Dobrý deň idem sa opýtať, keďže mi dieťaťa dovŕši 3 roky v júni , no do školky ju ešte nedám nakoľko nesplna určite podmienky , čo sa týka aj plienok, či cumla či samoobsluhy . Zostala som celkom zaskočená či mi vlastne predĺžia rodičak? Ako sa to prosím Vas rieši? Musím mať zamietnutu žiadosť? Alebo ako to riešiť? Ďakujem nemám s tyn skúsenosti mám prvé dieťa. Ďakujem za každú radu
....co ale plienky a cumel urcite nie su dovod na preldzenie rodicaku
Musis mat zamietnutu ziadost zo spadovej skolky.
@aliziana zo zdravotných dôvodov jej to určite nepredlziia....lebo tam neni zdravotný dôvod.... predĺžia jej ale nedostane už žiadne peniaze
@katkatonkova áno, neviem, ktorý myslela...
Ak ten, čo dieťa nezobrali do škôlky, musíš mať autorka zamietnutú žiadosť zo spádovej škôlky.
posledny RP dostanes v juli za jun , potom uz nie
s dietatom treba ist v maji na zapis do spadovej skolky a dovtedy popracovat na odplienkovani
@derna nárok na platený predĺžený môžeš mať z 2 dôvodov:
1. Dieťa má zdravotné problémy, navštevuje odborných lekárov. Stav posúdia a rozhodnú.
2. Dáš prihlášku do spádovej škôlky v riadnom termíne a z kapacitných dôvodov ju nevezmú.
To, že ju do škôlky nechceš dať, pretože nie je pripravená, nie je dôvod na platený predĺžený. Môžeš ostať na neplatenom, nahlásiš sa v ZP ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Teda ak si nezamestnaná. Ak si zamestnaná, si povinná vrátiť sa do práce. Alebo požiadaš zamestnávateľa o neplatené voľno, s čím súhlasiť nie je povinný.
A súhlasím s komentárom od belllinka, do septembra času dosť, deti v tomto veku dokážu v priebehu mesiaca urobiť neskutočné pokroky. Pracuj na tom, aby ich robila.
Otázka znie,nebude dieťa pripravené na nástup za 8mesiacov,alebo skôr ty? Za toľko mesiacov vie dieťa urobiť riadny skok. Moja mala teraz tri a si predstav,že v škôlke jej a ďalším deťom akceptujú ešte plienku na spanie. Niekde aj cumel
a už teraz vieš, že v septembri bude mať cumeľ a plienky? môj ešte v júni mal a v septembri v pohode odplienkovaný nastúpil do MŠ
@melanta čauko, platí to, aj keď by syn nemal ešte 3 roky v septembri? Teraz v januári má 2, v septembri by mal 2 roky a 8 mesiacov. Ak by som v máji podala prihlášku a nezobrali mi ho, predĺžia mi potom rodičovský od januára 2026? Lebo v tom prípade by som ostala bez príspevku až do septembra 2026, čo je dosť dlhá doba. Len sa chcem vedieť zariadiť dopredu v tom prípade. Ďakujem
@mamina7070 tam o plienky ani tak nejde ako o samoobsluhu každá škôlka má iné podmienky . U nás , samoobsluha , sama sa obliecť, vyzliecť no to čo podstatne už vie 4-5 ročné dieťa ona úplne nie 🤷♀️
A čo také neovláda? Cumel vyriešite cez leto, plienky už mať nebude. Vie sa najesť lyžicou, napiť sa? Vyzliecť tričko, nohavice, topánky? Zvyšok sa doučí v škôlke. Či ty si si už povedala, že to nedá?
@januska12323 vyzliecť sa a obliecť ešte nevie ale tak myslím že do septembra to dobehneme raz dva
@derna pri podávaní prihlasky oni nevedia, že nie je odplienkovane, takze ho zoberú, keď bude miesto. A naozaj mate 9 mesiacov pred sebou, určite to zvladnete a dieťa v tomto veku robi pokroky zo dňa na deň. Mne napriklad deti nespali, keď nastupovali do skolky, ale strhol ich dav a spavali, rovnako sa tam veľa naucili. Staršie dieťa bolo mlkve, malo problem nadväzovať sociálne vazby. Skolka bola pre nás veľkým prinosom. Ak má dieťatko možnosť nastúpiť do skolky, určite by som neváhala, uvidis, ako mu to prospeje
Naše dvojičky išli do škôlky s tym, že sa vôbec nechceli obliekať a obúvať. A mne bolo jednoduchšie ich obliecť ako na páse, ako vyčkávať, kým sa oblečú.. čuduj sa svete, po mesiaci v škôlke sa sami obliekali aj obuli. Cumel sme tiež vzali tri mesiace pred začiatkom škôlky a to boli zavislaci. Do troch rokov mam minimum fotiek bez cumla. Jedine plienky mali zvládnuté v 2.5 roku. Neboj. Nebude treba nič predlžovať
@derna do septembra mas vyše 8 mesiacov!!! Nech sa paci, začať sa venovať dcére a v septembri ti môže pokojne nastúpiť do skolky.
Základ je byt bez plienok, aby sa vedela ako tak sama napapat a napiť. Obliekanie vôbec nie je podmienka, to, ze si skolka vymysla podmienky podľa seba ta nemusi zaujímať.
Inak zamestnavatel ti ďalší rok bude držať miesto, keď chceš byť ďalej doma?
@derna pripravená skôr nie si ty, nie dieťa. Máte pred sebou ešte 9 mesiacov, dieťa sa učí veľmi rýchlo. Nerob z nej neschopnu, že sa za taký čas neposunie aby dokázala nastúpiť do škôlky, pokiaľ teda nemá žiadnu diagnózu. Od 3 ročného dieťaťa v žiadnej škôlke nikto nebude chcieť aby sa samo obliekalo. Dokonca sa deti aj dokrmuju, ak majú problém s jedením. Jediná nevyhnutná podmienka je aby bolo odplienkovane. Tebe ale môžu ľudia hovoriť, ty vieš svoje... Skutočné dôvody prečo odmietas škôlku, sú samozrejme iné ako si uviedla.
@nikpa ja sa musím autorky naozaj tiež zastať, rovnaké podmienky majú nastavené aj škôlky u nás v meste. Mne to príde ako psycho, už pomaly aby chceli od nich vysypať abecedu z rukáva a spraviť si daňové. Veď sú to ešte deti. Je fajn si napr od teba prečítať, že nič okrem pýtania sa cikať a kakať netreba, len prečo potom to v podmienkach prijatia uvádzajú. Z tohto mám ja tiež riadny stres, že aj keď by mi malého v tých 2r a 8m do štátnej vzali, čo potom, ak by to nedával. Alebo mi ho vyhodia, lebo samoobslužné činnosti nezvláda. Chápeš, čo chcem povedať dúfam 😁
@derna no predĺžia Ti zo zdravotných dôvodov, ak doložíš zdravotné správy a podáš si žiadosť...