Predĺžený rodičovský a škôlka

22. aug 2022

Ahojte. Keďže na jar mal syn 3 roky a nevzali mi ho do škôlky tak som s ním ostala doma a momentálne som vedená ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov (neplatený, predĺžený rodičovský). Od septembra nastupuje do škôlky ale rada by som ho dala od začiatku normálne na celý deň. Aj tak pravdepodobne nastupim od októbra do práce. Viem, že kym som vedená ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, tak dieťa môže byť v školke max. 4 hodiny. Ak budem vedená na úrade práce, môže byť celý deň.
Moja otázka znie, kedy je potrebné sa ísť evidovať na UP? Mozem to ísť vybaviť v prvý školský deň? Dieťa odveziem do škôlky, ostane tam normálne celý deň a ja pojdem na úrad sa zaevidovať od daneho dňa? Alebo to mam radšej riešiť skôr a ist sa na urad evidovať s tym, aby evidencia platila od prvého školského dňa? 🙏 Mám aj nejakú inú možnosť, aby mohol byť celý deň v školke okrem tej, že sa evidujem na UP alebo budem dobrovoľne nezamestnaná a platila by som si sama poistné? Už zrejme žiadna iná možnosť nie je však? 😁

natalienka12
23. aug 2022

Ist sa evidovať tak, aby ta zaradili do evidencie od 1.9., vybavis to 2.9. To je piatok, pracovny den. Skolka pokial viem zacina az 5.9. v pondelok. A ina moznost nie je. Nemozes využívať vyhodu, ze stat za teba bude platit odvody na ZP a este aj dieta bude v skolke cely den. Podmienkou platenia odvodov štátom je, ze sa osobne a celodenné o dieta staras a nie ho das do skolky. Skolka je pre deti zamestnaných matiek alebo uchadzaciek o zamestnanie.