Predlžený rodičovský do 6 rokov

majkabr
7. okt 2024

Ahojte viete mi niekto poradiť, existuje vraj nejaká možnosť predlžený rodičovsky do 6 rokov na dieťa ... Ale nechcem ten zo zdravotnych dôvodov , čo sa platí, Ale taký čo sa neplatí , vraj je taká možnosť , Byť s dieťaťom do 6 rokov doma. A kde sa to vybavuje prosím Vás?

tinalia
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luliu
7. okt 2024

@majkabr to sa nevybavuje, len nahlásis na zdravotnej poisťovni, že si doma s dieťaťom do 6 rokov a ZP za teba bude platiť štát. Dieťa však nesmie byť v škôlke celý deň, len max 4h

aliziana
7. okt 2024

@majkabr ako píše @luliu, na zdravotnej poisťovni, nie na UPSVAR + ak si zamestnaná, musíš si vybaviť so zamestnávateľom, čo ďalej. Už ťa nemusí nechať na rodičovskej dovolenke

majkabr
autor
7. okt 2024

@luliu No a keď mám deti v školke už na celý deň dá sa s tým niečo robiť?

elviku11
7. okt 2024

@majkabr no a keď máš deti v škôlke na celý deň, načo ti je predĺžený neplatený rodičovský? Tam mi úplne uniká zmysel

majkabr
autor
7. okt 2024

pretože bývaju často chore bežné choroby ale proste doktorka mi neuznala , že je to na predlženy rodičak kvoli zdravotnému stavu

januska12323
7. okt 2024

Keď sú v škôlke tak ako sa o ne chceš starať?

katie253
7. okt 2024

@majkabr treba v škôlke požiadať o skrátenie dochádzky z celodennej na 4 hodiny denne.

cookie29
7. okt 2024

nuz ale ved ked su chore, tak bezne detske choroby nie? A teda potom OCR z prace...

majkabr
autor
7. okt 2024

@elviku11 preto
že bývaju často chore bežné choroby ale proste doktorka mi neuznala , že je to na predlženy rodičak kvoli zdravotnému stavu. Proste budem bývať často s nimi doma lebo mám až tri deti doma.

majkabr
autor
7. okt 2024

No OCR z práce a keď to bude často tak vyletím z roboty

earlgrey
7. okt 2024

Ja som takto doma...a dcéra môže byť v škôlke len 4 hodiny....

veronikaszabova
7. okt 2024

@majkabr nie, deti nemozu byt v skolke na cely den. Ked ti na to pridu, doplatis si zdr.poistenie od doby, kedy si sa tak evidovala v zdr.poistovni

elviku11
7. okt 2024

@majkabr aj ja mám tri malé deti, najstaršia má 8 rokov. Keď sú choré, som na očr raz ja, inokedy manžel, medzitým ich dopujem vitamínmi, často sme vonku, aby mali dobrú imunitu. Tak ako to robia všetci. Neboj sa, z práce ťa len tak ľahko nevyhodia len kvôli chorým deťom. A to ani dopredu nevieš, ako časot budú choré.
Radšej mať 55 percent z mzdy z očr ako nulu a byť na úrade práce.
A aj keby ťa, nedajbože, vyhodili z práce kvôli častým očr, tak si proste budeš potom hľadať inú prácu.
Takto to robíme všetky matky, tak je to bežné

ivik4
7. okt 2024

Vsak v skolke zmenis ze budu chodit len na 4hodiny. Ina moznost nieje

majka99999
7. okt 2024

Tak vyletis, pojdes na podporu. Lepsie ako byt na neplatenom. Zamestnavatel ti to miesto nemusi drzat, ked budes doma na neplatenom, ta vyhodi aj tak. 3 deti, tak urcite uz si doma najmenej 3 roky, ak nie aj 5 alebo viac.
Deti na 4 hodiny daj, vsak aky je problem, ak su tak casto chore, ochoreju aj za 4 hodiny.

majkabr
autor
7. okt 2024

@majka99999 A to mi zmenia ak už mali schválené na 8 hodín?

majka99999
7. okt 2024

@majkabr nemyslim, ze by to mal byt problem, ked som obcas zasla pre maleho uz po obede, tak vzdy tam boli nejaki rodicia, niektori tam boli vzdy, takze dieta chodilo na pol dna.

luliu
7. okt 2024

@majkabr v škôlke nahlasis, že budú chodiť na obed domov. Nesmú byť viac ako 4h, lebo budeš musieť zaplatiť ZP spätne

janka_266
7. okt 2024

@majkabr takto, keď ste boli na materskej s 3 deťmi, tak dovolenky ste si nazbierali kopu, takže ak aj budú choré, vezmete si dovolenku. nemáte muža? babky? dedkov? čo by sa s vami prestriedali? pri neplatenom predĺženom rodičáku, Vám miesto aj tak zrejme držať nebudú, radšej by som šla do práce, a skúsila, možno to nebude také zlé ako sa Vám zdá. a predĺžený rodičák zo zdravotných dôvodov nechajte rodičom, ktorí naň majú skutočný dôvod.

majkabr
autor
7. okt 2024

@janka_266 Ja mám tri deti v škôlke na celý deň. Na predlžený rodičák zo zdravotných dôvodov nechcem ísť však som o tom písala. Chcem ísť na ten čo je do 6 rokov neplatený,. Ide o to že ja by som sa rada zamestnala ale už boli doma 5 krát od septembra lebo raz je jeden chorý raz je druhý chorý raz je tretí chorý. Asi tak . Okrem toho som na úrade práce ponúkli mi kurz ktorý som si s polovice zaplatila a s polovice mi naň prispeje úrad práce možno ak mi to schvália. Kurz mi ponúkol urád práce ., A dnes mi došlo že mám ísť na pohovor do práce došlo mi to z UPSVR. Keď som pani volala, že už som prihlásená kurze a je zaplatený tak mi povedala že ju to nezaujíma , Ak odmietnem tak ma vyrazia z úradu práce, Čo mám teraz akože robiť?

janka_266
7. okt 2024

@majkabr v komentoch ste písali, že ste chceli aj ten zo zdr. dôvodov, no ale to je jedno. a to, že pôjdete na pohovor Vám ako bráni ísť na ten kurz? sú tu témy o tom, čo povedať, aby Vás neprijali a zároveň Vás nevyradili z UPSVAR. a z komentov to vyznievalo, že sa máte do práce vrátiť, nie že ju momentálne nemáte. ale aj tak by som deti nechala v škôlke a šla do práce/kurz, a čo tá pomoc rodiny, muža pri chorobách?

majkabr
autor
7. okt 2024

@janka_266 Ja som chcela najprv ten rodičák zo zdravotných dôvodov ale mi ho zamietli .Tak preto píšem v úvode, že chcem teraz ten čo je neplatený len som na rodičovskom. Rodina mi nepomôže . svokra ťažko chorá a moji rodičia bývaju ďaleko. Manžel už tak vyletel z práce že byval s deťmi na OČR aj on aj ja na striedačku.

ns994
7. okt 2024

Tak si na rodičovskom alebo nie ? Lebo teraz pises len som na rodicovskom.... raz pises, ze vyletis z roboty a raz, ze musis ist na pohovor kvoli upsvar, ze ta vyradia. Tak ako to je ?
Inak je to osoba starajuca o dieta do 6 rokov. Vybavuje sa to v zdravotnej poisťovni. Nahlasis, ze sa budes starat o dieta a oni za teba budu platit zdravitne poistenie. Cize zdravotku platit nemusis ale budes doma zadarmo. A dieta moze byt v skolke len 4h tak ako ti pisali baby vyssie

domka222
7. okt 2024

Jemine,tak si na úrade práce, na rodičovskom, či kde vlastne?

januska12323
7. okt 2024

Prepáč ale ak chceš radu dávaj jasné informácie a nie to ťahať z teba ako z chlpatej deky.

ns994
7. okt 2024

Ja som to uz dnes pisala v inej teme. Dalsia autorka, ktora chce pomoc ale nenapise jasne ako to cele je a my jej mame radit,.ked sa v tom nik nevyzna a info davkuje postupne miestp toho aby jasne a zretelne napisala uz na zaciatku,ze co vlastne je vo veci.

majkabr
autor
7. okt 2024

@januska12323 A ešte som sa chcela spýtať , kde to nájdem čo povedať na pohovore aby ma neprijali ale zároveň aby ma nevyhodili s UPSVR.

slavomira236
7. okt 2024

@majkabr na pohovor chod spomen 3male deti a ich chorobnost a nevezmu ta. V skolke to zmenis v pohode na 4hodiny..

slavomira236
7. okt 2024

@majkabr chod do zdravotnej tam podpises tlacivo o syarostlivosti o dieta do 6rokov..vyber si ktore dieta je to na jedno a to daj potom v skolke na 4hodiny