Prepis rodičovského príspevku na otca

ellinka13
17. dec 2015

Da sa prosim Vas prepisat rodicovsky prispevok na otca, aj ked ma ine bydlisko ako matka ?

ellinka13
autor
26. dec 2015

neexistuju ziadne elektronicke podania k odhlasenia sa z rodicovskeho prispevku? nikto mi nevie poradit?

denisads
29. dec 2015

@ellinka13 proces prepisu je trosku zlozitejsi ako obycajne odhlasenie jedneho rodica a prihlasenie ineho, aspon u nas to tak je, u manzela najprv posudzovali, ci ma narok na materske, okrem toho Soc.poistovna vyzadovala potvrdenie od UPSVAR, ze som skoncila s poberanim RP, plus sme spisovali dohodu medzi rodicmi, ze starostlivost o dieta prebera manzel. Ak je to este aktualne a mas nejake otazky, kludne sa ozvi 🙂

evittam
29. dec 2015

@ellinka13 No, elektronicky určite nie - jedine, že by si mala zaručený elektronický podpis-ale to sa ešte len rozbieha. No a ja som toto vybavovala cca pred 6 rokmi pri staršom synovi a žiaden extrémny problém - odhlásila som seba z poberania RP a prihlásil sa partner - trvalý pobyt nemáme rovnaký a aj deti majú iný ako on a ani nie sme manželia. Ale za tie roky sa možno niečo zmenilo - hlavne nárok muža na MD - čiže si myslím, že ešte stačí potvrdenie zo SP, že nemá nárok na MD a inak by to malo byť o tom istom....Veľa šťastia pri vybavovaní želám. 😉

ellinka13
autor
30. dec 2015

dakujem baby za odpovede

ellinka13
autor
30. dec 2015

to ako zistia, ci ma narok na materske? ved to ma asi kazdy muz, co pracuje nie? ale on nemoze byt doma na materskej. .

denisads
30. dec 2015

@ellinka13 cize chcete prepisat len RP, lebo ty ho dalej nemozes z nejakeho dovodu poberat? rozumiem tomu dobre? a manzel chce poberat RP popri zamestnani.

ellinka13
autor
30. dec 2015

ano

ellinka13
autor
30. dec 2015
denisads
30. dec 2015

@ellinka13 isla by som na vasom mieste na UPSVaR, my sme tam zacinali. u nich sa musis v kazdom pripade ty odhlasit z poberania RP, a manzel nech sa opyta na dalsi postup. My sme mali trochu iny pripad, kedze manzel ostava s dcerou doma, a nechcem ta mylit 🙂

mijo53
30. dec 2015

@ellinka13 Vy sa pôjdete odhlásiť na UPSVR, manžel sa tam prihlási a bude poberať rodičovský príspevok popri zamestnaní. Túto zmenu nahlásite aj na zdravotnej poisťovni, pretože teraz za Vás platí štát zdravotné poistenie. Vy máte 3 možnosti: ak pôjdete do zamestnania budete platiť zdravotné zo mzdy, alebo budete ako samoplatca, alebo sa zaevidujete na úrade práce do evidencie uchádzačov o zamestnanie a potvrdenie o tom predložíte do zdravotnej poisťovne a aj vtedy bude za Vás platiť zdravotné poistenie štát.

elise
30. dec 2015

@ellinka13 kludne mozes nezavisi od matky my snd presuvali. Najskor musel muz na socialnej poistovni poziadst o materske, ja cestne prehlasenie ze ho zverujem do jeho starostlivosti, doniest z uradu praca potvrdenie o pozastaveni a odnati rodicaku, potom cakat rozhodnutie stym zemu materske zamietli s tym a rodnym listom na urad prace poziadat o rodicak.

ellinka13
autor
30. dec 2015

@elise dakujem za odpoved, nahodou nevies na zaklade coho mu zamietnu matersku? staci, ze nechce poberat matersku, pretoze nemoze byt s dietatom doma, snad s tym nebude problem

elise
30. dec 2015

@ellinka13 ked mu nabehne odvod z vyplaty, oni cakaju na prijem z prace. Treba vypisat kladicku ziadodt o materske ale vyplna sa iny prijemca a potvrdzuje mu to zamestnavstel. Zamietnut mozeajked nestiha minimalnu dobu materskej t.j aspon 22 tyzdnov do dovrsenia 3 rokov veku dietata. Ja som ukoncila rodicak 30.9 a manzel ziadal matersku od 1.10 a potom rodixak spatne od 1.10. Prislo namdoplatene.

zuzanamatko
5. jan 2016

@ellinka13 chcela by som sa ta opýtať,ked som prepisala na manzela rp a on pracuje,ci ma povinnost to nahlásiť v praci ,pripadne ci na nejakom urade,ďakujem

salome123
5. jan 2016

@zuzanamatko to by zaujimalo aj mna.

elise
6. jan 2016

@zuzanamatko
@salome123 pride mu z uradu prade rozhodnutie o rodicaku do vlastnych ruk, to treba zaniest zamestnavatelovi. A aj rozhodnutie zo socialnej poistovni o zamietnuti materskej to potom nedie ba urad prace a kopiu zamestnavatelovi. Zamestnavatel orihkasi mansela do zdravotnej poistovni ako poberatela rodicaku.

ellinka13
autor
6. jan 2016

@zuzanamatko neviem, este sme to nestihli poriesit

katka298
24. feb 2017

@elise ahoj, mohla by som Ta poprosiť o radu? Iba by som si chcela ujasniť postupnosť krokov, ktoré musíme vykonať. Som poberatelkou RP a manžel je zamestnaný v klasickom pracovnom pomere. Som so synom doma, ale od 31.3 by mi mal skončiť PP. Od 1.4 by som sa nahlásila na Úrade práce a začala poberať dávku v nezamestnanosti. Zároveň by som rada prepísala rodičovský príspevok na manžela. Na Úrade práve mi dnes povedali, že to nie je možné, pretože má tým pádom manžel nárok na materské. Dá sa nejakým spôsobom vydokladovať, že si manžel tento nárok nebude uplatňovať? Dievčatá, budem Vám každej jednej vďačná za radu 🙂 ďakujem

evittam
24. feb 2017

@katka298 Ano,vyziada si doklad od SP,ze neziada o MD.😉

katka298
24. feb 2017

@evittam ďakujem, presne na toto som sa bola pýtať. P. Na Sociálnej poisťovni nám ho vydá, ale rovno mi povedala, že na Úrade prace to pravdepodobne nebude stačiť. A veru, tiež mám ten pocit. Pani na Úrade so mnou úplne odmietala diskutovať, povedala mi, že mám ostať nezamestnaná a keď mi skončí nárok na RP, potom ísť na Úrad prace. Myslím teda, že toto všetko je moja slobodná voľba, ale vieš: s niektorými ľudmi ťažko diskutovať 😂

evittam
24. feb 2017

@katka298 Pani na UPSVaR povedz nech sa stara sama o seba a svoje mile rady nech si necha pre nesvojpravnych. Ty normalne zrus RP a otec nech on poziada aj s dokladom,ze neziada o MD.

9lf9
24. feb 2017

@katka298 postupu je taky ako napisala @evittam, jemu ziadost o materske zametnu lebo bude dalej vykonavat pracu na zaklade ktorej si bude matersku uplatnovat takze narok nebude mat a to sa dolozi k ziadosti o RP.... aj ked pozeram tak v tvojom pripade uplne kludne staci kedze ma dieta 2r6mes ze doberies RP do 3r ty a poto sa zaevidujes a poziadas o podporu, lebo poziadat o nu musis do roka od vypovede. ale je to mozne riesit aj prvou variantou aj ked je komplikovanejsie a zbytocna

evittam
24. feb 2017

@9lf9 Aj mna to napadlo. Ale mozno im ide o financie.😉

katka298
24. feb 2017

@9lf9 ďakujem pekne .. u nás ta druha varianta nepripadá do úvahy, riešime to takto aj z iných dôvodov. Takze manžel ma požiadať o materské, ktoré mu zamietnu z dôvodu, že je zamestnaný - dobre som pochopila? Toto všetko mame prosím vybavovať k 31.3.2017, kedy zanikne môj pracovný pomer? Ďakujem dievčatá 😃

evittam
24. feb 2017

@katka298 Inak moze ist este aj na MD aj ked je zamestnany a ma narok. Len by nesmel pracovat na tu istu zmluvu,z ktorej by poberal MD.😉

9lf9
24. feb 2017

@katka298 ano zamietnu mu to lebo nebude doma ale bude dalej prac na prac. pomer z ktoreho by mu matersku vyratali. Ano vybavite k 1.4.2017 tvoje odnatie RP na vl. ziadost a ty sa zaevidujes na urad prace do 7 kalend. dni od ukoncenia PP, a ked budete mat doklad o nepriznani materskej pojde si mu zna urad prace podat ziadsot o RP s narokom od 1.4.2017.

katka298
24. feb 2017

@9lf9 ďakujem pekne za pomoc 🙂

elise
24. feb 2017

@katka298 na matersku co je 70% z platu ma narokdo 3 rokov veku drobca musi u neho prejst na socialnej poistovni ziadosy o materske. Poberanie je 28 tyzdnov.on ale v praci sa moze dohodnut na novej zmluve na tej povodnej bude poberat matersku a novu zmluvu moze mat od 1.4, pokracuje dalej v praci a bude brat plat