Predĺžený rodičovský po podpore v nezamestnanosti

26. jún 2024

Zienky, bola niektora z vas po podpore v nezamestnanosti na predlzenom rodicovskom so zdravotnych dovodov dietata? Lebo ja som momentalne na podpore, a ked mi po pol roku poberania skonci, chcem poziadat o predlzeny rodicak (syncek ma diagnozy). Ale ako mam postupovat, ked vraj vyplacaju aj spatne predlzeny rodicak? A potom by som musela spatne vratit podporu, ktoru mam ovela vyssiu ako je rodicak, keby mi za odbobie podpory spatne vyplatili predlzeny rodicak.

maciatkolulu
26. jún 2024

Jeeeej,aj to sa už dá.... To je dobre,snáď tiež zázračné dieťa vyzdravie nástupom do prvého ročníka a tebe sa podarí nájsť si dobrú prácu po rokoch odsedenych doma. Inak ,ak to je fakt vážne,tak snáď kkntaktuj úrady,lekárov atď. Alebo hľadáš,ako odrbat systém? Sama si totižto odpovedala na to spätne.

autor
26. jún 2024

@maciatkolulu Si cudna. Jasne som napisala, ze syncek ma diagnozy. Som na podpore, aby som bola doma s dietatom. Doktorka mi navrhla, ze si mam poziadat o predlzneny rodicak, kedze mam dieta chore. Preto sa pytam ako si ziadat o rodicak na chore dietatko, aby som potom nemusela vratit podporu. Ale jasne, aj chorobu zavidiet je take bezne tu na MK.

alenah31
26. jún 2024

presne ako píšeš - RP vyplatia spätne, SP si vyžiada vyplatenú dávku v nezamestnanosti vrátiť späť. Nevieš čerpať jedno aj druhé - zasa na druhú stranu chvalabohu. Ešte môžete o ten RP požiadať tak, že žiadateľom bude otec dieťaťa s tým, že po vyčerpaní tvojej podpory on požiada o odňatie RP a ty oň zasa požiadaš.

mircalla
26. jún 2024

@maciatkolulu Uplne suhlasim, slovenska klasika.

autor
26. jún 2024

@alenah31 A neexistuje take, ze ked budem ziadat o predlzeny rodicak po skonceni podpory, a dam datum od kedy ziadam datum, ked uz nebudem poberat podporu? Aby mi nevracali predlzeny rodicak spatne?

mircalla
26. jún 2024

@autor A nie, cudna si ty

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
26. jún 2024

@mircalla Zavidis mi chore dieta? Ja som dala v praci vypoved, kedze mam chore dieta. Preto som s nim na podpore. Ale doktorka mi navrhla poziadat o predlzeny rodicak. Chcem on poziadat po skonceni podpory. Co je na tom divne? Podporu mam vysiu ako je rodicak, preto o podporu nechcem prist. A chcem vediet ako ziadat o rodicak aby mi ho nevracali spatne. Je ubohe otierat si hubu o matku, ktora ma dieta tak chore, ze ani do skolky ist nemoze. Raz sa ti tvoja zloba vrati.

domka222
26. jún 2024

Kriste pane,to fakt niekto "závidí " choré dieťa? Za toho pol roka si môžeš pobehať s dieťaťom odborníkov, keďže správy nemôžu byť viac ako pol roka staré a čakacie doby sú všade dlhé. Na toto sa popýtaj na úrade, či k ďalšiemu dňu od ukončenia poberania podpory si môžeš žiadať o RP.
@mircalla ty by si tiež určite nepoberala podporu,keby si mala na ňu nárok,že?

mircalla
26. jún 2024

@domka222 Tu ma kazda druha predlzeny rodicak...niektore dokonca hladaju diganozy
Pokial mala zdravotne znevyhodnene dieta, tak je zaujimave, ze pracovala. Teraz hlada cesty, ako cerpat obe davky, hoci sa to neda

mondolina
26. jún 2024

prečo si najprv nepoberala predĺžený RP ? bola by si stále zamestnaná a podpora by ťa počkala

autor
26. jún 2024

@mircalla Strasne, ze nevies citat s porozumenim a pises preto totalne nezmysli. Ja som bola s dietatom do 3 rokov na rodicaku. Ale kedze ma diagnozy dala som v praci vypoved a som na podpore. Po podpore idem ziadat o rodicak. Kde som pisala, ze som s dietatom pracovala? Dieta ani do skolky nechodi.

mircalla
26. jún 2024

@autor Ok, chapem. Tak sorry. Ale uz tu je tolko spekulantiek, ze fakto tazko rozoznat. Uz chapem

domka222
26. jún 2024

@mircalla trošku si sa sekla,že?

vevericka124
26. jún 2024

vieš si dať dátum odkedy chceš poberať, a to na tak, že napíšeš na žiadosti o posúdení zdrav. stavu odkedy žiadaš dieťa posúdiť. Plus na žiadosti o RP ty vypisuješ svoj status, jedna z koloniek je že si poberateľ DvN. napíšeš odkedy dokedy a spracovateľ RP vie, že ti nemá dávať RP spätne ale až keď ti skončila podpora. Pozor potom to daj asi od 1 dňa v mesiaci že chceš posúdiť dieťa, keďže RP sa vypláca za celý mesiac aj keď je splnený len jeden deň, aby ti na tom poslednom mesiaci nevznikol súbeh dávok zo SP a UP.
pokiaľ na žiadosti ty vypíšeš, že ho žiadaš posúdiť od prvého v mesaici (nasledujúceho po mesiaci kedy si dobrala podporu) a teda budeš mať dieťa posúdené od prvého dňa v mesiaci, nevzniká tu súbeh a nemusíš vracať podporu

domka222
26. jún 2024

@mondolina inak nad týmto som tiež rozmýšľala, že prečo si nenechala podporu na neskôr a predĺženie mohla vybavovať počas normálneho rodičovského

mircalla
26. jún 2024

@domka222 Prosim ta, takto krajina je krajina spekulantov, ako odrbat stat. Za tym si stojim.

vevericka124
26. jún 2024

@domka222 nárok na podporu jej zaniká do dvoch rokov sa mi zdá, aj tak by to nestihla vyčerpať.

janickacrazy
26. jún 2024

@vevericka124 no ale ved by výpoveď nedávala, bola by stále zamestnaná, takže by dala výpoveď až po skončení predlženého RP, no ale teraz už je to jedno

domka222
26. jún 2024

@vevericka124 však ale keby dala výpoveď, až keď jej úplne skončí predĺžený rodičovský

tehulka2011
26. jún 2024

ved dala vypoved preto, lebo stale plati ten trik po skonceni RD s vycerpanim jedneho dna dovolenky a nasledne sa pobera maximalna podpora, ze mam pravdu autorka?

janickacrazy
26. jún 2024

@tehulka2011 a to po predlženej sa nedá tento trik robiť?

tehulka2011
26. jún 2024

@janickacrazy to neviem presne. Tuto autorka podla toho, co pise, najprv nemala v umysle poberat predlzeny RP, az ked jej to navrhla doktorka, aby o to skusila poziadat, tak o tom zacala rozmyslat.

aurora33
26. jún 2024

Ak máš choré dieťa, prečo si hneď neostala na predĺžením rodicaku?

majlo1234
26. jún 2024

Zeny, mozte sa rozculovat akurat na stat a podmienky, ake su dane pre poberanie socialnych davok. To, ze sa popri ozaj chorych detoch zvezu aj deti s vymyslenymi diagnozami, je vizitka statu. Zbytocne sa navazate do mamiciek tu.

rachel36a
26. jún 2024

Uplne v pohode sa to da...ziadaj si od datumu kedy ti skoncila davka v nezamestnanosti...
Ja som tak tiez bola, lebo by mi prepadol narok na maximalnu davku..ked mal maly tri roky, isla som na UP, vycerpala podporu a potom som poziadala o RP so zdrav.dovodov...

maciatkolulu
26. jún 2024

A čo konkrétne dieťatku je? Ochorel až teraz. To mi je ľúto. Predpokladám,že keď je to tak vazne,tak ťa doktorka vie navigovať. A to ti aká odporučila,obvodná,zaujímavé,že až teraz,keď ti končí podpora.... No dobre. A ver,že nezávidím. Ja som mala reálne CHORE dieťa,operované 5x. A nebrala som nič od štátu,stačilo mi vidieť rodiny,ktoré to vážne potrebovali,by ma hanba fackovala. Je mi to ľúto,že máš tak vážne choré dieťatko. Snáď ho budeš môcť dať neskôr do nejakého zariadenia,aby so sa aspoň trochu medzi ľudí dostala a dieťa sa trošku socializovalo,či? Bude cely deň v škôlke🥳 Vieš,tým ľuďom ,ktorí odrbavaju systém na sopliky,alergie,intolerancie,"sociálne fóbie " a iné poberajú,ja verím,že sa to vráti. Lebo tvrdiť,že mám choré dieťatko a ..... No však vieme😉

aurora33
26. jún 2024

@rachel36a taktiež veľmi zvláštne konanie. Tiež ti dieťa ochorelo až po dobrati podpory?

maciatkolulu
26. jún 2024

@mircalla myslím,že si sa nesekla....

mircalla
26. jún 2024

@maciatkolulu Pokial hej, nemam problem sa ospravedlnit. Ale vieme, ako to na Slovensku chodi a toto znie dost cudne...