Predĺžený rodičovský do 6 rokov dieťaťa v roku 2016

leydy
28. apr 2016

Dobrý deň,
chcem poziadat o predĺženie poberania rodičovského príspevku, vzhľadom na to,že moje dieťa má zdravotné problémy, chcela som sa ale opýtať, v prípade, ak by nám to schválili, či môžem popritom aj pracovať, na dohodu,alebo TPP? a či môže dieťa počas tohto obdobia navštevovať aj MŠ, ak to zdravotný stav dovolí.
Za odpoveď Vám ďakujem 🙂

pupavka123
28. apr 2016

@leydy Ahoj,co tak sa poradit na socialke?na vsetko ti daju odpoved..ja som mala tiez predl.rod.dovolenku do 6 rokov veku dietata,ale bola tam podmienka,ze dieta bude v skolke max.do 12.hodiny poobede,nie dlhsie,musela som podpisat aj cestne prehlasenie-bola to podmienka...neviem ako je to teraz

leydy
autor
28. apr 2016

Dakujem, idem tam zajtra tak som sa chcela spytat co a ako, nech som trosku v obraze.

matrix87
28. apr 2016

co ja viem, tak kamaratka ma predlzeny rodicak a mala chodi do skolky na cely den...

alenah31
28. apr 2016

@leydy stále to platí, pokiaľ máš predĺžený platený RP zo zdrav. dôvodov dieťa môže byť v škôlke umiestnené na max. 4 hodiny denne. Ty pracovať popri tom samozrejme môžeš.

leydy
autor
28. apr 2016

@alenah31 dakujem 🙂 strasne vela diskusii som precitala a bola som z toho bola jelen.

alenah31
28. apr 2016

@leydy záleží aj od škôlky - kľudne môžu vziať aj na celý deň😀 držím palce.

luliu
28. apr 2016

@leydy nie je pravda co vravi
@alenah31 Ak mas predlzeny plateny rodicak mozes pracovat na TPP a dieta moze byt cely den v skolke

petkajanka
28. apr 2016

Ak je prdlzeny zo zdravotnych dôvodov,dieta moze ist do skolky na cely den a ked neplateny,tak len na 4 hodiny. Trochuna hlavu,ale je to tak.

leydy
autor
28. apr 2016

Jeezis a uz sa zase motam, uvidim zajtra na urade co mi povedia, ja len nechcem ked nahodou mi schvalia plateny rodicak a dieta bude v skolke na cely den aby mi po case zaslali, ze nesplnila som podmienku byt s dietatom doma alebo nieco podobne a musela by som peniaze vracat spatne. Na stranke upsvar nic take neni to by tam mali lepsie napisat.

leydy
autor
28. apr 2016

@petkajanka je to na hlavu :D diik

pupavka123
28. apr 2016

@leydy Ja som mala neplatenu predlzenu dovolenku,preto mohlo byz dieta len na 4 h.max.v skolke...pri platenej je to asi inak...preto mi kazali podpisat aj cestne prehlasenie,ze dieta bude v skolke max.na 4 h.ved uvidis,tam ti to vsetko vysvetlia,ale vsetko si spis na papier co potrebujes vediet,taky tahak,lebo teraz si myslis,ze na vsetko si pamatas,ale ked tam prides,tak vsetko zabudnes co si chcela vediet

tinkaro
28. apr 2016

Fyzická osoba starajúca sa o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom

Aké sú podmienky, aby štát tejto osobe platil poistné na dôchodkové poistenie.

Fyzická osoba, ktorá sa riadne stará o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom po dovŕšení 6 rokov jeho veku, najdlhšie do 18 rokov jeho veku, môže byť dôchodkovo poistená ak:

ona aj dieťa majú trvalý pobyt na území Slovenskej republiky,
nie je dôchodkovo poistená ako zamestnanec (ani ako dohodár) alebo SZČO,
nemá priznaný predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok,
nedovŕšila vek potrebný na nárok na starobný dôchodok a ak
podala prihlášku na dôchodkové poistenie z dôvodu tejto starostlivosti.
Upozornenie:
Hlavnou podmienkou pre osobu, ktorá sa stará o dieťa do 6 rokov jeho veku alebo o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom po dovŕšení 6 rokov jeho veku, najdlhšie do 18 rokov jeho veku je splnenie riadnej starostlivosti. Riadna starostlivosť o dieťa na účely dôchodkového poistenia je starostlivosť poskytovaná dieťaťu v záujme všestranného fyzického vývinu a psychického vývinu dieťaťa, najmä primeraná výživa dieťaťa, hygiena dieťaťa, výchova dieťaťa a dodržiavanie preventívnych prehliadok dieťaťa.
Podmienka riadnej starostlivosti na účely dôchodkového poistenia sa považuje za splnenú aj vtedy, ak táto osoba zabezpečuje riadnu starostlivosť o dieťa osobne alebo inou plnoletou fyzickou osobou alebo právnickou osobou (jasle, materská škola, a pod.).

selina.liana
28. apr 2016

Uz moze chodit dieta do skolky cely den uz to neni obmedzene.

tinkaro
28. apr 2016

@selina.liana opytala by som sa v zdravotnej poistovni, mne povolili len 4 hod.

mijo53
28. apr 2016

@alenah31 môže byť dieťa v škôlke na celý deň, teraz som rozprávala s mamičkou, ktorá bola na rodičovskej do 6 rokov so zdravotných dôvodov, najprv nepracovala zdravotnú neplatila, potom pracovala a dieťa v obidvoch prípadoch bolo v škôlke na celý deň

mijo53
28. apr 2016

@selina.liana presne tak, ako píšeš

selina.liana
28. apr 2016

@tinkaro ja som tak bola do minuleho roku a dcera navstevovala skolku cely den

tinkaro
28. apr 2016

To plati iba v socialnej poistovni, zdravotna dovoluje iba 4 hod...

pitik
28. apr 2016

Pri predlzenej RD zo zdravotnych dovodov moze byt dieta v skolke cely den, bolo to inak, ale uz par rokov je to zmenene.

tinkaro
28. apr 2016

Viete co ma najviac stve?, ze deti zo zly zdr.stavom mozes dat do skolky na cely den, este beru peniaze a dieta zdrave moze len na 4. hod.a zadarmo sed doma.. 🙄

tinkaro
28. apr 2016

Clanok pisany roku 2015
Zdravotné poistenie po skončení rodičovského príspevku
Štát za vás môže platiť poistné na zdravotné poistenie aj vtedy, ak vám skončí nárok na rodičovský príspevok (dieťa dovŕši 3 roky), ak sa osobne celodenne a riadne staráte o dieťa vo veku do 6 rokov.
Podmienka osobnej celodennej a riadnej starostlivosti o dieťa je podľa zákona splnená aj vtedy, ak dieťa navštevuje:
jasle, materskú školu - v rozsahu najviac štyri hodiny denne,
zariadenie, v ktorom je umiestnené na základe rozhodnutia súdu, alebo iné obdobné zariadenie - v rozsahu najviac štyri hodiny denne,
liečebno-rehabilitačné zariadenie - pravidelne ambulantne,
alebo je zo zdravotných dôvodov v ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia - najviac tri po sebe nasledujúce kalendárne mesiace.
Zdravotné poistenie a práca rodiča
V prípade, že osoba poberá materské, považuje sa za poistenca štátu, bez ohľadu na to, či má popri materskom ďalší príjem.
Pokiaľ však poberáte rodičovský príspevok alebo ste osoba, ktorá sa celodenne a riadne stará o dieťa do 6 rokov, štát za vás bude platiť poistné na zdravotné poistenie iba vtedy, ak nebudete mať zároveň príjem ako zamestnanec alebo SZČO vyšší ako 15-násobok životného minima. Vyplýva to z § 11 ods. 8 zákona o zdravotnom poistení.

leydy
autor
29. apr 2016

Mile mamicky, akurat som prisla z uradu a mozem poberat predlzny plateny rodicovsky prispevok a dieta moze na cely den do skolky a ja do prace, nie je to nijako obmedzene vraveli. Velmi benevolentne a nelogicke ale tak mi to povedali na upsvare.

tinkaro
29. apr 2016

@leydy chod este na zdravotnu poistovnu pre istotu 😉

leydy
autor
29. apr 2016

Pojdem, dakujem 🙂

mijo53
29. apr 2016

@leydy ja si myslím, že vo vzťahu k zdravotnej poisťovni môže ísť dieťa tiež na celý deň do škôlky keď ne platená predlžená rodičovská dovolenka zo zdravotných dôvodov, ale choď a povedz nám to

gapa
29. apr 2016

@leydy je to tak ako píšeš. Ak si poberatelom RP, nikoho nezaujíma, či dieťa chodí do škôlky alebo nie. Lebo teraz je možné pracovať a poberať RP súbežne. A ono sa nerozlišuje, či poberáš do 3rokov a pracuješ alebo do 6rokov a pracuješ.
Ak ale pracuješ a prekročíš tú hranicu, čo je písaná vyššie za rok (ale neviem ako sa to robí, ak je to časť roka, tomu by som chcela rozumieť, no nerozumiem, ako je to v zákone), tak nebudeš súbežne poistená zdravotne aj ako zamestnanec aj štátom, ale štátom poistená byť nemôžeš. Preto v istých prípadoch si treba dať na to pozor, napr. ak pracujete na dohodu s nepravidelným príjmom. Neviem, čo to tak mzdárky robia, že nahlasujú zdravotné poistenie na konkrétne dni (tj. ak napr. robíte jeden týžden len v pondelok, potom až piatok, další len utorok a štvrtok, tak by to mali takto nahlasovať (ten zákon je dosť desný) a ak by ste neboli zdr.positené štátom z dôvodu prekročenia príjmu, tak by ste museli doplácať tie zvyšné dni, čo nie ste poistená cez tú dohodu s nepravidelným príjmom. Dorátali by to v ročnom zúčtovaní. Preto je dobré sa spýtať, ako je to so zdravotným poistením, ak robíte na dohodu s vyšším príjmom, či ste poistené súvisle, či nie. Tiež je to možné, ak je vyplatené odstupné, myslím, no bohužial sa v tom nevyznám. V takom prípade PREDPOKLADáM , ak ste v danom kalend.roku mala vyplatené len vysoké odstupné, zaplatila vysoký preddavok dane ale nízke zdr.poistenie, tak je možné, že dan vám vrátia ale zdravotné bude treba doplatiť. No berte túto info s rezervou. Rada by som prečítala konkrétny prípad, lebo ozaj bohužial v tom Zákone o zdr.poistení sa nevyznám.

domie321
19. mar 2021

Ahojte chcela by som sa opýtať či neviete náhodou akú lehotu na odpoveď na úrad práce soc. Vecí a rodiny. Dávala som si žiadosť v Novembri 2020 na predĺžený rod. Príspevok do 6 rokov syn je autista do škôlky nechodí pretože mi ho vyradili atď... To je na dlho.... A teraz neviem domov mi neprišlo rozhodnutie čiže neviem či ísť na úrad sa opýtať že čo alebo ešte mám čakať??? Ďakujem