Predĺženie skončeného rodičáku počas korony

mici19
4. apr 2020

Ahoj, chcem sa opýtať či sa už schvalil ten zákon, že komu teraz konci rodicak tak počas pandemie aby sme ho dostávali. Ak áno treba sa niekam prihlásiť, prípadne vyplniť nejaké tlačivá? Ďakujem 😊

kaja01
4. apr 2020

Neschválili to.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mirka2405
4. apr 2020

@mici19 Plénum odsúhlasilo i zmeny, ktoré myslia na rodičov, ktorým končí v tomto krízovom období v súvislosti s novým koronavírusom poberanie rodičovského príspevku. Po novom budú môcť čerpať ošetrovné

loginexistuje
4. apr 2020

@mirka2405 ale matke ak chce poberat ocr musi trvat pracovny pomer

janynyna
4. apr 2020

Tuším sa prechádza na OČR ale nie som si ista.

kitty88
4. apr 2020

@mirka2405 treba vsak dodat, ze sa to tyka len tych, ktorym trva pracovny pomer, z ktoreho platili odvody.

mici19
autor
4. apr 2020

Ďakujem 😊 kedze som na invalidnom pre mňa to neplatí.

mici19
autor
4. apr 2020

@fidka79 ja som nepísala že to musia schváliť...len sommv správach pred pár dňami počula že sa rokuje aj o tejto možnosti, že rodicak bude plynúť ďalej. Tam som chcela vedieť že ako to je 😊 a či mám odrobene? Pred pôrodom som pracovala, no po som ochorela a som na invalidnom...

evittam
5. apr 2020

@mirka2405
@janynyna
@mici19
Parlament schválil aj pomoc rodičom trojročných detí, ktorým končí poberanie rodičovského príspevku počas krízy okolo nového koronavírusu, či obmedzenie platenia hotovosťou v Sociálnej poisťovni.

Po novom po skončení materskej rodičia trojročných detí alebo rodičia šesťročných deti s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom budú môcť pre nový koronavírus čerpať ošetrovné. Týkať sa to má tých prípadov, keď rodič nebude môcť nastúpiť do práce, pretože nemá kam dať svoje dieťa pre zatvorenie škôlok. Toto opatrenie sa má vzťahovať aj na náhradnú starostlivosť.

anika17
5. apr 2020

Baby ale ako to vlastne je,že dieťa muselo mať už vybavenú škôlku?Lebo mne včera skončil rodičák a od dnes som znovu v pracovnom pomere a čerpám dovolenku.Mám aj ja nárok na OČR ak som ešte nemala vybavenú škôlku?

evittam
5. apr 2020

@anika17 Myslim si že nie. Co napíšeš do kolonky "zariadenie, ktoré je pre karantenu zatvorene"?
A ty si vlastne nastúpila cize mas také iste práva ako zvyšok SVK.

evita68
5. apr 2020

@anika17 Je nárok, aj keď nie je škôlka.. parlament to schválil

evittam
5. apr 2020

@evita68 Dik za info. Ale len pre tých co im konci RD a nevrátia sa - nemôžu sa vrátiť do práce, ci?

evita68
5. apr 2020

@evittam nie je tam toto vymedzené.. nevidím v tom problém.. má prácu, ale nemôže pracovať, lebo nemá kde dať dieťa..

anika17
5. apr 2020

@evita68 len sa to neviem nikde dopátrať že je to tak uvedené,momentálne čerpám dovolenku ale to by som si chcela radšej na leto nechat a teraz by som brala OČR

evittam
5. apr 2020

@evita68 Ok, ale napr.tie co sa vrátili do práce napr.pred mesiacom su na tom rovnako ale nemôžu ist na OCR ak dieťa nenavštevuje skolku alebo teda nenavštevovalo...
Nad tym sa pozastavujem, že ak sa uz vrátila do práce podla mna platia podmienky ako pre všetkych. To len moja úvaha.

evita68
5. apr 2020
https://www.youtube.com/watch?v=GUzHEeZHCm0

Podľa mňa to bude platiť od 16.3. spätne.. počkáme na vydanie v ZZ..

anika17
5. apr 2020

@evita68 ďakujem,tu je to presne povedané

carmenuska
5. apr 2020

@evittam prosím ťa ,môžem ti napísať sa ohľadom tohto? Môj prípad je komplikovaný,tak som zvedavá ,čo by si mi poradila...