Predĺžený rodičovský príspevok zo zdravotných dôvodov

23. jún 2023

Dobry den, mate prosim skusenosti? Pri akych diagnozach vam ho schvalili a pri akych odmietli? Dakujem

kacena4
23. jún 2023

je to vysoko individualne vsetko zavidi od celkoveho stavu dietata

nikasmile
23. jún 2023

Ked ho už ideš riešiť, tak hádam vieš akú dg má dieťa...inak je to naozaj idividuálne.

andrejka1974
23. jún 2023

Záleží od závažnosti a diagnózy dieťaťa každé sa posudzuje individuálne akú máte diagnozu

autor
23. jún 2023

@nikasmile ma ich bohuzial viac, ale viem o pripade atopickeho ekzemu, kedy prispevok schvaleny bol a o pripade epilepsie z ineho kraja, kedy prispevok schvaleny nebol. Preto by som si rada precitala aj skusenosti inych mamiciek, dufam, ze s tym nemate problem 🙂 takze moje skusenosti, su zatial take, ze nezavisi uplne od stavu dietatka, ale aj od posudkoveho lekara. Preto, by som bola rada, za ine nazory, aby sa mi moja teoria vyvratila, resp. Potvrdila.

matkahelka
23. jún 2023

presne rovnake pripady, ake si uviedla mam v okoli. nas maly sused ma lahku formu atopu, predlzeny rodicak dostala suseda hned na prvy sup rovno do 6 rokov, dcera mala v skolke spoluziacku, s epi zachvatmi, predlzeny rodicak ani po odvolani nebol mamke toho dievcatka schvaleny. vsetko zavisi od posudkoveho lekara a asi od toho, ako sa vyspi. zial.

mogaa
23. jún 2023

ty porovnávaš neporovnateľné.....je rozdiel ak má dieťa epi záchvaty 1-2x ročne a rozdiel ak ich máva často....detto sú deti čo síce epilepsiu majú ale záchvaty už nemávajú.....preto niekde schvália a niekde nie....nie je rozhodujúca len samotná diagnóza ale to čo je v lekárskej správe, teda či ide o ťažký stupeň ochorenia alebo nie.....detto atopický exém...je rozdiel či ho dieťa má len na časti tela teda napr. len na rukách a rozdiel ak po celom tele a má to v stave že sa musí denne natierať.....

nikha2809
23. jún 2023

@mogaa presne tak, syn má napr.schvaleny AJ na atopicky ekzém a teda suma sumárum bol v škôlke od septembra presne 52 dní.Ma to hrozne, po celom tele, čo má kadejaké maste od kožného treba mastit rôznymi 6x denne aby aspoň ako tak sa to zlepšilo.Okrem toho má aj iné, ale keď bol aj konečne zdravý, musel byť doma aby som ho natierala.

nikasmile
23. jún 2023

No ale to je presne ako vsetky spomínajú. Sesternica má schválený ekzém ale poznám aj čo nie. A pritom jej malá ho nemala nejak extra. A áno, záleží aj od posudkového lekára.

autor
23. jún 2023

@mogaa asi na prve pocutie je epilepsia v kazdeho ociach vaznejsia diagnoza ako atopicky ekzem, ale samozrejme ani tu nespochybnujem. A aj ked ma dieta iba dva zachvaty rocne, moze byt ohrozene na zivote, co asi v pripade ekzemu nehrozi, ci?

mogaa
23. jún 2023

ano ale kto ti zaručí že ten záchvat ak ho máva 2x ročne, dostane v škôlke? lebo predpokladám že ak je s ním aj mama na predĺženom RP tak s ním nie je 24hodín denne celý rok....žiaľ, väčšina mamiiček si to robí sama, lebo napriek tomu že má dieťa schválený RP zo zdrav.dôvodov, dajú dieťa do škôlky....a potom k tomu tak aj pristupujú posudkoví lekári....pri atopickom ekzéme kde sa dieťa musí niekoľkokrát denne natierať je jasné že tá mama je s ním aj reálne doma...kdežto ak má dieťa 1-2x za rok epileptický záchvat tak ho mamička dá tak či tak do škôlky...

vero_nika89
23. jún 2023

Ja som žiadala na 2 deti koli atopickemu a neschválili ani jednému,ani po odvolaní.. a to mava syn (5r) pravidelne v stave rozkriabany do krvi na viditeľných miestach ( tvar, krk,ruky) ale aj v rozkroku.. a smola.

ddenisa123
23. jún 2023

Mne schválili, ale dcéra má vrodenú srdcovú vadu - preexitaciu, astmu, plus chronické choroby dýchacích ciest. Ekzém do úvahy nebrali vôbec.

lucia147852
23. jún 2023

Nedostatočne podchytený atopicky ekzem vedie k astme, takze áno, môže ohroziť život. Plus dieťa je rozskriabsne do krvi, mokva, zlieza mu koza. Takze atopicky ekzem nemusí byt len tak diagnoza. Všetko závisí od celkového stavu a áno, aj od posudkového lekára a jeho osobného (niekedy odveci) názoru

nikha2809
23. jún 2023

@ddenisa123 sranda, u nás zobrali do úvahy len ekzem.Syn má okrem toho chronicky zápal mandlí a obštrukcne bronchitidy a to posudkova úplne odignorovala

matkahelka
23. jún 2023

@mogaa prosim ta, neprehanaj.80% liecenych deti na atopicky ekzem sa nenatiera ani raz denne, nie to viackrat denne. a ano, mam kamosku sestricku u dermatologicky. strasne, ale ze strasne sa tato diagnoza precenuje. obzvlast v dnesnej dobe, ked je uplnym standardom chodievat k moru, kde po tyzdnom pobyte ma dieta pokoj aj pol roka a kozu ma ako novorodenec. mna nikto, ale ze nikto nepresvedci, ze epi zachvaty, pri ktorych dieta moze v par sekundach zomriet je dg vaznejsia ako nejake flaky na kozi. mojmu malemu susedovi schvalili predlzeny rodicak naraz do 6 rokov, co bola prekvapena aj matka dietata aj ich pediatricka. a to by nikto nepovedal, ze nejaky ekzem vobec ma. nejedava jahody, paradajky a este par veci, 2x rocne idu k moru a dieta nema ziaden ekzem.a ano, suseda, jeho mama chodi normalne do prace, on do skolky. cize to pramalo zavisi od vaznosti diagnozy, vyhradne to zavisi o toho, ktoreho posudkoveho lekara.zial.

marlent
23. jún 2023

Môj syn má astmu, opakovane laryngitidy, a opakovane choroby DC. A neschvalili

luciaaaaa
23. jún 2023

Kedze na toto nanestastie neexistuju ziadne tabulky, tak sa predlzene RP schvaluju len na zaklade znamosti a nazoru jednotlivych lekarov. Ani ked vezmes 2 deti s dvomi uplne identickymi diagnozami zijuce v dvoch krajoch, tak lahko zistis, ze jednemu dietatu schvalili ziadost na prvy sup a druhemu neschvalili ani na odvolanie. Ja presne taky pripad poznam. A co sa tyka ekzemu, mam pocit, ze to je v poslednej dobe sta by smrtelne ochorenie bez ohladu na stupen postihnutia, pretoze kazde dieta, ktore poznam s ekzemom, na kazde mala mamicka schvaleny RP do 6 rokov. A to boli stavy take, ze ziadne skriabanie, ani extra natieranie. pobyt pri mori a bolo po ekzeme. Este aj ku koznej chodili nie preto, ze to vyzadoval stav dietata, ale preto, ze to museli na UPSVaR "dokladovat" kazdy rok. A dieta s astmou, co ho odmietli vziat aj do skolky, lebo sa ucitelky bali tych jeho zachvatov, takemu dietatu predlzeny RP neschvalili ani na odvolanie.

mogaa
24. jún 2023

@matkahelka tak ja mám kamarátku s atopickým ekzémom tá je síce dospelá, ale ten atopický ekzém má v strašnom strave.....ale je pravda že sa natiera len raz za deń, lebo do práce chodiť musí a musí sa aj zvládať starať o domácnosť, takže ani viac času na to by nemala....okrem toho že ju to svrbí, je to skôr estetický ako zdravotný problém....ak ale častejšie natieranie je spôsob liečby kedy sa to dá dostať pod kontrolu, tak prečo nie....môj názor je že ak ostáva žena na RP zo zdrav.dôvovdov dieťaťa ok, ale nemala by pracovať a dieťa teda nie do škôlky.....lebo práve toto je to, čo sa najčastejšie zneužíva...papier znesie veľa a známy lekár napíše čokolvek v kombinácii že sa to schvaluje od stola len na základe lekárskych správ...

zuzulka558
24. jún 2023

@matkahelka ja som mala dcéru ekzematicku natierala sa 3x denne lenže to není len o kremoch a sirupoch ako to robí každý kožný ale nájsť aj problém ja som si alergén nasla sama lebo krém a sirup vie dat každý,, ja som si malú dala dokopy sama a masť som mala presne namiesanu aká bola treba a nie zo SK lebo tu je odpoveď sak gény sak vyrastie,, vysadila som tie ich super sirupy aj krémy a mame pokoj,, do škôlky jeden školský rok nechodila skoro vôbec vracali mi ju domov ze sa skriabe a je krvavá a krémy od Dr mala 2x za deň

ddenisa123
25. jún 2023

@nikha2809 oni vždy berú tie horšie diagnózy do úvahy, asi už to z mojej malej ani nebrali, lebo tam toho bolo veľa aj bez ekzému.

dominikamacakova
25. jún 2023

Nič nedáš za to keď vyskúšaš. Buď ti ho schvália, alebo nie 🤷

nikha2809
25. jún 2023

@zuzulka558 ahoj, môžeš mi kľudne do ip napísať viac?Akú masť?Presne, aj u nás, stále dookola kortikoidy a pod.ja už som zo syna zúfalá

zuzulka558
25. jún 2023

@nikha2809 napísané,, vies každý tu mudruje ale nech si skúsi mat ten človek ekzém alebo mat dieťa ktoré ho ma raz do krvi podarí sa ti to dat dokopy a potom zas to isté,, skriabe sa vkuse také malé viac trpí ako dospelý a sirupy antihistamika tomu nepomáhajú moc,,, ani tie komenty nečítam lebo je to hnus ja som si od žila 4 roky zo skolkarku ekzém, 2 roky otras lebo kortikoidy iné nič nepoznajú, keď som po roku zistila co je to za hnus vlastne už som to na ňu nedala bolo to ešte horšie, čiže doktori si vyrábajú pacientov tot môj názor na liečenie ekzému,

nikha2809
25. jún 2023

@zuzulka558 no ja mám doma presne to isté, čo píšeš ty, je to katastrofa, malý celý krvavý, doskriabany, celé noci sme hore lebo ho niečo svrbí, tak by som chcela vedieť čo zabralo iným.U nás zatiaľ všetko totalne nula bodov, ani strava nepomáha keď hocičo vylúčime, nič...maste ani nehovorím.Odmalicka to má, od bábätka, atopicky ekzém sme nikto v rodine nemali, ako ja mám seboreu a psoriázu, bála som sa že podedi toto, ale zazial nič aj keď prejaviť sa časom kľudne môže.Aj keď psorku ja už viem mať pod kontrolou ale za 17 rokov čo ju mám som si musela len poradiť sama, každý kožný vždy dookola to isté mi dal čo vôbec nepomohlo