Predĺžený platený rodičovský príspevok

5. sep 2024

Ahojte baby, vy tu viete všetko, tak sa chcem podariť 😃 je možné požiadať o predĺžený platený rodičovský príspevok ak mi dieťa nezobrali do škôlky? Žiadosť som dávala k mesiacu, kedy bude mať tri roky (máj 2025). Viem, ze platený rodičovský príspevok sa priznáva len zo zdravotných dôvodov dieťaťa, ale zachytila som aj to, že by to malo byt možné aj keď dieťa nezoberú do škôlky. Od septembra 2025 by mi dieťa už do škôlky museli zobrať a následne by som išla do práce. Ale problém sú práve tie 4 mesiace. Nemám kde deti nechať cez prázdniny, ex o ne nemá záujem. Súkromné škôlky a letné tábory nepripadaju do úvahy, na to nemám financie.
Ďakujem za rady.

matullienka
5. sep 2024

Nie na tie 4 mesiace nárok nemáš. Mala by si až od 09/2025 akoby dieťa neprijali do spádovej MŠ

janka_266
5. sep 2024

prečo by ho museli vziať od septembra 2025? ex platí výživné? podľa mňa nárok na platený rodičovský z tohto dôvodu budete mať najskôr od septembra 25, ak nevezmú dieťa do škôlky.

autor
5. sep 2024

@matullienka
@janka_266 tak to fakt neviem, ako mam vykryť tie mesiace. Od septembra 2025 mi to zoberú lebo už má dieťa 3 roky. Od septembra 2024 (čiže tento škôlky rok) by mi ho nezobrali, lebo nemal 3 roky. Preto som dávala žiadosť až k máju.

belllinka
5. sep 2024

Ale oni ti ho nemusia zobrať ani od septembra 2025. To potom riešiš skromnú škôlku a môžeš požiadať o rodičák od septembra. A buď rada, táto možnosť tu predtým nebola platili sme si súkromnú celý rok bez príspevkou.

ns994
5. sep 2024

Tie 4 mesiace su este celkom ok. Ako chapem, ze to nie je jednoduché ale su mamicky, ktorym to nevyjde o par dni. Dieta narodene po 31.8 niekedy v septembri. Nezoberu do skolky a musia latat niakym sposobom celyyy rok 🤷‍♀️ ak ti ho nezoberu od septembra 2025, a prihlasis ho v riadnom termine do spadovej tak potom budes mat narok od septembra. Aspon nieco. Ked tak sukromna skolka, babky, neplateny rodicak. To sa prihlasis na zdravotku, ze sa staras o dieta do 6 rokov. Nebude chodit rodicak ale nemusíš platit zdravotku

tersanas
5. sep 2024

Za máj 2025 ešte dostaneš rodičovský príspevok, takže potrebuješ vykryť tri mesiace, na tie RP nedostaneš, a hlavne, nerataj s tým, že naisto ti od septembra dieťa vezmú, aby si nebola prekvapená, myslím to v dobrom, môže sa im nahlásiť viac predškolákov, 4rocnych a už budú robiť sito trojročných. Držím palce, máš niekoľko mesiacov, kým ti tá situácia nastane, ak ex nepomôže so strazenim/financiami a ani rodina aspoň so strazenim, tak jedine do práce a z výplaty platiť opatrovateľku, to bude asi lepšie ako byť doma úplne bez príjmu, takto aspoň niečo môže ostať podľa výšky výplaty. Držím palce