Predĺžený rodičovský - rozhodnutie

22. aug 2024

Dobrý deň, do koľkých dní/týždňov vám prišlo rozhodnutie ? Ja už som podala pred dvoma mesiacmi a stále nič . Blíži sa nástup do škôlky a ja neviem , čo a ako ...

4stanka4
22. aug 2024

Ja som podávala minulý rok a netrvalo to ani 3 týždne, tento rok som dávala znova prehodnotenie zdravotného stavu a p. uradnicka mi dala cislo na posudkovu dr. a hovorila ze si mam zavolať po 3 týždňoch a už to bolo spracované. Výsledok viem ale papier domov mi ešte neprisiel

pe_mi
22. aug 2024

Ahoj,zavolaj ,aj mne povedali do telefónu verdikt ,s tým , že papier príde neskôr
My sme ale boli tiež už na prehodnotení stavu po 2 rokoch.
Sú dovolenky a možno len zabudli.
Mne sa ospravedlnili,že nedopatrením sa na nás zabudlo, poslať nám to.posudkova už napísala správu a oni ju omylom založili ,ako vybavenú.
Zavolaj, 2 mesiace sú už ozaj dlho

autor
22. aug 2024

@4stanka4 ono mi od podania asi dva týždne na to , prišlo že mám doplniť správy od lekárov...čiže posudkový už pozeral na moju žiadosť...myslela som si , že to bude potom rýchle . Pred týždňom som volala na Upsvar a úradníčka mi povedala , že papiere sú ešte u posudkoveho, čiže nevedela nic ...

autor
22. aug 2024

@pe_mi pred týždňom boli papiere stále u lekára

bublinka1426
22. aug 2024

mala si riesit skor.

bublinka1426
22. aug 2024

a sorry dalsia vec, tvoje dieta je prijate do skoky ci nie? alebo tebe sa nechce do prace. lebo zial aj take su. ;)

autor
22. aug 2024

@bublinka1426 ako sorry , ale bez príjmu doma nemôžem ostať, a pre nič za nič som si nežiadala o predĺžený zo Zdravotných dôvodov

pe_mi
22. aug 2024

Keď je možnosť dostať ,požiadať o RP , prečo nie?
Ja som bola rok doma a máme predĺžený RP.
Po roku som si prišla zbytočná a išla som do práce, RP poberame stále a dieťa je celodenne v škole.
Ani tak,ani tak.stale niekto frflať bude,treba robiť podľa seba
Na mňa sa tiež pozerali,že načo poberám ,keď ju do škôlky dávam.dcera má hendikep,celoživotná diagnóza,nič to nerozcviči.plus má epilepsiu.
ľudia si klepkali na čelo, či sa nebojím,že aj učiteľkám len stresy narobíme.
My máme takú perfektnú,obyčajnú štátnu škôlku, dcéra je v kolektíve so svojimi a nikdy sme lepšie urobiť nemohli.ale doma som si váľala šunky rok a poberala a čo.
Tým chcem povedať,že furt sa nájdu ľudia ,čo komentovať budú .aj ja okomentujem druhých, čo by nie 😁

jenni_p
22. aug 2024

@pe_mi vies co, ked mas dieta s diagnozou a sunky si si doma valala rok, tak si myslim, ze si to mala zasluzene, ak bola nala v skolke a ty doma a mohla si sa aspon soamatat z narocnej starostlivosti i dieta s z vycerpania. Predpokladam, ze ak ka teda dcera celozivotnu diagnozu a epilepsiu, tak si sa doma nadrela az-az a jeden rok si doma sunky valat je nic oproti tomu, co stvaraju ini ludia, ktorym sa nechce robit cely zivot, flakaju sa po pnkach, zmykaji stat a pod.
Ja som vzdy poctivo robila, ano, idu aj moje peniaze na toto, ale! Viem ja ci nebudem v podobnej situacii niekedy? Neviem a tiez niekedy ofrflem 😂

pe_mi
22. aug 2024

@jenni_p ale šak je to tak,všetci frfleme.ale nech si každý po svojom.ja furt hovorím.ked to štat ponúka,ber.

autor
22. aug 2024

@pe_mi presne tak!🙂

bublinka1426
22. aug 2024

to sa neziada na posledny chvilu.

bublinka1426
22. aug 2024

@pe_mi a na to ze mas postihnute dieta sa az moc smejes.(obrazne)
pocuj mam kamosku co ma paliativnu dceru, viem co to je mat chore dieta.mala dve predosle.
ale tieto veci sa neriesia 2 mesiace pred ukoncenim rodicaku. to cele je to co som chcela napisat.m proste ak je diagnoza tak skor, nech matky nemaju mrle v zadku ,kedy dostanu dalsie peniaze, a podotykam ano ak ma chore dieta, tak opravnene.
zial pediatri v tomto moc neriadia.

pe_mi
22. aug 2024

To je ako s neprispôsobivými občanmi, nie len tmavej pleti..čože by doma nesedeli,keď je to tak nastavené.ked im dajú toľko dávok,že môžu.ze majú na čierno elektriny, žiadne poistky na autá , ale jazdia ..a kopec iného.nech to štát zmení.ja som opakovane žiadala zťp preukaz parkovací a zamietli 2x .a máme hendikep na nohe a nie len na nohe..ale chodí, môže sa presúvať MHD.znela odpoveď.
Veď aj občania vyššie spomínaní sa môžu a predsa majú..a tak si tu frfleme, žijeme 😁
Všetci by sme radšej deti zdravé mali,aby sme žiadať nemuseli .to je jasné

autor
22. aug 2024

@bublinka1426 podávala som to 2 mesiace pred dovŕšením troch rokov, nemyslím si , že to bolo na poslednú chvíľu

bublinka1426
22. aug 2024

je. a vies preco? uz ked tolko studujes maju 60dni na vyjadrenie, tak teraz ta budu mrle zrat

autor
22. aug 2024

@bublinka1426 áno viem ... Presnejšie 30 dní má posudkový lekár a 30 dní má úrad, ale prešlo uz 60 dní a stále je to u posudkoveho a nechápem čo si taká nabrusena....

pe_mi
22. aug 2024

@bublinka1426 a vieš ,to si zvykneš asi na všetko.
Sú veci ,ktoré nezmeniš.ako napr dcerine zdravie.najdeme si v tom čosi na zasmiatie a ideme ďalej. Keby som bola pesimista a počúvala iných, tak sme dodnes doma a to som nechcela.isli sme si za svojim.a stíhame terapie ,aj cvičenie doma.
A sú ooomnoho horšie ,ťažšie diagnózy.takže som pokorná voči tomuto a prakticky ďakujem,že nie sme horšie na tom.aj keď chceli by sme 100perc zdravie,to sa žiaľ už nikdy nezmení a my ideme ďalej

misana84
22. aug 2024

@pe_mi tak keď chodí do škôlky tak načo poberate rodicak??? To rodicak neberú len rodičia, ktorí nemôžu kvôli zdravotnému stavu do prace?

pe_mi
22. aug 2024

@misana84 nie , nepoberajú rodičia,ktorí nemôžu chodiť do práce.
Rodicovsky pokrýva starostlivosť o dieťa,keďže je náročnejšia o dosť finančne ,ako pri zdravom dieťati, plus časté výpadky z práce, keďže OČRky sú almužny.
Pre niečo sa rodičovský predsa dostane, kvôli takým alebo onakym ťažkostiam.je to finančne náročnejšia starostlivosť.preto

bublinka1426
22. aug 2024

@pe_mi oni vsetko natahuju preto je lepsie podat skor plus maju dovolenky

bublinka1426
22. aug 2024

@pe_mi ja sama som sa starala o pani co mala smrtelnu diagnozu, v tomto prispevku pisem o tom ze treba skor podat ziadost

pe_mi
22. aug 2024

@bublinka1426 tak to áno,malo by sa s predstihom
keď nedodržia 60 dňovu lehotu, mala by sa mamina ohlásiť

bublinka1426
22. aug 2024

natahu ju to plus dovolenka

aurora33
22. aug 2024

@pe_mi To by ma veľmi zaujímala tá diagnóza, keď je dieťa v normálnej skolke, ty v práci a máte dvakrát zamietnutú žiadosť o ZŤP preukaz.

30katrusa40
22. aug 2024

Záleží aj od okresu. U nás okres Ilava posúdenie a rozhodnutie trvalo cca 65dni minulý rok. Oni spätne ti to doplatia len čo dovtedy ak nemáš partnera z niečoho žiť musiš.

pe_mi
22. aug 2024

@aurora33 Detska mozgová obrna, zťp ako také máme,kartičku do peňaženky, ale zťp parkovací nie.to sú dva rozdielne preukazy ,ktoré na seba automaticky nenadväzuju , čož som si mylne myslela.

pe_mi
22. aug 2024

Ľudia majú skreslenú predstavu ,že kto má predĺžený rodičak,jeho dieťa musí byť automaticky najhorší možný stav a matka musí byť doma o 24 hod starostlivosti..a samozrejme nie aby do práce chodila ,veď poberá..
Toľko je diagnóz ,na ktoré predĺžený rodičak dostanete a nie sú hneď viditeľné, choré srdce , veľmi častá chorobnosť, detské mozgové obrny.aj tieto deti môžu ísť plnohodnotné do škôlok.. len je finančne náročnejšia ta starostlivosť , preto vymysleli tieto príspevky,tak si to vysvetľujem.
Ľudia sú na to alergickí ,ako si všímam.ze poberať a chodiť do roboty, ono je to úplne iné, ako keď sa staráte o zdravé dieťa.viem porovnať, mám aj zdravé ,aj znevýhodnené.
@aurora33

aurora33
22. aug 2024

@pe_mi aj som myslela že DMO. Máme v rodine. Aj ťažšiu formu aj ľahšiu. Vďaka za info.

autor
23. aug 2024

@pe_mi presne tak , moja dcéra na ktorú si to vybavujem má vrodenú deformitu nôh. Na prvý pohľad si nikto nič nevšimne , ale tu ide o tú zvýšenú starostlivosť, cvičenie, rehabilitácie, ortopedické pomôcky, časté kontroly u lekára. Diagnóza je v tabuľke tak prečo to nevyužiť...