Predĺženie rodičovskeho príspevku

derna
Včera o 10:15

Dobrý deň idem sa opýtať, keďže mi dieťaťa dovŕši 3 roky v júni , no do školky ju ešte nedám nakoľko nesplna určite podmienky , čo sa týka aj plienok, či cumla či samoobsluhy . Zostala som celkom zaskočená či mi vlastne predĺžia rodičak? Ako sa to prosím Vas rieši? Musím mať zamietnutu žiadosť? Alebo ako to riešiť? Ďakujem nemám s tyn skúsenosti mám prvé dieťa. Ďakujem za každú radu

aliziana
Včera o 10:24

@derna no predĺžia Ti zo zdravotných dôvodov, ak doložíš zdravotné správy a podáš si žiadosť...

zooeynka
Včera o 10:25

....co ale plienky a cumel urcite nie su dovod na preldzenie rodicaku

zooeynka
Včera o 10:26

Musis mat zamietnutu ziadost zo spadovej skolky.

katkatonkova
Včera o 10:26

@aliziana zo zdravotných dôvodov jej to určite nepredlziia....lebo tam neni zdravotný dôvod.... predĺžia jej ale nedostane už žiadne peniaze

aliziana
Včera o 10:28

@katkatonkova áno, neviem, ktorý myslela...
Ak ten, čo dieťa nezobrali do škôlky, musíš mať autorka zamietnutú žiadosť zo spádovej škôlky.

belllinka
Včera o 10:29

@derna veď do septembra je kopec času, dovtedy ju to iste naučíš 🙂 Či myslíš, že len tak na požiadanie kde komu predlžujú rodičák? To by bola kopa špekulantiek

mamina7070
Včera o 10:29

posledny RP dostanes v juli za jun , potom uz nie
s dietatom treba ist v maji na zapis do spadovej skolky a dovtedy popracovat na odplienkovani

melanta
Včera o 10:30

@derna nárok na platený predĺžený môžeš mať z 2 dôvodov:
1. Dieťa má zdravotné problémy, navštevuje odborných lekárov. Stav posúdia a rozhodnú.
2. Dáš prihlášku do spádovej škôlky v riadnom termíne a z kapacitných dôvodov ju nevezmú.

To, že ju do škôlky nechceš dať, pretože nie je pripravená, nie je dôvod na platený predĺžený. Môžeš ostať na neplatenom, nahlásiš sa v ZP ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Teda ak si nezamestnaná. Ak si zamestnaná, si povinná vrátiť sa do práce. Alebo požiadaš zamestnávateľa o neplatené voľno, s čím súhlasiť nie je povinný.

A súhlasím s komentárom od belllinka, do septembra času dosť, deti v tomto veku dokážu v priebehu mesiaca urobiť neskutočné pokroky. Pracuj na tom, aby ich robila.

domka222
Včera o 10:35

Otázka znie,nebude dieťa pripravené na nástup za 8mesiacov,alebo skôr ty? Za toľko mesiacov vie dieťa urobiť riadny skok. Moja mala teraz tri a si predstav,že v škôlke jej a ďalším deťom akceptujú ešte plienku na spanie. Niekde aj cumel

lucka_ke
Včera o 10:37

a už teraz vieš, že v septembri bude mať cumeľ a plienky? môj ešte v júni mal a v septembri v pohode odplienkovaný nastúpil do MŠ

suzy2508
Včera o 11:08

@melanta čauko, platí to, aj keď by syn nemal ešte 3 roky v septembri? Teraz v januári má 2, v septembri by mal 2 roky a 8 mesiacov. Ak by som v máji podala prihlášku a nezobrali mi ho, predĺžia mi potom rodičovský od januára 2026? Lebo v tom prípade by som ostala bez príspevku až do septembra 2026, čo je dosť dlhá doba. Len sa chcem vedieť zariadiť dopredu v tom prípade. Ďakujem

derna
autor
Včera o 11:12

@mamina7070 tam o plienky ani tak nejde ako o samoobsluhu každá škôlka má iné podmienky . U nás , samoobsluha , sama sa obliecť, vyzliecť no to čo podstatne už vie 4-5 ročné dieťa ona úplne nie 🤷‍♀️

luliu
Včera o 11:14

@suzy2508 nie, nebudeš mať nárok od januára, ale až v septembri, ak by ho neprijali ten ďalší rok

derna
autor
Včera o 11:14

@domka222 to ja netvrdím že nie , ja som sa len opýtala ako to vlastne funguje, ja som s časti vedela že nepredĺžia len tak , ale nepoznám to tak sa reku opýtam ako to funguje ona je šikovná a učí sa dosť rýchlo len ohľadom tej škôlky neviem ako to funguje

luliu
Včera o 11:15

@derna nepodcenuj svoje dieťa, škôlka ju potiahne, bude super ak ju príjmu a nastupi

derna
autor
Včera o 11:15

@lucka_ke plienky pohode podstate, beha bez plienky akurát keď chce cikať sadne na serbel s cumlom to bude ťažké ten nie a nie dať preč

derna
autor
Včera o 11:17

@luliu ako ju potiahne? Keď tam chcú dieťa ktoré ovláda tie základné veci 🤔

luliu
Včera o 11:19

@derna máš pred sebou 9 mesiacov, za ten čas spraví milove kroky. Ja mám pocit, že problém je viac v tebe ako v dietati

jaroe

@luliu ani v septembri nebude mať @suzy2508 narok, ved pise, ze nebude mat v septembri 3 roky

januska12323

A čo také neovláda? Cumel vyriešite cez leto, plienky už mať nebude. Vie sa najesť lyžicou, napiť sa? Vyzliecť tričko, nohavice, topánky? Zvyšok sa doučí v škôlke. Či ty si si už povedala, že to nedá?

luliu
Včera o 11:20

@jaroe a ja píšem ten ďalší september, treba čítať s porozumením

derna
autor
Včera o 11:20

@luliu prečo by mal byť problém vo mne ? Za to že sa opýtam? Za to že sa snažím zistiť ako to funguje, za to chcem vedieť radšej skôr ako neskôr? 🤷‍♀️ Milujem hneď odcudziť druhého🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

derna
autor
Včera o 11:21

@januska12323 vyzliecť sa a obliecť ešte nevie ale tak myslím že do septembra to dobehneme raz dva

luliu
Včera o 11:25

@derna tak v čom si myslíš, že to nezvládne? Keď plienky OK, obliekanie OK, tak kde vidíš problém?

tramtada31
Včera o 11:28

@derna pri podávaní prihlasky oni nevedia, že nie je odplienkovane, takze ho zoberú, keď bude miesto. A naozaj mate 9 mesiacov pred sebou, určite to zvladnete a dieťa v tomto veku robi pokroky zo dňa na deň. Mne napriklad deti nespali, keď nastupovali do skolky, ale strhol ich dav a spavali, rovnako sa tam veľa naucili. Staršie dieťa bolo mlkve, malo problem nadväzovať sociálne vazby. Skolka bola pre nás veľkým prinosom. Ak má dieťatko možnosť nastúpiť do skolky, určite by som neváhala, uvidis, ako mu to prospeje

mamickalisticka
Včera o 11:31

Naše dvojičky išli do škôlky s tym, že sa vôbec nechceli obliekať a obúvať. A mne bolo jednoduchšie ich obliecť ako na páse, ako vyčkávať, kým sa oblečú.. čuduj sa svete, po mesiaci v škôlke sa sami obliekali aj obuli. Cumel sme tiež vzali tri mesiace pred začiatkom škôlky a to boli zavislaci. Do troch rokov mam minimum fotiek bez cumla. Jedine plienky mali zvládnuté v 2.5 roku. Neboj. Nebude treba nič predlžovať

lienka.7
Včera o 11:37

@derna do septembra mas vyše 8 mesiacov!!! Nech sa paci, začať sa venovať dcére a v septembri ti môže pokojne nastúpiť do skolky.
Základ je byt bez plienok, aby sa vedela ako tak sama napapat a napiť. Obliekanie vôbec nie je podmienka, to, ze si skolka vymysla podmienky podľa seba ta nemusi zaujímať.
Inak zamestnavatel ti ďalší rok bude držať miesto, keď chceš byť ďalej doma?

nikpa
Včera o 11:39

@derna pripravená skôr nie si ty, nie dieťa. Máte pred sebou ešte 9 mesiacov, dieťa sa učí veľmi rýchlo. Nerob z nej neschopnu, že sa za taký čas neposunie aby dokázala nastúpiť do škôlky, pokiaľ teda nemá žiadnu diagnózu. Od 3 ročného dieťaťa v žiadnej škôlke nikto nebude chcieť aby sa samo obliekalo. Dokonca sa deti aj dokrmuju, ak majú problém s jedením. Jediná nevyhnutná podmienka je aby bolo odplienkovane. Tebe ale môžu ľudia hovoriť, ty vieš svoje... Skutočné dôvody prečo odmietas škôlku, sú samozrejme iné ako si uviedla.

melanta
Včera o 11:43

@suzy2508 už ti odpovedali, takže sa budem opakovať. Nie, tento rok ešte nebudeš mať nárok. Podmienka je podať prihlášku v termíne a zároveň dieťa musí do 31.8. dovŕšiť 3 roky.

suzy2508
Včera o 11:45

@nikpa ja sa musím autorky naozaj tiež zastať, rovnaké podmienky majú nastavené aj škôlky u nás v meste. Mne to príde ako psycho, už pomaly aby chceli od nich vysypať abecedu z rukáva a spraviť si daňové. Veď sú to ešte deti. Je fajn si napr od teba prečítať, že nič okrem pýtania sa cikať a kakať netreba, len prečo potom to v podmienkach prijatia uvádzajú. Z tohto mám ja tiež riadny stres, že aj keď by mi malého v tých 2r a 8m do štátnej vzali, čo potom, ak by to nedával. Alebo mi ho vyhodia, lebo samoobslužné činnosti nezvláda. Chápeš, čo chcem povedať dúfam 😁