanie vydali potvrdenie, že si manžel neuplatňuje nárok na materské. Toto potvrdenie sme priložili k manželovej žiadosti o RP. Podľa mňa muž nemusí poberať materské, ak oň nepožiada. A samozrejme, že oň nepožiada, ak je zamestnaný. Úradu práce by malo stačiť toto potvrdenie zo SP.
@lucenka911 Ak ides ty do prace a on by bol s dietatom doma a bol zamestnany, tak sa mu vyplati vybavit si matersku davku (co je 65% z jeho hrubeho platu, ak sa nemylim). Ak nebol zamestnany, tak potom rodicovsky prispevok.
@lucenka911 ozaj záleží, či bol poistený v nezamestnanosti aspon 270dní v období 2roky pred začiatkom starostlivosti o dieťa a tiež či toto poistenie trvá, trvalo aspon 7dní pred požiadaním o materské. Ak nárok na mateské nemá alebo nebude on žiadať (lebo pokračuje v práci, tj. bude mať príjem ako zamestnanec), tak poberá rodič.príspevok.
Ale on praveze nechce matersku ja chcem len ten rodicak prepisat a volala som na socialku tam mi povedali, ze mi papier daju ze si neuplatnuje, ale na upsvr povedali ze musi mat papier, že nema narok
@lucenka911 daj si zavolat vedúceho oddelenia, s nimi je niekedy ťažká dohoda 😖
Tu je vyjadrenie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Bratislava k prípadu ako je tvoj:
Dobrý deň,
klient ukončil živnosť 31.12,2012 a zamestnankyňa bola ešte na RD. Keďže prevádzka zanikla, bol skončený prac.pomer dohodou aj s touto zamestnankyňou.Na UP chcela prepísať rod.príspevok na manžela, aby sama mohla poberať dávku v nezamestnanosti. Na UP v Prievidzi tvrdia, že manžel nemá nárok na rod. príspevok, lebo ako iný poistenec má znovu nárok na materské (manželka vyčerpala riadnu materskú pred a po narodení dieťaťa). Dieťa má viac ako 2 roky.
Manžel splňa podmienky nároku na výplatu materského, ale zdá sa mi úplne nelogické, aby na to isté dieťa, ak manželia žijú v spoločnej domácnosti, bolo materské, ktoré je podstatne vyššie ako rod.príspevok - vyplácané nie 34 týždňov, ale 68.
Má manžel zamestnankyne nárok na rod.príspevok alebo materské ?
ODPOVED:
Rozhodovanie o materskom je v kompetencii socialnej poistovne, kde si poistenec uplatnuje ziadost na materske.
V uvedenom pripade matka pocas zakonnej doby poberala materske, nasledne poziadala o rodicovsky prispevok (RP) a ten poberala do dvoch rokov veku dietata. V sucasnosti otec dietata ziada o RP.
Ak otec dietata pocas poberania RP bude vykonavat akukolvek zarobkovu cinnost, postacuje ak platitel RP bude mat v ziadosti o RP vyhlasenie otca dietata, ze do troch rokov veku dietata si neuplatni narok na materske. Narok na materske nevznika ziadatelovi, ktory pocas poberania RP vykonava zarobkovu cinnost alebo je nezamestnany evidovany na urade prace, socialnych veci a rodiny.
Zo zakona o socialnom poisteni do troch rokov veku dietata vznika narok na materske za predpokladu splnenia podmienok matke dietata aj otcovi dietata.
Pokial otec dietata vykonava zarobkovu cinnost a zamestnavatela poziada o rodicovsku dovolenku, v takom pripade je povinny si uplatnit narok na materske. Podla rozhodnutia socialnej poistovne o materskom, platitel RP bude konat vo veci ziadosti o RP.
S pozdravom
Mgr. Jana Kovárová
metodik
odboru štátnych sociálnych dávok
Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny Bratislava
tel. 02/20 455 814
fax 02/20 455 551
e-mail: Jana.Kovarova@upsvr.gov.sk
takže dievčatá
@vanda81
@lucenka911
@gapa
@hajajanka
@majusqa77 takže dievčatá v konečnom dôsledku môžem prepísať RP na manžela ak on bude pracovať a nikdy nebral a ani nežiadal o materskú a ja súčasne pôjdem na dávku v nezamestnanosti?
@maskalinka áno môžeš. presne ako píšeš, rodičovský príspevok bude poberať manžel a ty dávku v nezamestnanosti.
@maskalinka vidíš ako to každý inak vraví, tak ako včera som ti poslala čo mne napríklad odpisali, dokonca ked je manžel živnostnik môže isť na matersku a nemusí platiť odvody, a mne povedali, že musí mať nulový príjem ale každopádne budem rada keď vyhovujú aj tebe aj mne 🙂
@majusqa77 ako niekto zistí či s tym dieťaťom je otec, matka, babka suseda..?
ahojte, my sme to mali presne takto isto a všetko išlo, dala som výpoveď s jednej práce po materskej a vybrala si pekne podporu odvtedy do teraz poberal rodičovský priateľ, ktorý je otcom a pracuje samozrejme, ja pracujem tiež ale neriešili sme to nazad, ja som to vybavila za 5minút odhlásila a on prihlásil mesiac to meškalo lebo samozrejme kým sa spoja sociálka v jednom meste s druhým mestom lebo nemáme ešte spoločné bydlisko ale tak všetko hladko :D
Kocky, moj manzel je zivnostnik a od decembra pobera matersku na najmladsiu dceru....ja som musela pozastavit rodicovsku a on tym datumom nastupil na matersku....mna zamestnal v zivnosti na dohodu kvoli odvodom, on taktiez stale pracuje a vsetko mu schvalili....ked sme sa na to boli pytat na UPSVAR a SP, tak nam dali infosky, vsetko vybavili ALE, zaradili nas do interneho zoznamu "spekulantov" /to nam mimo kancelarie povedala tetuska/ , comu nechapem, ked vlastne vyuzivame len to, co nam zakon dovoluje a je to povolene.....
@lucenka911
@katren
v prvom rade je potrebnné si ujasniť či ide o materské zo SP alebo o rodičovnský príspevok z ÚPSVR
na materské má nárok každá osoba ktorá si platila min. 270 dní nemocenské poistenie - nemôže za toto obdobie pracovať, tuším 34 - 38 týždňov
na rodičovský má nárok len jeden rodič, len na jedno dieťa od narodenia do troch rokov , pri nepriaznivom do 6 rokov, pričom môže pracovať
Ja som to tak pochopila ze ten ktompracoval v poslednych dvoch rokoch a platil nemocenske, odvody atd ma narok na materske ja sdom materske pre manzela nechcela ale oni mi nechceli dat z sp ten papier kde by bolo napisane, ze nema narok ked ma
@vanda81 toto vyjadrenie je správne najprv si musí požiadať o materské a následne môže požiadať o rodičovský, na jedno dieťa májú nárok obidvaja rodičia , pri otcovi však musí zamestnávateľ súhlasiť
@lucenka911 a manžel nemôže ísť na materskú?
@kristinaanna ci ako to je ako tyo ze niekto pracujuci musi mat materske, lebo inak neprepisu rodicak a niekto nie v pohode prepisdu rodficak, zalezi to od uradniciek ci od koho
Moze len ja som nechcela lebo mi bolo na zaciatku povedqne, ze nemoze pracovat a on je zivnostnik
Ale v jednej poradni mi bolo povedane, ze moze ja sama neviem aj na ministerstvo do ba som volala, boli zlaty ale tiez velmi nevedeli
@lucenka9 ak je živnostník nemusí pozastavovať ani živnosť, dokonca bude za neho hradené všetky odvody, je to ako pri PN, takže sa mu to oplatí, materské sa vypočíta z odvodov, je hradené zdravotné poistenie, a ak sa prihlási na dôchodkové poistenie tak aj to,
@lucenka911 a potom keď mu materská skončí požiada o rodičovský ak nebude mať dieťa 3 roky 😉
na matersku majú nárok obaja rodičia.
No teraz uz to z tej poradne co som pisala viem ale na SP mi povedali, že nemôže pracovať to je to o čom pišem keby som to bola vedela tak už dávno som na up a žiadam podporu, lebo ja na podpore možem byť len dva mesiace potom už mám prácu ide tu o princíp ako to povedia, že vlastne ani nevedia a ja laik tiež nie, ale dakujem vám dievčatá
Ale o materské nemusí žiadať ak nechce. Stačí dať potvrdenie, zo sp že si neuplatnuje nárok na materské a cestné vyhlásenie, že si ho do troch rokov dieťaťa neuplatní, ani nepožiada zamestnávateľa o md.
Áno, ale mne bolo povedané, že musí tam byť napísané, že nemá narok nie že si neuplatnuje no uvidime ake rozhodnutia mi pridu
@lucenka911 ak je živnostník, nemusí mať nulový príjem aby mohol poberať materské. Môže mať príjem. Ono ti to odpísali z upsvar a oni nemusia vedieť, čo sa týka odvodov do soc.poistovne, ako to je. Ale zamestnanec nesmie maať príjem z toho zamestnania, z ktorého by materské poberal.
@maskalinka áno, je to ako píšeš.
@lucenka911 http://poradna.sme.sk/c/7306166/pri-jednom-diet...