Predĺžený rodičovský bez zdravotných dôvodov

pjana
12. júl 2022

Ahojte mamičky, chcem vás poprosiť o radu a hlavne vaše skúsenosti. Dcérku mi nezobrali do štátnej škôlky nakoľko je novembrová. Do súkromnej škôlky ju dávať nechcem. Zvažujem, že by som s ňou zostala doma ešte rok a od ďalšieho septembra (t. j. 2023) by išla do škôlky. Mám nárok na nejakú finančnú pomoc od štátu? Prípadne ako to funguje s pandemickou očr? Mám na ňu nárok, keď som na predĺženej rodičovskej? Budem vám veľmi vďačná za vaše skúsenosti.

sasa1310
12. júl 2022

nemáš nárok na nič.

pukina
12. júl 2022

Zial nie, bud byt uplne bez prijmu, prip. dat v praci vypoved a poberat podporu ak splnis podmienky alebo vratit sa do prace a dieta dat docasne do sukromnej skolky.

melanta
12. júl 2022

Môžeš sa prihlásiť do zdravotnej poisťovne ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov štát bude za teba platiť zdravotné poistenie. To je všetko, na čo máš nárok. Štát ti nebude platiť za to, že si sa rozhodla byť doma. Teda predpokladám, že si nezamestnaná.

zuzubb007
12. júl 2022

Nic ti nikdo neda, to by uz nik nepracoval na Slovensku keby sa davaju za vsetko prispevky a hlavne bezdovodne, do roboty a dieta do sukromnej nebud fajnova

nika11103
12. júl 2022

@zuzubb007 ja mám pocit že niektoré ženy majú deti len na to aby nemuseli ísť do roboty 🤦🏻‍♀️

pjana
autor
13. júl 2022

@zuzubb007
@nika11103 také typické, súdite ani nepoznáte dôvod prečo nechcem súkromnú škôlku. Občas si môžete niečo pomyslieť, nemusíte to sem hneď vešať. Chcela som iba osobnú skúsenosť a nie rýpanie...hovorí sa tomu čítanie s porozumením🙂

pjana
autor
13. júl 2022

@melanta som zamestnaná

melanta
13. júl 2022

@pjana ak si zamestnaná, mesiac pred skončením RD si povinná oznámiť zamestnávateľovi návrat do práce. Ak chceš ostať doma ďalší rok, buď požiadaj zamestnávateľa o neplatené voľno, s čím súhlasiť nemusí a na rok zrejme ani nebude. V takom prípade môžeš dať výpoveď a prihlásiť sa do ZP ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, štát bude za teba platiť zdravotné poistenie, nemôžeš mať popri tom absolútne žiadny príjem. Môžeš po skončení pracovného pomeru ísť aj na úrad práce, budeš mať nárok na 6 mesiacov podpory. Ale pozor, v rámci evidencie na úrade práce si povinná si hľadať prácu, pričom na pohovor ťa môžu poslať aj oni. Ak by si odmietla, vyradia ťa a o podporu prídeš.

tehulka2011
13. júl 2022

@pjana ak bude stale fungovat pandemicka OCR, mozes ist na to.
@melanta ak sa prihlasi do ZP ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, moze sa prihlasit aj do socialnej poistovne ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov a stat jej bude platit socialne poistenie + dokonca aj mesacny prispevok do 2.piliera, ak ho ma

zuzubb007
13. júl 2022

@pjana a preco teda nechces sukromnu skolku, okrem toho, ze sa plati??? Vsak napisem konkretne nie iba ciastkove info potom sa cudujes na rady

melanta
13. júl 2022

@zuzubb007 ale veď to nie je podstatné, prečo nechce súkromnú škôlku. Pre odpoveď na jej otázku vôbec nie je vôbec podstatné vedieť, prečo súkromná škôlka nie.

pjana
autor
13. júl 2022

@zuzubb007 napísala som všetky potrebné info. Práve pre také osoby ako si ty, nechcem tu rozoberať dôvody, pre ktoré nechcem súkromnú škôlku. Téma by sa uberala iným smerom.

pjana
autor
13. júl 2022

@melanta Dakujem🙂 Tvoje info mi pomohli a verím že pomôžu aj iným, ktorý riešia podobný problém.

pjana
autor
13. júl 2022

@tehulka2011 o pandemickú očr môžem požiadať až potom keď mi skončí rodičovská dovolenka? Asi nieje možné rodičovskú ukončiť skôr a nabehnúť na pandemickú očr či áno?

luliu
13. júl 2022

@pjana nie je to možné, máš nárok na RP, o OCR môžeš požiadať až potom, samozrejme treba papier,že si dala prihlášku do škôlky a dieťa ti neprijali

tianna
13. júl 2022

@pjana nemáš nárok na nič, len na platenie zdravotky štátom ak sa nahlásiš ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov

tianna
13. júl 2022

@zuzubb007 veď to je snáď jedno, nie? A celkovo súkromné škôlky nie sú absolútne pre bežných ľudí s obyčajným platom lebo dávať pomaly jeden celý príjem na škôlku je podľa mňa absolútne choré. To môže radšej ostať doma s dieťaťom matka alebo teda otec ak má nižší príjem ten.

stanulienkat
13. júl 2022

@tianna este aj to, ze stat plati len tak zdravotku je velkoryse.

pjana
autor
13. júl 2022

@luliu ako to prosím myslíš? keď mám papier o tom, že dieťa mi neprijali do škôlky môžem požiadať o očr? či si to myslela len v prípade pandemickej očr?

luliu
13. júl 2022

@pjana pandemicku OCR po dovŕšení 3 rokov dieťaťa

tehulka2011
13. júl 2022

@stanulienkat nielen zdravotku ale aj socialne poistenie a prispevok do 2.piliera 🙂

stanulienkat
13. júl 2022

@tehulka2011 myslim, ked je dobrovolne s dietatom doma po dovrseni 3 rokov. Hadam nie aj socialne.

tehulka2011
13. júl 2022

@stanulienkat praveze ano, do 6 rokov (je tam podmienka ze dieta moze chodit do skolky max. 4 hodiny denne)

luliu
13. júl 2022

@tehulka2011 sociálne sa neplatí, len zdravotka. Je dobrovoľné doma, aj tá zdravotka je veľa

tehulka2011
13. júl 2022

@luliu je to tak ako som pisala, priama osobna skusenost