Ahojte, potrebovala by som poradit. Na starsie dieta poberam predlzeny rodicak zo zdrav.dovodov. v decembri by som mala nastupit na matersku, na ktoru nemam narok, cize by som mala klasicky prejst len na nizsi rodicak. Mozem si vybrat, ktoru davku budem poberat, ci na starsie predlzeny, alebo zatial na nenarodene iba rodicak?
Ak by som mohla zvolit predlzeny, ako co by som bola vedena na socialke? K nastupu datumu mojej "materskej" tych 8tyzdnov pred porodom chcem zrusit aj zivnost.
Rodicak na mladšie ti dajú až po pôrode, dovtedy budeš brať ten predĺžený na staršie.
@lussinka309 dakujem za odpoved. Ano, na starsie mam vyssi. A ked zrusim zivnost k nastupu "na matersku" mozem byt normalne doma?nemusim si platit zdravotku, alebo cokolvek a kedze starsie dieta ma viac ako 3roky.
To nevadí že už malo tri roky. Uznali ti predĺžený rodičovský príspevok takže si poistenec štátu, nemusíš nič platiť.
@lussinka309 este raz dakujem
Mna len zaujala informacia, ze poberas vyssi rodicovsky prispevok, tzn. ze pri starsom dietati si mala narok na matersku? Preco pri mladsom narok nebudes mat? Nemas to retazovo? Ja som poberala predlzeny rodicak zo zdravotnych dovodov, nasledne pocas toho otehotnela a matersku som mala, dokonca aj to tehotenske.
Predpokladám, že na staršie dostávaš vyšší tak kľudne pokračuj v ňom, keď stratíš nárok, potom si požiadaj na mladšie dieťa. Naďalej budeš poistenec štátu, s úradmi riešiť nič nemusíš, až keď budeš chcieť podať žiadosť na mladšie.