Predĺžený neplatený rodičovský a zamietnutý pandemický rodičovský

aivlis18
7. feb 2021

Stretli ste sa s tym niekto? Moje deti v decembri dovrsili tri roky, zamestnavatel mi momentalne nevie dat pracu (oblast turizmu), rozmyslala som nad vypovedou, no nakoniec sme sa so zamestnavatelom dohodli na neplatenom predlzenom rodicaku. Upsvar ma informoval, ze ak nemam narok na osetrovne, ani ziaden prijem, mam narok na pandemicky rodicak. Prislo mi vsak odmietnutie, nakolko to sformulovali tak, ze som doma preto,lebo sa staram o deti (este neboli prihlasene do skolky), a nie preto lebo mi zamestnavatel nevie momentalne dat pracu. Mate skusenost niekto? Da sa s tym nieco robit? Dakujem

veronikaszabova
7. feb 2021

@aivlis18 ak ti trva PP, nemas narok na pand.RP., staci si precitat vyhlasku, kto ma narok

aivlis18
autor
7. feb 2021

@veronikaszabova pp mi trva, ale kvoli pandemii mi zamestnavatel nevie dat pracu. A nemam ziadny prijem. Ja som o tom citala, aj na relia.sk, kde radi pan Mihal ako postupovat, a tam bol uvedeny priklad podobny, a pisal ze pan xy narok na pandemicky rodicak ma. Ale dakujem, citam vsetko okolo toho, a cim dalej,tym menej tomu rozumiem 🤷🏻‍♀️

lubka73
7. feb 2021

@aivlis18 ale podla toho co je stranke SP mas narok na OCR
U detí, ktoré ešte nie sú žiakmi materskej školy, a u blízkych príbuzných, ktorým je poskytovaná starostlivosť v zariadeniach sociálnych služieb, zostáva situácia nezmenená, t. j nárok na pandemické ošetrovné majú oprávnené osoby naďalej aj v prípade, ak sa rozhodnú nedať dieťa alebo blízkeho príbuzného do zariadenia z obavy pred koronavírusom.
https://www.socpoist.sk/rodic-uz-neziska-pandem...

aivlis18
autor
7. feb 2021

@lubka73 dakujem, no na ocr podla mna narok nemam,kedze som do zamestnania nenastupila a nahlasila som,ze som na predlzenom rodicaku. Socialna poistovna ma viac krat kontaktovala,ze preco som si vobec dala ziadost - lebo upsvar ma donutil..

draik
7. feb 2021

@aivlis18
Mohli ste po RD zostať doma na prekážkach a mali by ste 80% mzdy.

lubka73
7. feb 2021

@aivlis18 znama to riesila v oktobri a jej povedali ze ma narok na pandemicku ocr, jej vsak o dva dni bola schvalena predlzena pre zdravotne dovody dietata, tak uz nedavala ziadost, skus sa tam informovat

aivlis18
autor
7. feb 2021

@draik neviem co su prekazky, ale prespokladam,ze uz je na ne neskoro v mojom pripade 🙂

aivlis18
autor
7. feb 2021

@lubka73 no neviem, zdravotne dovody deti u mna nastastie nie su, no neviem ci je to este v mojom pripade mozne riesit ocr. Kazdopadne upsvar nebral zretel na to,ze pracu nemam kvoli pandemii, obratili to proti mne,ze kvoli detom som na predlzenom rodicaku,lebo nechodia do skolky.. (ktora je od dovrsenia troch rokov zatvorena, alebo otvorena len pre deti zamestnancov v prvej linii. Voviedli ma do omylu,mozno zamerne, lebo ma donutili podat si ziadost o ocr..

bublinka1426
7. feb 2021

@aivlis18 ak ti trva PP,NEMAS NAROK NA PANDEMICKY.

bublinka1426
7. feb 2021

@aivlis18 pandemicky je urceny pre zeny, ktore prisli o pracu. a nie ze sa dohodnut zo zamestnavatelom, na neplatenom volne. to by sme tak mohli kalkulovat kazda. ak by prisiel zamestnavatel v ustrety...

aivlis18
autor
7. feb 2021

@bublinka1426 DAKUJEM TI ZA TVOJ PRINOSNY ODBORNY NAZOR 😉

lubka73
7. feb 2021

@aivlis18 no na pandemicky rodicak nemas narok na ten maju narok mamicky co sa nemaju kam vratit /nezamestnane/, ale na tu pandemicku ocr narok mas podla toho co pisu na stranke SP

bublinka1426
8. feb 2021

@aivlis18 nie je odborny, vsade sa docitas zial ze PP mat nemozes. drzim palce aby si bola spokojna pekny den

aivlis18
autor
8. feb 2021

@bublinka1426 ale mozes mat pp, len nevies kvoli pandemii svoju pracu robit. Ja som sa pytala,ci ma niekto skusenosti, ci by niekto vedel pomoct,poradit.. dakujem,aj tebe pekny den

veronikaszabova
8. feb 2021

@aivlis18 stale nechapes - nemas narok na pand.RP, lebo ti trva PP. Zbytocne to omielas dokola.

aivlis18
autor
8. feb 2021

@veronikaszabova tvoje meno mi hned bolo povedome, ak nemas k teme co povedat, ventiluj sa prosim inde, fotku mi nejde pridat, tak si to nastuduj. Mat PP neznamena nevyhnutne,ze mas pracu..

veronikaszabova
8. feb 2021

Skoda reci 🤦‍♀️

nafka0483
8. feb 2021

@aivlis18 Preco to nechces pochopit? Ak si sa ty dohodla so zamestnavatelom na neplatenom volne, tak to je stav, ktory plati. Nasledne uz nikto nebude brat ohladom na to ci ti zamestnavatel vie alebo nevie pridelit pracu, ci sa ma alebo nema kto starat o deti a pod.
Mas neplatene volno (zdravotku si si snad poriesila nech ti nevznika dlh) a tym padom su pre teba dalsie davky a prispevky irelevantne. Ak by si oznamila zamestnavatelovi, ze sa vracias do prace po skonceni RD a on pre teba nema pracu, tak mas prekazku v praci a ide ti plat (aspon tych 80%). Alebo by si isla na OCR, pokial by bolo nutne starat sa o deti. Alebo by ta zamestnavatel prepustil a poberala by si pandemicky rodicak.
Lenze ty nespadas do ziadnej kategorie, ty si si poriesila neplatene volno. Mohla si sa prist poradit predtym ako to najlepsie urobit, teraz je uz neskoro.

aivlis18
autor
8. feb 2021

@nafka0483 dakujem. Citala som o tom aj davnejsie a riadila som sa tym,co radi pan Mihal, prikladam link, uplne posledny priklad pana Vladimira.. ale v praxi to evidentne nefunguje.
https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=445

nafka0483
8. feb 2021

@aivlis18 Hmmm tak tak ako to popisuje on to znie ze ano, ale podla toho co som vedela, tak v takom pripade praveze narok nie je.

sasanka605
8. feb 2021

Toto si precitaj staco prve odstavce a posli im na upsvar https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina...

zojanka
8. feb 2021

@sasanka605 Prečo to má posielať na upsvar? Veď je tam jasne napísané že musí prednostne požiadať o ošetrovné a len v prípade, ak jej nárok na ošetrovné nevznikne (je potrebné to preukázať), resp. vznikne, ale v nižšej sume ako je suma rodičovského príspevku, potom po splnení všetkých zákonom stanovených podmienok nároku vzniká nárok na RP COVID-19. Pani sa sama dobrovoľne rozhodla ísť na neplatené voľno namiesto toho aby požiadala o očr.

aivlis18
autor
8. feb 2021

@zojanka o osetrovne som si ziadala, lebo ma upsvar donutil, ale kedze som na neplatenom rodicaku, nie na ocr,nemam narok. Nechapali na socialke, preco som si dala ziadost a ze navyse potrebujem ich stanovisko pisomne pre upsvar, ze tak nepostupuju,ale poslali mi. Ide o to,ze upsvar to obratil proti mne, ze som doma nie kvoli pandemii ale kvoli detom (a to na zaklade toho,ze ma donutili ziadat ocr), lebo nie su v skolke.

aivlis18
autor
8. feb 2021

@sasanka605 citam to dokola a som z toho jelen 😀

bublinka1426
8. feb 2021

@aivlis18 mne zas pani inac, vidim ze maju v tom zial bordel...:/

bublinka1426
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zojanka
8. feb 2021

@aivlis18 Veď o tom píšem, ty si mala ísť na očr a nie sa dať dobrovoľne na neplatené voľno. Keď má raz ošetrovné prednosť pred rodičovským príspevkom, tak je logické že ti úrad povie že si máš žiadať v prvom rade ošetrovné. Upsvar proti tebe nič neobrátil, namiesto toho aby si čerpala očr na ktorú by si mala pravdepodobne nárok keby si sa nedala na neplatené voľno, alebo by si mala "prekážky v práci" , si sa sama rozhodla ostať doma na neplatenom voľne.

aivlis18
autor
8. feb 2021

@bublinka1426 ano, v tom sa zhodneme, maju v tom bordel veru..

bublinka1426
8. feb 2021

@aivlis18 sak to a potom sa spoliehaj na urady

ludinka
9. feb 2021

@aivlis18 mne povedali že pokiaľ mám pracovný pomer, ale zamestnávateľ pre mňa nemá miesto kôli situácii mám nárok na oandemicky, ale potrebujem potvrdenie od zamestnavatela. Zavolaj si na ústredie, podľa mňa by si to mala vybaviť.
Al vo sa dohodnú so zamestnávateľom že nastúpis a pôjdeš na tú ocr, to som nakoniec urobila ja. Dá sa to aj spätne stále vybaviť.