Ahojte mamičky, chcem vás poprosiť o radu a hlavne vaše skúsenosti. Dcérku mi nezobrali do štátnej škôlky nakoľko je novembrová. Do súkromnej škôlky ju dávať nechcem. Zvažujem, že by som s ňou zostala doma ešte rok a od ďalšieho septembra (t. j. 2023) by išla do škôlky. Mám nárok na nejakú finančnú pomoc od štátu? Prípadne ako to funguje s pandemickou očr? Mám na ňu nárok, keď som na predĺženej rodičovskej? Budem vám veľmi vďačná za vaše skúsenosti.
Zial nie, bud byt uplne bez prijmu, prip. dat v praci vypoved a poberat podporu ak splnis podmienky alebo vratit sa do prace a dieta dat docasne do sukromnej skolky.
Môžeš sa prihlásiť do zdravotnej poisťovne ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov štát bude za teba platiť zdravotné poistenie. To je všetko, na čo máš nárok. Štát ti nebude platiť za to, že si sa rozhodla byť doma. Teda predpokladám, že si nezamestnaná.
Nic ti nikdo neda, to by uz nik nepracoval na Slovensku keby sa davaju za vsetko prispevky a hlavne bezdovodne, do roboty a dieta do sukromnej nebud fajnova
@pjana ak si zamestnaná, mesiac pred skončením RD si povinná oznámiť zamestnávateľovi návrat do práce. Ak chceš ostať doma ďalší rok, buď požiadaj zamestnávateľa o neplatené voľno, s čím súhlasiť nemusí a na rok zrejme ani nebude. V takom prípade môžeš dať výpoveď a prihlásiť sa do ZP ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, štát bude za teba platiť zdravotné poistenie, nemôžeš mať popri tom absolútne žiadny príjem. Môžeš po skončení pracovného pomeru ísť aj na úrad práce, budeš mať nárok na 6 mesiacov podpory. Ale pozor, v rámci evidencie na úrade práce si povinná si hľadať prácu, pričom na pohovor ťa môžu poslať aj oni. Ak by si odmietla, vyradia ťa a o podporu prídeš.
@pjana ak bude stale fungovat pandemicka OCR, mozes ist na to.
@melanta ak sa prihlasi do ZP ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, moze sa prihlasit aj do socialnej poistovne ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov a stat jej bude platit socialne poistenie + dokonca aj mesacny prispevok do 2.piliera, ak ho ma
@tehulka2011 o pandemickú očr môžem požiadať až potom keď mi skončí rodičovská dovolenka? Asi nieje možné rodičovskú ukončiť skôr a nabehnúť na pandemickú očr či áno?
@tianna este aj to, ze stat plati len tak zdravotku je velkoryse.
@stanulienkat nielen zdravotku ale aj socialne poistenie a prispevok do 2.piliera 🙂
@tehulka2011 myslim, ked je dobrovolne s dietatom doma po dovrseni 3 rokov. Hadam nie aj socialne.
@stanulienkat praveze ano, do 6 rokov (je tam podmienka ze dieta moze chodit do skolky max. 4 hodiny denne)
@tehulka2011 sociálne sa neplatí, len zdravotka. Je dobrovoľné doma, aj tá zdravotka je veľa
@luliu je to tak ako som pisala, priama osobna skusenost
nemáš nárok na nič.